Het verhaal van kampioen Wirtzfeld…

WirtzfeldDe nationale interclub in ons land, die vorige week zijn apotheose kende, heeft dit jaar een “Back to the future”-gevoel teweeggebracht. Na de dominantie van Bredene vorig jaar was het opnieuw de beurt aan onze Duitstalige clubs om het heft in handen te nemen. Wirtzfeld pakte de kroon, voor Eynatten en Eupen.

Een kwestie van geld volgens sommigen, een toonbeeld van organisatie en inzet volgens anderen. Schaakfabriek trok zelf naar Hotel Drosson in Wirtzfeld, volgde er samen met Wirtzfeld én Eynatten het titelfeest en sprak er met Victor Schleck over zijn kampioenenploeg…

Schleck: “Wirtzfeld is geen verzameling GM’s, maar wel een ploeg”

Het gebeurt niet vaak dat onze nationale competitie tot en met de laatste seconde spannend is, maar in het zopas afgelopen seizoen vierde de spanning des te meer hoog tij. De loting van de laatste speeldag kon niet mooier zijn: Nummer 1 (Wirtzfeld) tegen nummer 2 (Eynatten). Dat die clubs nog niet zo lang geleden één ploeg vormden, maakte de ontmoeting nog interessanter.

Gespannen zenuwen, een rivaliserende sfeer, de ene Oezbeekse GM tegen een andere Witrussische topspeler, enveloppes met flappen euro’s: we hadden er ons al een heel scenario bij voorgesteld en onze door Jambers geschreven inleiding lag al klaar, maar we kwamen bedrogen uit. Enkel de gespannen zenuwen kon je -bijna letterlijk- voelen in Hotel Drosson, de gelegenheidsthuishaven van Wirtzfeld.

“Ik heb er weken niet goed van geslapen,” vertelt Victor Schleck, de grote man achter de ploeg in Wirtzfeld. “Al in het begin van de competitie werd duidelijk dat Eynatten onze grootste concurrent voor de titel zou worden. Na de 0-8 die we in Brussel haalden, zag het er goed uit, maar toch. Als je zoveel energie en tijd in een ploeg stopt, is de spanning enorm.”

Hotel Drosson titelvieringSchleck’s slaapprobleem zal hem niet langer parten spelen. Zoals iedereen intussen weet, won Wirtzfeld de ontmoeting én de titel. De leegloop en de poenpakkerij die we, het cliché volgend, bij het eindigen van de ronde hadden verwacht, kwam er niet, integendeel. Een amicale kampioenenviering kwam op gang, waarbij -we hoeven er geen tekening bij te maken- de drank rijkelijk vloeide en de festiviteiten tot in de late uurtjes doorgingen.

“Ik weet dat mensen onze ploegen dikwijls zien als een samenraapsel van sterke GM’s, maar zo gaan we niet te werk. Als ik spelers vraag, vraag ik hen meer voor hun karakter dan voor hun rating. Ik bedoel daarmee dat ik spelers wil die niet alleen hun geld komen ophalen, maar die ook begaan zijn met de hele club. Anders zou het louter geldverspilling zijn,” verklaart Schleck het ploeggevoel dat hij in zijn club probeert te krijgen. We hebben Wirtzfeld uiteraard maar één dag gevolgd, maar een telefoontje met sterkhouder Evgenij Postny doet vermoeden dat Schleck’s inspanningen niet nutteloos zijn. Postny kon er niet bij zijn omdat hij elders speelde, maar toen Schleck hem aan de lijn kreeg om hem het blijde nieuws te melden, wist Postny hem doodleuk te vertellen hoe ieder bord was verlopen en wat de uitslag was: hij was na het beëindigen van zijn eigen partij meteen achter het computerscherm gaan zitten om de partijen van zijn club na te spelen.

Schleck: “De titel is enkel een schakel in een groter geheel”

Wirtzfeld is nog maar vijf jaar actief in de nationale interclubs en kent een beetje een eigenaardige geschiedenis. De club werd immers mede opgericht door Bernd Loo, die nu Vice-voorzitter van concurrent Eynatten is. “In het begin was er een enorme rivaliteit tussen ons, Eynatten en Eupen, maar nu valt dat goed mee. Ik denk dat je door samenwerking meer kan bereiken dan door rivaliteit. Onze gemeenschappelijke schaakschool is daar een goed voorbeeld van. Wist je trouwens dat er meer dan 100 leerlingen elke dag op school schaken? We zijn sportieve concurrenten, maar hebben hetzelfde doel en dat is schaken in onze streek aantrekkelijk maken en daarvoor moeten we over de clubgrenzen heen kijken,” aldus Schleck.

