Thibaut Maenhout wint lentetoernooi

MaenhoutVoor het eerst in zijn nog jonge carrière heeft Thibaut Maenhout de belangrijkste voorjaarsklassieker van de regio Brugge op zijn naam geschreven. Met 6,5/7 haalde hij het in de spurt met een half puntje voorsprong op Frederic Decoster.

Het was de 28ste editie met veel jeugd en veel spanning…

De vette jaren

Het lentetoernooi of eigenlijk vollediger “Hermans Lentetoernooi”, genoemd naar de betreurde voorzitter van de inrichtende club, Herman Tienpondt, werd ondertussen voor de 28e keer georganiseerd. Het toernooi verliep zoals gewoonlijk vlekkeloos en door de aantrekkelijke prijzen werd een bikkelharde strijd geleverd voor de hoogste plaatsen.

Thibaut Maenhout ging uiteindelijk met de eer lopen. Erg verrassend is dit niet want na de zeven vette jaren (3 normen en op een zucht van 2400 elo), was hij de laatste jaren duidelijk aan de zeven magere jaren bezig. Daar lijkt dit jaar een einde aan gekomen want met uitstekende resultaten in de interclubs en een vierde jeugdtitel als nationaal kampioen moest nu ook het lentetoernooi er aan geloven.

Moeizaam toernooibegin voor favorieten

Het toernooi ving in de eerste ronde aan met een grote schok. Elofavoriet en winnaar van ik-weet-al-niet-meer-hoeveel edities, Tom Piceu verloor de eerste ronde verrassend van zijn clubgenoot en oud-lesgever Eduard Vertenten. Gezien het toernooi slechts zeven rondes duurt is deze vorm van het Zwitsers gambit niet aan te raden. Voor Tom kwam het er dus op aan dat de onderlinge concurrenten zoveel mogelijk remises zouden spelen in de hoop toch nog in de laatste rondes een onderling duel te kunnen uitvechten. Zover kwam het uiteindelijk niet.

VerduynToch regende het in de volgende rondes bij de favorieten en schaduwfavorieten onderlinge remises. Zoveel zelfs dat er na de derde ronde slechts drie spelers over waren met het maximum van de punten, Frederic Decoster, Thibaut Maenhout en Frederic Verduyn. Gezien die eerste twee snel remise maakten en ook Frederic Verduyn niet kon winnen bleef er na de vierde ronde zelfs niemand meer over met het maximum.

Eindspurt Maenhout is beslissend

Van deze hergroepering maakte Thibaut Maenhout het beste gebruik door gewoon z’n drie resterende partijen te winnen om zo op een score van 6,5 op 7 te komen. Frederic Decoster speelde in de vijfde ronde een remise tegen Arvid Viaene wat hem naar de tweede plaats verwees. Tom Piceu maakte effectief een tussenspurtje van 5 op 5 om in de laatste ronde toch nog op een tweede nederlaag te lopen tegen Frederic Decoster en zo in het peloton te eindigen. Op de derde plaats vinden we twee verrassende namen terug, Robrecht Jacques (Oostkamp) en Martijn Maddens (Roeselare) haalden beiden 5,5 op 7 en kunnen daarmee op een knap toernooi terugkijken.

De jeugd kleurt het toernooi

We mogen zeker niet vergeten om de prestaties van enkele andere spelers te vermelden. Zo deden de jeugdspelers het traditioneel uitstekend met de eerder vermelde Martijn Maddens op kop. Verder haalde de jonge Ian Vandelacluze uit Aalter een prima 4,5 op 7 en nog opmerkelijker, geen enkele nederlaag!.

Jozef ReynaertBij het klassement -1800 won een andere jeugdspeler, Sander Rogiers uit Oostkamp. De -1600 was voor de iets minder jonge Jozef Reynaert uit Roeselare.

De benjamin van het toernooi, Steven Vandenbussche uit Oostkamp deed het ook uitstekend met een prestatie een stuk boven zijn eloklassement wat hem de eerste plaats opleverde bij de grootste elosprong voor die andere speler die nog altijd bij de jeugd hoort… Thibaut Maenhout!

De nestor van het toernooi, Jozef Claeys ondertussen de 94 voorbij speelde eveneens heel degelijk en zoals sommigen konden ondervinden is hij nog een gevaar voor iedereen.

Tot slot vermelden we nog even de vlekkeloze organisatie in handen van oa Jacques Bylé, André Moens en de vrouw en dochters van Herman Tienpondt. Op naar de 29e editie!

Het eindklassement

1 Maenhout Thibaut 2282 KBSK Brugge 6.5 7 2522

2 Decoster Frederic 2307 Oostkamp 6.0 7 2452

3 Jacques Robrecht 1984 Oostkamp 5.5 7 2182 21.5

4 Maddens Martijn 1933 Roeselare 5.5 7 2096 21.0

5 Vandendriessche Jan 2176 KBSK Brugge 5.0 7 2193 22.5 32.5

6 Verduyn Frederic 2212 KBSK Brugge 5.0 7 2167 22.5 30.5

7 Piceu Kurt 2070 Oostkamp 5.0 7 2122 21.5 31.5

8 Viaene Arvid 2154 KBSK Brugge 5.0 7 2147 21.5 29.5

9 Michiels Rob 2257 KBSK Brugge 5.0 7 2134 20.5

10 Piceu Tom 2412 Oostkamp 5.0 7 2263 20.0

Rogiers
Winnaar bij de -1800, Sander Rogiers

Vandenbussche
Steven Vandenbussche

 1. Joris Pelemans
  Joris Pelemans25-06-2009

  Waar vinden we ergens de resultaten (en hopelijk ook partijen) terug?

 2. KAra
  KAra25-06-2009

  Het volledige eindklassement met alle resultaten is terug te vinden op http://www.kbsk.be
  Partijen zijn jammer genoeg niet terug te vinden. Misschien een ideetje om ze volgend jaar op SF+ te zetten.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.