Van der Stricht wint Draak van Gent

Van der StrichtGeert Van der Stricht heeft zijn favorietenrol in het 49ste Open van Jean Jaures zonder veel problemen waargemaakt. Met 6/7 had hij een half puntje meer dan David Roos en Pascal Kegels. Verder in de stand volgden Adrian Roos, Van de Wynkele en Van Rij.

Het was de derde keer dat Van der Stricht het toernooi won, waardoor hij de “draak van Gent” (de prijs voor zij die het toernooi 3 keer winnen) in ontvangst mocht nemen…

Van der Stricht domineert

Het Open van Jean Jaures is een soort clubkampioenschap, met dat grote verschil dat het dus open is en iedereen kan meespelen. Naast Van der Stricht dongen ook titelverdediger Johan Goormachtigh en Daniel Vanheirzeele naar de eerste prijs. Het was echter duidelijk dat VdS dé te kloppen man was. In feite was er zelfs niemand die eraan twijfelde dat hij de klus wel zou klaren. Maar voorzichtigheid was nodig, want vorig jaar werd VdS nog voorafgegaan door Goormachtigh.

Echt gemakkelijk had VdS het niet. In de partij tegen Goormachtigh had Van der Stricht het niet onder de markt (hij won wel) en tegen Vanheirzeele viel het eerste halfje. Die te verwachten concurrenten lieten, helaas voor hen, punten liggen op het einde van het toernooi. Uiteindelijk was het zelfs David Roos die als enige achtervolger overbleef met het ingaan van de laatste ronde. Met 5/6 had hij een halfje minder.

In het onderlinge duel werd er voor zekerheid gekozen en besliste een snelle remise over het toernooi. Uit de achtergrond kwam Pascal Kegels nog terug door Goormachtigh te kloppen. Op de derde plaats ook drie “verrassingen” met Adrian Roos, Van de Wynkele en Van Rij. Die laatste hield Vanheirzeele nog op remise, waardoor de twee grote subfavorieten (net onder VdS dus) buiten de top-5 vielen.

De ratingprijzen gingen naar Van Rij, Van De Wynckele, Vanhauwaert, Verhoeven, Van Crean en Rommel.

De stand:
1. Van der Stricht 6/7
2. David Roos, Kegels 5.5/7
3. Adrian Roos, Van de Wynkele, Van Rij 5/7

 1. Draw
  Draw20-06-2009

  Vandaag was het BAV.
  Kan iemand soms een kort verslag uitbrengen met de belangrijkste punten die besproken zijn?

 2. Tom
  Tom21-06-2009

  Het is geen officieel verslag (dat verschijnt later op de site van de KBSB), maar uit mijn notities:

  Verkiezing voorzitter: 37 voor Chris Ghysels (VSF: 25/33, FEFB 8/17, RvB 4/8 en SVDB 0/4), 25 voor Gunther Delhaes en 1 onthouding.

  Degrande – Barbier: de eerste prijs wordt twee keer gegeven, een kleine budgetverhoging werd hiervoor goedgekeurd

  NIC:
  *de definitieve tekst i.v.m. de matchpunten werd goedgekeurd
  *de default tijd werd vastgelegd op 60 minuten (blijft dus zoals het was)
  *elke club geeft per ploeg een aantal effectieven dat minimum gelijk is aan het aantal borden van de betreffende ploeg. Deze effectieven moeten in totaal minstens de helft van het aantal te spelen partijen spelen. De effectieven van een ploeg mogen niet in een lagere afdeling of in een ploeg van in dezelfde afdeling uitkomen. De niet-effectieven die invallen in een bepaalde ploeg moeten een ELO hebben die lager is dan de hoogste effectieve speler van deze ploeg. (Deze regel gaat in vanaf het seizoen 2010-2011)

  Jeugd:
  *Er komt een herberekening van de kosten die niet-geselecteerde deelnemers aan EK/WK jeugd moeten betalen
  *BK schoolschaak kan een open toernooi worden (maar dan liefst op een centrale plaats).

 3. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye21-06-2009

  Ik heb dat gedeelte over effectieven nu al 3 keer gelezen. Ik snap er nog niks van. Lijkt me met de haren getrokken. Geldt dit voor alle reeksen?

 4. Jan Lagrain
  Jan Lagrain21-06-2009

  Ik ga er morgenvroeg een artikeltje aan besteden met wat meer uitleg!

 5. Draw
  Draw21-06-2009

  Ok. Bedankt!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.