Ivan Sokolov, een van de topspelers van WirtzfeldEen mooie uitleg, maar kan je al dat geld niet beter besteden dan aan een bende buitenlandse GM’s?

“In mijn ogen niet,” countert Schleck, “Ten eerste is het voor de clubspelers een fijne ervaring om met dergelijke topspelers te kunnen opschieten. De GM’s die wij aantrekken, komen op zaterdag al les geven aan onze jeugd. Ze analyseren ook dikwijls met onze andere spelers, niet alleen in de interclub trouwens, maar ook tijdens ons rapidweekend, waar Schlösser vorig jaar uren heeft geblitzt met jongeren als Robin Leenaerts, Jonas Van Cappellen en Arno Bomans. Onze GM’s zijn meer dan huurlingen.”

Ook het financiële luik is niet onbelangrijk voor Schleck. “Je kan door het halen van dergelijke titels makkelijker aan sponsors raken, wat niet simpel is hier. De meeste sponsors investeren in het voetbal en die mensen willen wij aantrekken. Dat gaat niet door in de middenmoot te spelen. Bovendien krijgt onze club zo bekendheid en dat trekt veel nieuwe leden aan. Het is veel meer dan enkel geld geven aan GM’s, de titel halen en klaar. Het is een totaalproject, waar onze jeugd en andere leden erg veel van opsteken.”

Schleck wil dit nog enkele jaren volhouden en is vast van plan om volgend jaar opnieuw mee te strijden voor het hoogste schavot. “Veel hangt af van sponsors en we hopen dat die ons trouw blijven in deze tijden van crisis, maar ik heb er vertrouwen in dat we ons nog jaren kunnen handhaven in de top van eerste. Wij zullen onze titel verdedigen,” stelt Schleck vastberaden.

  1. moneytron
    moneytron03-04-2009

    Wat een onzin toch. Spelers als Gurevich, Sokolov en co spelen om den brode en zijn alleen op post als er veel boter bij de vette vis is.
    “Gekozen voor hun karakter, begaan met de club…”, dat kan je toch niet menen.
    Voor mij niet gelaten dat overgesubsidieerde clubs uit de Oostkantons (dank u staatshervormingen…) hun geld voor prestigedoeleinden aan topschakers uitgeven, maar geeft dit dan ook gewoon toe.

  2. Peter
    Peter03-04-2009

    Totaal niet mee eens. Het is niet omdat je geld verdient, dat je niet van een club kan houden of dat dat wil zeggen dat ze enkel komen om geld te halen. De meeste GM’s zijn schaakliefhebbers, zelfs veel meer dan vele amateurs.

    Natuurlijk komen die spelers niet gratis, maar ze zullen zich wel inzetten als ze betaald worden en ik denk dat het dat is dat bedoeld wordt.

    Een vrij negatieve, typisch Belgische visie op de dingen, jammer.

  3. Valery Maes
    Valery Maes03-04-2009

    Volgens moneytron geraakt een goed betalend bedrijf dus nimmer aan personeel dat met plezier zijn werk doet en met zijn collega’s en het lager personeel goed kan opschieten?!

  4. Valery Maes
    Valery Maes03-04-2009

    Volgens moneytron geraakt een goed betalend bedrijf dus nimmer aan personeel dat met plezier zijn werk doet en met zijn collega’s en het lager personeel goed kan opschieten?!

  5. doetje
    doetje04-04-2009

    De vraag is een beetje aan wie een goed betalend bedrijf zijn geld geeft. Aan het “lager” personeel? Het zijn meestal zij die het werkelijke werk doen. Of toch in de meeste clubs waar ik in “werkte”. Het stoot me dan ook wat tegen de borst dat het betaalde werk dat de GM’s ten toon spreiden meer wordt gewaardeerd wordt (oa geldelijk) dan van het lagere personeel.

    En de contaminatie van (schaak)liefhebbers – bij mijn weten zijn liefhebbers toch bij definitie amateurs in andere sporten – met “liefhebbers van het schaakspel” is ook wat oneerlijk.

    (Deze opmerkingen hebben niets met Wirtzfeld te maken. Ik ken de mensen die daar werken niet en wens hun veel succes met hun project.)

  6. Valery Maes
    Valery Maes04-04-2009

    Inderdaad doetje, op dat punt is het overal zo en net zoals vroeger. Het zijn altijd dezelfden die het meeste werk verzetten in hun vereniging.

