Grand Slam in Sofia start met spektakel

Ivanchuk, wazig en warrigVassily Ivanchuk is ongetwijfeld een van de meest merkwaardige spelers uit het internationale topgezelschap. Dat wordt nog maar eens bewezen in Sofia, waar Chucky, vorig jaar nog de verpletterende winnaar, gestart is met een vreemde 0/2. Vreemd, want Chucky blunderde twee keer op hoog niveau.

De beste start is voor drie spelers: Carlsen klopte Topalov, Wang klopte Ivanchuk en Shirov klopte Ivanchuk. Die drie staan meteen ook op kop met 1.5/2…

Chucky laat het afweten

Flamboyant, raar, wereldvreemd, geniaal, warrig, chaotisch, briljant of zoals Kasparov in de laatste New In Chess schreef: Bleeping nuts. De beschrijvingen die Ivanchuk typeren, gaan van links naar rechts en van boven naar onder.

Het enige stramien dat je eruit kan halen, is dat Ivanchuk een bijzonder schaker is. Dat demonstreerde hij vorig seizoen meermaals. Chucky won zowat alles wat er te winnen viel. Het hoogtepunt kwam er in Sofia, waar hij de tegenstand vermorzelde.

Geen wonder dus dat van Ivanchuk veel verwacht werd dit jaar, maar zoals de beschrijvingen van hierboven al duidelijk maakten: Ivanchuk is geen normale schaker. Hij wisselt hoogtes af met laagtes en helaas voor hem is een periode van laagtes aangebroken. In Linares speelde hij nog prima (gedeelde eerste plaats) maar voor het overige kon hij nog geen indruk maken. In Sofia zet die tendens zich door. Ivanchuk verloor in de eerste twee rondes al twee keer. En twee keer na stevige blunders.

0/2 dus en daarmee is Ivanchuk de hofleverancier van twee van de drie leiders in de glazen bokaal in Sofia (ze spelen net als vorig jaar in een glazen kom, die op een druk marktplein in Sofia opgesteld staat). Shirov en Wang profiteerden al van de Oekraïnse blundergolf om met 1.5/2 aan kop te gaan. Ze hebben nog één extra vis te dulden op plaats één: Magnus Carlsen.

De jonge Noor maakte indruk in zijn eerste partij door topfavoriet en nummer één Topalov van het bord te ketsen. Ook hij heeft 1.5/2. Het toernooi in Sofia is onderdeel van de Grand Slam en de winnaar verdient dus een plaats in het luxetoernooi in Bilbao in september (met véél prijzengeld).

Wie zal Topalov, Karjakin en Grischuk vervoegen? We weten het over 10 rondes.

De stand:

1. Carlsen, Wang, Shirov 1.5
2. Dominguez 1
3. Topalov 0.5
4. IVanchuk 0

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.