Hovhanisian: “Eindelijk kampioen”

MherMher Hovhanisian is vandaag Belgisch Kampioen schaken geworden. Hij speelde zelf remise en werd geholpen door de resultaten op de andere borden. Zijn scheidingspunten waren hoger dan die van Dgebuadze. In de open reeks is Glen De Schampheleire de laureaat. De vrouwentitel is voor Hanne Goossens.

Het is de eerste Belgische titel voor Hovhanisian, die eerder al meerdere ereplaatsen behaalde. Maar het was bibberen tot het einde van Vandenbussche-Vandevoort…

Vandevoort beslist kampioenschap

Mher Hovhanisian of Alexandre Dgebuadze? Dat was de enige vraag die overbleef na acht rondes topschaak in de elitereeks van het BK. Het kon nog alle kanten op, maar wat zeker was, was dat het érg spannend zou worden.

Die spanning begon al voor de partij, toen een ongeval op de E411 richting Namen de auto met Hovhanisian in een serieuze file deed belanden. Gelukkig kende de uitermate begaafde chauffeur een snelle binnenweg en kon de Armeen op tijd aan zijn partij beginnen.

LaurentHovhanisian had goed geteld zaterdagavond en wist precies waar hij aan toe was: een remise bood hem héél goede kansen op de toernooizege. Enkel als zowel Vandenbussche, Van der Stricht én Hautot zouden winnen, zou Dgebuadze meer scheidingspunten halen dan hem. Een remiseaanbod op de vijfde zet was het logische gevolg, maar toen Laurent onverwacht weigerde, lag alles open.

Maar Hovhanisian knokte zich snel naar een betere stelling en kreeg zelf een remiseaanbod. Nerveus speurde de Armeen de toestand op de andere borden af. Alienkin-Van der Stricht werd net op dat moment remise. Dankzij die uitslag had hij met een gelijkspel alvast zekerheid over de titel, maar in één scenario kon Dgebuadze hem nog bijbenen. Als Hautot en Vandenbussche wonnen, zouden de twee concurrenten exact evenveel scheidingspunten hebben. Het reglement voorzag geen oplossing voor dat scenario, maar bondsvoorzitter Chris Ghysels bevestigde dat er dan twee kampioenen zouden worden uitgeroepen.

matHovhanisian was zich bewust van dit gegeven, maar besloot de remise toch aan te nemen. Het was vanaf dat moment dat hij bang afwachtte wat er op de andere borden gebeurde. De verlossing kwam er rond 14u, toen Vandenbussche zich pardoes liet mat zetten (zie stelling). 0-1, de eerste zege voor Vandevoort in het toernooi, maar wel een héél belangrijke. “Ik had nog niets gewonnen, dus ik kon alles of niets spelen,” gaf Vandevoort mee. “Nu kan ik enkel nog Mher feliciteren met zijn titel.” Inderdaad, Hovhanisian kon niet meer bijgehaald worden en viert zo zijn allereerste Belgische titel ooit. Het was een opluchting van jewelste, want Vdb had heel de partij gedomineerd.

“De raad van Petrosian”

Wat precies het verschil heeft gemaakt tussen de eerste en de tweede plaats, is niet zomaar te zeggen. Geluk volgens sommigen, doorzettingsvermogen volgens anderen. Hovhanisian had inderdaad niet te klagen over zijn miraculeuze ontsnappingen tegen Vandenbussche en Sarrau, maar anderzijds dreef de Armeen zijn tegenstanders tot het uiterste. Zijn zege tegen Van der Stricht is daar een goed voorbeeld van. Hij wachtte tot de tijdnoodfase om alles uit de kast te halen. Of dit zonder de onreglementaire zet van VdS gelukt zou zijn, zullen we nooit weten (kon Hovhanisian hem mat zetten met 8 seconden op de klok?).

Toch is het net hier dat Dgebuadze geen onverhoopte punten pakte: hij speelde té voorzichtig. Te veel snelle remises tekenden uiteindelijk zijn doodvonnis, net daar waar Hovhanisian dag na dag lange partijen speelde. “No guts, no glory!”

“Petrosian zei altijd: Een toernooi win je niet in de laatste ronde. Hij nam dan ook altijd remise in de laatste ronde van een toernooi,” glimlachte de kersverse kampioen. “Ik heb dat nu ook gedaan.”

HovhanisianHet kampioenschap verliep echter niet van een leien dakje. “In het begin speelde ik niet goed, behalve tegen Hautot maar daar blunderde ik de stelling helemaal weg. Ironisch genoeg ontsnapte ik dan wel tegen Vandenbussche en Sarrau. Daar had ik wél veel geluk. Het halve punt tegen Van der Stricht was belangrijk, maar daar heb ik gewoon in tijdnood de dingen geforceerd. Na de zege tegen Sarrau ben ik wel goed beginnen te spelen. Over mijn partijen tegen Alienkin en Draftian ben ik heel tevreden, het niveau daar was heel goed. En ja, nu ben ik dus kampioen. Eindelijk!”

De Armeen zal zijn Belgische titel de komende maanden zeker kleur proberen te geven. “Ik speel nog in Charleroi en in de Brasschaatse meesters. Het doel is om nu boven de 2500 elopunten te stijgen. Ik heb er nu weer zo’n 10 gewonnen, het is niet onmogelijk.”