  7. Theo
    Theo04-04-2009

    Ik zet mij altijd in, gratis! Maar ik ben dan ook geen GM.

  8. Schaaktalent
    Schaaktalent05-04-2009

    Ik herinner me nog uit het verleden Anderlecht, Temse, recenter Bredene. Ooit komt een einde aan geldstromen en sponsoring, en dan tuimelen die ploegen terug naar beneden. Tja, voetbal krijgt nu eenmaal meer media-aandacht. Het zou leuk zijn als het geld niet steeds naar 1 of 2 ploegen zou stromen. Men zou meer moeten investeren in teams zoals Humbeek, Geel, Landegem en anderen die het moeten hebben van de vele gratis vrijwilligers en hun goede jeugdwerking.

  9. françois
    françois05-04-2009

    Akkoord met schaaktalent.
    Om de jeugd aan te trekken moet je nu eenmaal bekend zijn.
    Bredene heeft geen sponsor maar wel een mecenas,dat is niet hetzelfde.
    Zijn bedoeling is op langere termijn de jeugd aan te trekken,wat tot nu toe gelukt is.
    Volgend jaar worden geen professionals opgesteld maar wordt het budget niet alleen aan de Bredense maar ook aan de Vlaamse jeugd besteed.
    Ook in Bredene gaven professionals les, ze werden er immers voor betaald!
    Om les te geven aan de betere jeugd hebben we betere spelers nodig, en deze spelers doen het spijtig genoeg ook niet voor niets.Ook de nederlandstaligen niet.

  10. Robbie
    Robbie05-04-2009

    ‘De meeste GM zijn liefhebbers,zelfs veel meer dan de amateurs’????? Dat betwijfel ik!
    Waarom speelt Kasparov Garry,Piket Jeroen,Van de Sterren Paul enz..niet meer.
    Beter gezegd: ik zelf moet elke dag naar het werk en niet altijd mijn goesting,maar ik moet verdienen,he.
    Wel , zo gaat dat ook in de schaakwereld.

  11. Chessmaster
    Chessmaster05-04-2009

    Groot gelijk! Wat een onzin! Als ik elke match een paar honderden euros kreeg om een partij te spelen, zou ik ook elke keer met een glimlach verschijnen en eens een bliztje spelen.

    Zoals al Schaaktalent al aangaf, zo’n verhalen duren niet lang, eens het geld op is zul je zien dat je er niets mee bereikt hebt. Met al dat geld dat je uitgeeft kun je beter investeren in andere zaken.

  12. Ab
    Ab05-04-2009

    @Robbie
    ik denk dat je om professioneel schaker te worden toch een aardige liefhebber moet zijn hoor. Ik zie mezelf toch als liefhebber, maar elke dag heel de tijd theorie studeren zou me aardig snel vervelen, ook al kreeg ik er voor betaald..

    En tja sommige GMs spelen door tot hun dood, een Korchnoi bijvoorbeeld zal nooit stoppen met schaken.
    Kasparov daarentegen heeft denk ik een te grote ‘killermentaliteit’ om door te spelen op een lager niveau, die wil ofwel winnen ofwel niet spelen.

    Waarmee ik niet wil zeggen dat ik nu echt geloof in teams als Wirtzfeld, ik denk dat die gewoon te weinig (sterke) eigen spelers hebben.
    Dat die GMs lesgeven is leuk, maar aan wie? Vanaf welk punt is het echt noodzakelijk om les te krijgen van een GM? ik schat minimaal 2300..
    Als je club bestaat uit bescheiden clubschakers en getalenteerde jeugd uit het lager onderwijs kun je denk ik beter een echte trainer met grofweg 2100-2200 laten lesgeven. Als je vervolgens talenten hebt die 2000+ halen, kun je een trainer met 2300-2400 zoeken en eventueel daarna een GM.
    jonge 1600s gelijk lesgeven met een GM lijkt me nogal veel extra kosten, vooral als je talentje met 2000 stopt om te focussen op zijn/haar studie oid.

    Als nu het geld op is degeradeert Wirtzfeld weer gewoon een keer of 3, dan zijn ze ongetwijfeld een paar keer belgisch kampioen geweest, maar heeft het dan echt structureel iets opgeleverd?

