Hovhanisian in pole-positie voor Belgische titel

HovhanisianRonde 8 veranderde niets wezenlijks aan de stand van zaken in Namen. Zowel leider Hovhanisian als achtervolger Dgebuadze wonnen hun partij. Het einde belooft bloedstollend te worden. In de andere partijen herpakte Geert Van der Stricht zich en speelden Vandevoort, Laurent, Alienkin en Hautot gelijk.

De hamvraag is nu natuurlijk: wat als ze morgen met gelijke punten eindigen? We blikken vooruit met hulp scheidsrechter Luc Cornet. Wist u bijvoorbeeld dat het mogelijk is dat beide spelers, scheidingspunten inbegrepen, compleet gelijk eindigen?…

Hovhanisian wint overtuigend

Mher Hovhanisian kon in theorie vandaag al een titel vieren. Als hij won en Dgebuadze verloor zijn partij, was zijn eerste Belgische kroon binnen. Vol spanning werd dus uitgekeken naar zijn partij tegen Ashote Draftian.

Df6?Hovhanisian had geen zin in een stonewall en koos voor een oud wapen: 1. e4 c5 2. c3. Die variant kent de Armeen van voor naar achter en van achter naar voor. Draftian speelde een ietwat ongewone variant die Hovhanisian, trouw aan zijn stijl, beantwoordde met een pionoffer. “Zijn zet Df6 (zie stelling) heb ik nog nooit gezien en het ziet er ook niet goed uit. Ten eerste doet de dame daar niets, ten tweede kan ik later altijd met f4 spelen en dan staat ze daar heel ongemakkelijk,” analyseerde Hovhanisian. Een uiterst chaotische stelling verscheen op het bord, waarin het ene stuk na het andere werd aangevallen. “Het leek ingewikkeld, maar ik denk dat ik altijd goed heb gestaan. Toen de dames er een keer af waren, was het afgelopen.”

Dus was het vol spanning afwachten wat Dgebuadze zou klaarspelen tegen Vandenbussche. Die koos opnieuw voor zijn favoriete 1… g6. “Ik dacht dat ik een klein voordeeltje had na de opening”, vertelde Vdb. Dgebuadze was het daar niet mee eens. “Ik denk dat ik altijd een tikkeltje beter heb gestaan,” was diens oordeel. Wat er ook van zij, het liep volledig mis voor Vdb en toen hij de pion op a6 verloor, was er geen houden meer aan. Ook Dgebuadze pakte het volle punt.

Hovhanisian gaat de laatste ronde dus in met een half punt voorsprong. Hij speelt morgen met zwart tegen Laurent, terwijl Dgebuadze ook met zwart Sarrau partij geeft. Tijd dus om te speculeren: wie heeft morgen wat nodig om kampioen te worden?

Het meest verwachte scenario (en het enige problematische) is een remise van Hovhanisian en een zege van Dgebuadze. Dan staan beiden gelijk. Wat dan? Dan zijn de SB-punten (Sonneborn Berger) doorslaggevend. “Dit zijn de punten van de tegenstanders tegen wie gewonnen werd plus de helft van de punten van de tegenstanders tegen wie remise gespeeld werd,” legt scheidsrechter Luc Cornet uit. “Momenteel heeft Hovhanisian hier het voordeel: hij heeft anderhalf SB-punt meer dan Dgebuadze. Maar dat zal morgen sowieso veranderen, dus ze kunnen zelfs in SB-punten gelijk eindigen,” aldus Cornet.

CornetIn dat geval worden de Koya-punten in rekening genomen. Dit zijn de punten die de spelers verzameld hebben tegen spelers met de helft of meer (4.5/9 of meer dus). “Hovhanisian heeft voorlopig meer Koya-punten. Hij heeft gewonnen tegen Alienkin, Draftian en Van der Stricht en een remise tegen Dgebuadze. Dgebuadze heeft enkel remises tegen die spelers. Maar dit is dus onder voorbehoud, want als bijvoorbeeld Alienkin en Draftian morgen verliezen, stranden zij op 4 punten en dan valt hun score weg in de berekening van de Koya-punten.”

Eén scenario spreekt zelfs volledig tot de verbeelding: beide spelers kunnen compleet gelijk eindigen. Wat er dan gebeurt, is nog niet duidelijk. “Het toernooireglement én het Belgische bondsreglement voorzien geen oplossing voor deze situatie,” aldus Cornet. We mogen hopen dat het morgen niet zover komt, want dan gaan de poppen aan het dansen.

Alle scenario’s zijn dus nog mogelijk àls beide spelers gelijk eindigen. Hovhanisian heeft hierbij een licht voordeel, want staat er momenteel beter voor in de scheidingspunten. Het is in ieder geval duidelijk dat de partijen van de andere spelers morgen òòk erg belangrijk zullen zijn voor de Belgische titel.

Die “andere spelers” hielden het vandaag relatief rustig. Vandevoort en Laurent trokken snel richting bar, terwijl Hautot en Alienkin wel iets ondernamen, maar uiteindelijk eveneens in remise berustten. De enige die wél voluit voor winst ging, was Geert Van der Stricht. Met wit profiteerde hij van een fout van Jelle Sarrau en strafte het dan zonder veel tirlantijntjes af. 1-0, een duidelijke zege. “Toch blijft het jammer dat ik gisteren zo’n bok geschoten hebt,” gaf die nog mee.

De uitslagen:
Hovhanisian-Draftian 1-0
Dgebuadze-Vandenbussche 1-0
Vandevoort-Laurent 1/2
Hautot-Alienkin 1/2
Van der Stricht-Sarrau 1-0

Stand na ronde 8:
1. Hovhanisian, 6
2. Dgebuadze 5.5
3. Hautot, Van der Stricht 4.5
4. Alienkin, Draftian 4
5. Vandenbussche 3.5
6. Laurent 3
7. Vandevoort, Sarrau 2.5

In de open reeks wordt het morgen nagelbijten. Victor-Angel Bolzoni herstelde zich van zijn nederlaag tegen De Schampheleire door Piacentini te kloppen. De Schampheleire raakte op zijn beurt niet verder dan remise tegen Tom Wiley. Bolzoni heeft daardoor opnieuw de kop genomen met 7/8, een half punt meer dan De Schampheleire en Luc Henris. Ook hier zou morgen wel eens duchtig geteld kunnen worden.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.