Piceu laat eerste halfje liggen

Hamblok“Tommeke, Tommeke, wat doe je toch?” was een van de reacties van de toeschouwers toen hij op het projectiescherm zag dat topfavoriet Tom Piceu zich in de nesten had gewerkt tegen Roel Hamblok. Gelukkig voor Piceu besloot Hamblok toen zelf voor remise te gaan. Voorts kreeg vooral vierde reekshoofd Penson klappen met twee nederlagen.

In de tweede ronde waren er minder verrassingen, maar des te meer spektakel…

Hamblok laat halfje liggen

Drie namen waren er nog nodig om de elitereeks compleet te maken. Er waren voor de organisatie twee opties. Ofwel een topelo die besloot alsnog mee te spelen (zoals Van der Stricht, Hovhanisian, Claesen en consoorten) of de topelo’s van de open reeks. In het verleden bleek het niet altijd een sinecure om mensen uit de open reeks te overtuigen om in de gesloten reeks mee te spelen, maar dit jaar had men geluk: zowel Thierry Penson àls Frederic Verduyn àls Stefaan Deman zagen een avontuur bij de Vlaamse top wel zitten.

Het resultaat is een sterk bezet gesloten kampioenschap met allemaal spelers boven de 2000 elo. Het was dus uitkijken naar verrassingen van in de eerste ronde. Die verrassing kwam er alvast niet van Adrian Roos, die tegen Thibaut Vandenbussche een pakje “spanking” van het beste soort kreeg. “Ik kreeg de kans om een ietwat dubieuze, maar razendscherpe variant te spelen die ik in de blitz dikwijls speel,” verklaarde Vdb achteraf. “Zwart kent de theorie zelden en achter het bord de juiste zetten vinden, is niet waarschijnlijk.” De arme Roos slaagde er inderdaad niet in de correcte voortzetting te vinden en had al snel een erg moeilijke stelling, waarin Vdb vlot de overhand nam na enkele leuke combinaties. De eerste partij van het toernooi was beslist.

PiceuIntussen was er op bord 2 een enorme verrassing in de maak. Tom Piceu had zijn killerblik opgezet om Roel Hamblok letterlijk en figuurlijk een kopje kleiner te maken, maar het draaide totaal anders uit. De topfavoriet ging een paar keer in de fout en verloor twee pionnen mét een slechte koningsstelling. De eerste verrassing was in de maak tot Hamblok plots… zelf ging voor een herhaling van zetten. De tijd op de klok had er zeker iets mee te maken hebben, al had Hamblok nog 9 minuten voor hij 8 minuten dacht over de uiteindelijke herhaling, maar het respect (schrik?) voor de tegenstander met veel elo was waarschijnlijk een grotere motivatie. Zo ontsnapte Piceu aan zijn eerste nederlaag. Een verloren halfje voor Hamblok, die desalniettemin tevreden zal terugkijken op zijn eerste ronde (en zijn tweede nog meer, zie verder).

Een derde grote verrassing kwam er op bord 4. Daar hakte Peter Nuytens Thierry Penson in de pan na een trage partij, die plots openbarstte en snel werd omgezet in een winstpunt.

Gisteren stelde onze gokchinees nog dat gokken op Benny Todts een alles of niets-gok was. De Chinees ging voor niets, Benny vandaag voor alles. Tegen Goormachtigh leek Todts traag van het bord te worden geschoven, maar plots stak het bekende “Todtsdom” weer de kop op: een hoop complicaties, weinig tijd voor Goormachtigh en Todts draaide de bordjes om. 1-0 na een krankzinnige partij. Ook de remises van Atanasiu (tegen Tonoli) en Goossens (tegen Verduyn) mogen verrassend genoemd worden. Zo startte de eerste ronde met heel wat stunts, wat het toernooiverloop alleen maar interessanter maakt.

Docx, Vandenbussche en Draftian domineren in ronde 2

Piceu op een half punt houden, dat was de ambitie van de leiders en daar slaagden ze wonderwel in. Marcel Van Herck kwam al snel zuchtend de bar binnen na een ernstige fout die door Docx genadeloos werd afgestraft.

Ook Ashote Draftian overleefde zijn tweede ronde met glans. Hij kwam goed uit de opening, profiteerde dan van enkele foutjes van Nuytens en maakte het koelbloedig af. Nuytens zakte dan maar af naar het pokergeweld om morgen opnieuw een kans te wagen.

VdbBenny Todts “streefde natte dromen na” tegen Thibaut Vandenbussche. We zouden deze uitspraak graag uit zijn context rukken, maar we gaan het correct houden: hij hoopte op spel, maar werd koud gecounterd. De pionnenstructuur van de Bruggeling was snel om zeep en traag maar zeker trok Vdb de stelling naar zich toe. 2/2, een uitstekende start voor de Gentenaar.

In de achtergrond was het vooral uitkijken naar Tom Piceu. Hij moest met zwart winnen van Hanne Goossens en dat kostte hem ontzettend veel moeite. Piceu offerde een stuk (dat offer werd terecht geweigerd) en stond uitstekend, maar Goossens toonde zich dan van haar sterkste kant. Bijzonder taai beet Piceu zijn tanden stuk op de stelling van de Geelse. “Even zag ik het scenario van tegen Hamblok opnieuw voor mij, waarin ik ook een zet moest terugnemen omdat ik me misrekend had (in casu Pf4 en daarna opnieuw Pe2). Maar hier was het voordeel gelukkig stabiel en ook al kon ik het waarschijnlijk sneller afgemaakt hebben, het was al bij al duidelijk,” aldus Piceu na de partij. U begreep het al Piceu’s techniek was prima en hij won na veel ploeterwerk, maar uiteindelijk wel zonder moeite.

Roel Hamblok had zich intussen herpakt na zijn onnodige remise tegen Piceu door makkelijk van Atanasiu te winnen. Het einde mocht er overigens zeker zijn in die partij. Ook goed voor de zege: Benjamin Tonoli won een nerveuze partij van Verduyn, en volgt met 1.5/2. Spektakel was er in Penson-Deman waarin die laatste een heel interessante partij won. Zeker eens naspelen.

Zo zijn ze nog met drie voor wat een spannende derde ronde belooft te worden. U kan de partijen al naspelen op Schaakfabriek live. We raden u voorts aan om de partijen in de open reeks ook te bekijken, waar al enkele verrassingen te noteren vallen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.