  13. françois
    françois05-04-2009

    Met betere jeugd bedoel ik bijvoorbeeld Ringoir Tanguy,Stef Soors,en dergelijke.
    Zoveel lopen er niet rond.een 2300 speler kan geen lesgeven aan deze spelers zoals Ab zegt.
    Maar zelfs aan jeugdspelers van 2000 elo krijg je geen vrijwilligers die gratis les willen geven.
    Ab als je er kent geef ze mij dan eens door.

  14. steff
    steff05-04-2009

    Bij Leuven centraal zijn er alleszins 2000-spelers die gratis les geven… Ik kan me niet voorstellen dat dit in andere clubs niet zo is.

    Je vraag maakt me bang dat je die wil wegkopen, François? (voor de duidelijkheid, dit is een grap!)

  15. Yves
    Yves05-04-2009

    Bwa in mijn club en dat is toevallig dezelfde club als die van Ab, zijn er 2000-spelers die gratis les geven!
    De motivatie ligt dan eerder in de jeugd beter maken dan onszelf. De dag dat ze je verslaan is dan jammergenoeg ook de mooiste dag van het lesgevenbestaan.

  16. Ab
    Ab05-04-2009

    @françois
    Ik heb het misschien wat ongelukkig geformuleerd, maar ik bedoel dus dat je pas een GM nodig begint te hebben als je spelers van het kaliber Ringoir en Soors hebt.
    Voor zover ik weet heeft Wirtzfeld niet zulk soort eigen talent rondlopen? Het stukje komt op mij over alsof er GMs lesgeven aan 1600-1700s, dat vind ik onlogisch.

    Mensen die gratis lesgeven aan 2000+ spelers ken ik ook niet, ik zeg ook niet dat dat per se moet. Ik zeg alleen dat als ik een paar talentvole jeugdspelers van 2000 zou hebben, dat ik op zoek zou gaan naar (liefst lokale) 2300-2400s met trainingservaring en niet naar buitenlandse 2600s, maarja ik ben dan ook een zunige zeeuw 😉

  17. GastonDeBom
    GastonDeBom06-04-2009

    Ja u bent een zeer zunige zeeuw! Met ALLES zijn er voor- en tegenstanders. Altijd zijn er wel mensen die moeten klagen. Laat het zo! Wirtzfeld zal op lange termijn wel met man en muis het onderspit moeten delven(11). Gooi de handdoek in de ring en staak deze polemiek. Deze discussie is al etele keren uit de doeken gedaan.

  18. wb
    wb06-04-2009

    Temse speelde in 3de klas voor de sponsering. Dit jaar eindigde ze 4 de in tweede. Ze hadden en hebben nog altijd een jeudwerking.

    Ik zie zelden clubs die echt slechter worden van jarenlang contact met Gm’s.

  19. françois
    françois06-04-2009

    Voor Ab,
    Wist je dat buitenlandse GM van het kaliber Sargissian,Mirosnichenko,minder vragen dan de meeste van onze beste Belgische spelers!
    Al die Oost blokkers hebben bovendien een trainingscursus gevolgd.De beste lesgever die ik ooit gekend heb was Pinter,ook voor lagere niveau’s.
    Als ze dan toch ergens voor een club spelen kan je ze zowel laten lesgeven.

  20. Dirk
    Dirk06-04-2009

    U buit ze toch niet uit?

  21. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye06-04-2009

    francois: is dat inclusief hun reis en verblijfskosten?

  22. Robbie
    Robbie06-04-2009

    Ik vraag me af of er zinvol is de GM les of begeleiding geeft aan de jeugdspelers ? Want het is een feit dat er in Belgie nauwelijks grootmeesters zijn. Luc Winants is er een van maar de rest…en bovendien hebben wij nauweljks spelers van wereldformaat. Wat verwacht je eigenlijk van de jeudspelers? Voor mij is het belangrijkste dat je plezier hebt in schaken en dat heb je geen GM voor nodig!

  23. Tom
    Tom06-04-2009

    Even terzijde: op de site van de VSF kun je nu zelf je mening kwijt over de nieuwe interclubreglementen. Zie http://www.vsf-vzw.be De VSF vraagt dat je je mening geeft!
    Je kunt er ook al zien wat er al goedgekeurd werd en wat er afgekeurd werd op de laatste AV van de Belgische Schaakbond.

  24. Theo
    Theo06-04-2009

    Die nieuwe VSF site ziet er al pakken beter uit! Proficiat!
    Er wordt dus weldegelijk aan gewerkt!

