Alle Belgen terug naar 0?

Adrian RoosNa een korte vakantie is Schaakfabriek opnieuw actief en we beginnen met een nieuwsoverzicht. Een merkwaardigheid vinden we in de nieuwe Fide-elo’s waarin alle Belgische spelers even zonder zitten.

Het jeugdtoernooi in Blankenberge is gewonnen door Adrian Roos, de Belgische seniorenploeg speelt mee in het Europees Kampioenschap in Velden en in Rusland spelen de sterkste Russische teams voor de Russische interclubtitel…

Belgen zaten even zonder elo

Opschudding voor wie begin deze week de fide-lijsten raadpleegde: alle Belgische spelers die lid zijn van de KBSB zagen plots een 0 achter hun naam verschijnen in de elolijst. Geen aprilgrap, wel realiteit die voortvloeide uit een conflict tussen de Belgische Schaakbond en Fide over de te betalen facturen.

Veel gevolg lijkt er echter niet te komen, want de lijst ziet er intussen opnieuw normaal uit.

Over naar toernooinieuws dan maar. Adrian Roos heeft afgelopen weekend het toernooi in Blankenberge gewonnen. Het toernooi is een nieuwe aflevering in de criteriumtoernooien en trok vrij veel deelnemers aan. Wat de sterkte betreft waren de verhoudingen echter snel duidelijk: Adrian Roos was elofavoriet en kreeg net iets te weinig concurrentie om die rol niet in te lossen. Ward Van Eetvelde werd tweede, Kjell Spaens derde. De andere reeksen werden gewonnen door Jason Vandenberghe (-16), Reinaert Verstraeten (-14), Hendrik Decrop (-12), Thomas Demarré (-10) en Faybish Nathaniel (-8). Alle uitslagen kan je vinden op de site van de organisatie.

In Oostenrijk in Velden is het Europees Landenkampioenschap voor Senioren aan de gang. Favorieten zijn Rusland, Tsjechie en Duitsland. Rusland voelt zich kiplekker in die rol en leidt de dans na vijf rondes. België heeft ook een ploeg die meespeelt. Jan Rooze, Marcel Van Herck, Valeer Maes en Willem Hajenius verdedigen onze driekleur en doen dat voorlopig in de middenmoot. België staat 23ste op 54 deelnemers. Je kan alle uitslagen volgen via Chess Results.

Een teamkampioenschap van een heel andere aard is het Russische kampioenschap. In tegenstelling tot in vele andere landen is dit geen competitie die over een volledig seizoen gespreid wordt, maar wel een toernooi dat ongeveer een week duurt en op dezelfde plaats gespeeld wordt (in Dagomys). Net voor het einde van het toernooi staat de ploeg “ShSM 64” aan de leiding. Deze ploeg uit Moskou wordt gedragen door Gelfand, Wang Hao, Najer en Caruana. Ze worden op de hielen gezeten door Tomsk (met Jakovenko). Favoriet Ural stelt voorlopig teleur en raakt met Grischuk, Shirov, Malakhov en Rublevsky (allen 2700+) niet verder dan een vijfde plaats.

  1. Adrian
    Adrian11-04-2009

    …Vreemd, de belgische FIDE ELO’s lijken me weer verdwenen of ligt dit aan mij?

  2. Patrick
    Patrick11-04-2009

    nee ze zijn weer weg 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.