Tomashevsky is Europees Kampioen

Het Europees Kampioenschap in Montenegro kende dit jaar een unicum in zijn geschiedenis: na 11 rondes waren er maar liefst 11 (!) winnaars. Er moesten dus tiebreaks gespeeld worden. Daarin haalden vier spelers de halve finales: Malakhov, Jobava, Inarkiev en Tomashevsky.

Uiteindelijk speelden Malakhov en Tomashevsky de finale, waarin snelschaak de beslissing bracht…

11 Europese kampioenen

Het begin van het toernooi werd gedomineerd door Ernesto Inarkiev, maar na een nederlaag in de zevende ronde tegen Andrei Volokitin nam die laatste het over. Niet voor lang, want al in ronde 8 draaide de situatie opnieuw. Volokitin verloor met wit van Jobava, terwijl Inarkiev zich herpakte. Twee leiders, die een ronde later het gezelschap kregen van Ivan Sokolov.

Met nog één ronde te gaan werd dat aantal aangedikt tot 9, waarvan enkel Fedorchuk een loting tegen een lager gerangschikte speler kreeg (Malakhov had een half punt minder). Op een half punt stonden maar liefst 14 spelers. Alles was dus nog mogelijk, maar dat het zou uitmonden in een massaoverwinning had niemand verwacht.

De eerste 4 borden speelden remise, Malakhov stootte Fedorchuk van zijn troon en ook Jobava en Navara wonnen. Met 11 bleven ze over met 8/11, een zelden gezien resultaat in een toernooi met 11 rondes. Tiebreaks moesten het dus oplossen. De 6 spelers met de laagste scheidingspunten speelden eerst tegen elkaar om zich te plaatsen voor een minimatch tegen de hoogste scheidingspunten.

Uit die omvangrijke groep bleven uiteindelijk 2 spelers over die konden dingen naar de Europese titel: Malakhov en Tomashevsky. Malakhov had onderweg Nyback, Naidtisch en Inarkiev uitgeschakeld. Tomashevsky klopte Navara en Jobava (Tomashevsky moest 1 minimatch minder spelen omdat hij bij de spelers met de hoogste scheidingspunten hoorde).

De finale was bloedstollend. Eerst won Tomashevsky, dan sloeg Malakhov terug en dus zou een heuse blitzpartij beslissen over de titel. Daar haalde Tomashevsky het uiteindelijk. Jobava won voor de derde plaats van Inarkiev. Een chaotisch toernooiverloop met één kampioen.

Foto @ Nebojsa Baralic

  1. Wim
    Wim19-03-2009

    Allemaal mooi. Maar waren er ook interessante eindspelen te zien?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.