  25. Emanuel Nieto
    Emanuel Nieto07-04-2009

    Waarom niet verplichten aan de clubs dat bij elke subsidie vd overheid een % bedrag verplicht aan jeugdwerking wordt gebruikt? Ik weet niet of dat realiseerbaar is? Over gewone sponsering gaan we het niet hebben want we weten allemaal dat deze nooit in de boeken vd club komen! 🙂

  26. françois
    françois07-04-2009

    Tom,
    Inderdaad als een gm oostblokker inclusief Hongarije,een interclub wedstrijd speelt is hij of zij hier vanaf de vrijdagavond gelogeerd en gevoed in mijn extra appartement of bij een andere schaker.Dat ze dan de zaterdag lesgeven is mooi meegenomen zij krijgen hetzelfde bedrag als een Belg maar geven vijf uur les ipv 4.
    Waarom deze lessen?
    Als je goede jeugdspelers hebt die kans maken op een norm voor dat ze aan hun hogere studies beginnen is dat ok.
    Verder akkoord dat het een hobby moet blijven.
    Nog een laatste inlichtting in Oekraine kan je voor 100 euro een maand leven.

  27. brabo
    brabo07-04-2009

    Met 100 euro kun je ginds overleven mits in redelijke gezondheid te zijn.

    De lessen zijn nuttig voor ambitieuze, flexiebele en talentvolle spelers dus niet alleen goede jeugdspelers die kans maken op een norm voordat ze aan hun hogere studies beginnen.

    +2300s verkiezen schaken boven lesgeven. Om een +2300 te overtuigen les te geven moet er betaald worden. Dankzij de open markt is het mogelijk om betaalbare lessen te krijgen. Uiteindelijk zijn het veelal de ouders die moeten betalen en evenveel betalen als extra uren bijles bv Frans of Engels zie ik niet gebeuren voor schaken. Dus het betaalbaar initiatief met bv oostblokkers juich ik toe. 25 jaar terug voor de val van het ijzeren gordijn was het praktisch onmogelijk om dit soort lessen hier te organiseren en betaalbaar te houden.

  28. 69
    6907-04-2009

    Jeugdspelers die een norm willen scoren…
    Bij mijn weten kan het voor elke degelijke jeugdspeler maar ’n ferme plus wezen om les te krijgen van iemand met 2300+ niveau.

    In Ab’s club is dit bvb het geval 🙂 En als je ziet welke producten daar al van komen.
    Doch moet er gezegd worden dat het niet alleen van die lessen afhangt: ouders én vooral persoonlijke inzet! 🙂

    Komt er geen gokchinees met pronostiekje voor het bjk? 🙂

  29. steven
    steven08-04-2009

    Ik vind de vergelijking tussen Belgische lesgevers en buitenlands grootmeesters die lesgeven niet correct.
    Van Pinter (en nog andere grootmeesters) waar ik (dankzij François dus, waarvoor veel dank) enkele lessen van gekregen heb, heb ik nooit handouts gezien of chessbasebestanden, wat me toch enige vragen doet stellen over de moeite die ze er hebben ingestoken, en wat de latere verwerking ook behoorlijk bemoeilijkt (maakt het niet onmogelijk natuurlijk, want je kan zelf notities maken).
    Bovendien lijkt het me duidelijk dat die lessen komen in een totaalpakket; ze komen namelijk ook betaald spelen, en ik denk dus niet dat hun prijzen nog zo goedkoop zouden zijn mocht dat niet het geval zijn.
    Bovendien betrof het destijds (ik weet niet of dit nu nog steeds zo is), over tamelijk sporadische lessen, waarbij ze dus makkelijk materiaal konden gebruiken dat ze al voorhanden hadden. Belgische lesgevers geven vaak lessen op regelmatigere basis, zodat ze niet lang kunnen teren op wat je al hebt maar al vrij snel naar nieuw gerief mag gaan zoeken.

    Overigens vind ik elo niet zo relevant in dit plaatje; Dvoretsky traint olympiadeteams en Brunia had maar 2000 elopunten. Een sterke schaker is bovendien niet noodzakelijk een goede lesgever.
    Een lesgever moet je niet afrekenen op zijn elo maar op zijn lessen, en je kunt eventueel nog zien wat hij aan talenten heeft voortgebracht (al zijn sterke spelers zo goed als nooit het product van slechts één lesgever).

  30. Robbie
    Robbie08-04-2009

    @Steven

    Dat is wat ik bedoelde!!
    De lesgever moet vooral een goede motivator.
    Maar de jeugdspelers moeten ook plezier hebben in schaken en de rest gaat dan vanzelf.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.