“Ten slotte wil ik graag alle mensen bedanken die op mij hebben gestemd. Zonder hun steun had ik dit nooit gekund,” besloot hij zijn kampioenschap.

Dgebuadze winnend naar de tweede plaats

In de laatste partij van de dag slaagde Dgebuadze er wel nog in te winnen en dus zijn tweede plaats veilig te stellen. Ook Hautot won. Hij wordt derde.

De uitslagen:
Laurent-Hovhanisian 1/2
Sarrau-Dgebuadze 0-1
Draftian-Hautot 0-1
Alienkin-Van der Stricht 1/2
Vandenbussche-Vandevoort 0-1

De eindstand na 9 rondes:
1. Hovhanisian 6.5, Dgebuadze 6.5
3. Hautot 5.5
4. Van der Stricht 5
5. Alienkin 4.5
6. Draftian 4
7-9. Vandenbussche, Laurent, Vandevoort 3.5
10. Sarrau 2.5

De Schampheleire naar elite

In de open reeks zette de laatste ronde alles nog op zijn kop. Luc Henris won in een geanimeerd duel van leider Bolzoni (die vermoedelijk enkele serieuze kansen heeft laten liggen). Henris kon wel nog bijgehaald worden als er een winnaar was in de partij De Schampheleire-Dal Borgo. En die kwam er: De Schampheleire snoepte een pionnetje van het bord en dat was genoeg voor de zege. Dankzij de scheidingspunten staat de Zottegemnaar helemaal bovenaan. DS besliste vorig jaar nog de titel (toen in het voordeel van Sarrau door Huessman te verslaan) en haalt ze nu zelf binnen. Hij speelt volgend jaar in de elitereeks.

“Ik ben natuurlijk heel blij, maar ik vind het ook jammer voor Bolzoni. Ik denk dat hij gewonnen stond tegen Henris. Zelf heb ik heel het toernooi degelijk gespeeld. Drie remises en de rest gewonnen. Ik heb geen risico’s genomen, behalve tegen Duhayon. Nu kijk ik al uit naar de elite,” was de reactie van Glen De Schampheleire.

Om een lange dag (en verslag) helemaal af te sluiten, mogen we vooral niet vergeten te vermelden dat er opnieuw één dameskampioene is. Hanne Goossens won haar laatste duel tegen Ward Van Eetvelde en is met 6.5/9 de overduidelijke eerste. Wiebke Barbier neemt met 6/9 zilver, Marigje Degrande brons.

Straks volgt nog een update met foto’s.

 1. luc oosterlinck
  luc oosterlinck12-07-2009

  Glen proficiat, ik hoop voor jou dat u ouders tot andere gevoelens komen over uw schaaktalenten, ik hoop dat u deze klip ook met bravoure zal veroveren.

 2. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye12-07-2009

  Tja Luc je hebt nu eenmaal meer aan een goed diploma dan aan een hoog elo.

 3. eric roos
  eric roos12-07-2009

  Proficiat Glen alsook voor de andere Zottegem spelers.

 4. De Denksportkampioen
  De Denksportkampioen12-07-2009

  Glen kan allebei!!! Proficiat Glen en doe zo verder. Eindelijk staat Zottegem ook op de kaart. Scampi for champion !!! Da zal toch aan al die goeie boeken liggen.

 5. FiFi
  FiFi12-07-2009

  Als een organisator op de dag van de laatste ronde al de eindklassmenten publiceert, dan kan je dat natuurlijk moeilijk slecht vinden.

  Toch is de klassering van het open me niet duidelijk, want de cijfers van de scheidingspunten lopen door mekaar.
  Iedereen gebruikt toch pair two. Wat is nu het probleem om je tornooi dan met de scheidingspunten die je hanteert te publiceren via html ? Het is correct, net en vooral duidelijker voor de lezers. Zoals het nu is gepubliceerd, is het helemaal niet duidelijk.

  Proficiat aan de kampioenen.

 6. Eddy De Gendt
  Eddy De Gendt12-07-2009

  Glen, namens de Liga Oost-Vlaanderen:
  PROFICIAT!!!

 7. Armen-Lusine
  Armen-Lusine12-07-2009

  Proficiat Mher!!!!!!!!

 8. Alain
  Alain12-07-2009

  Kampioen word je ofwel omdat je gewoon veel beter bent dan de rest ofwel omdat je het nodige geluk hebt het tweede is hier van toepassing ! Ik weet nog heel goed dat Jeroen Piket ooit kampioen werd van Nederland ook hij stond toen een aantal keren verloren . Maar dat is nu eenmaal schaken niemand speelt perfect! en moet ook zeker gezegd zijn dat Mher ook het meeste risico neemt in zijn partijen dikke proficiat Mher en tot in Brasschaat

 9. Theo
  Theo12-07-2009

  Proficiat Glen! Prachtig resultaat!

  @ Tom: who needs “een goed diploma” !?!?
  …wat is dat vandaag de dag nog waard?
  Met zulk een schaaktalent zou het totaal verloren kansen zijn om daar niet op te focussen!

 10. Theo
  Theo12-07-2009

  Oh ja, en PROFICIAT MHER!!!!

  (bijna vergeten)

 11. Stef Soors
  Stef Soors12-07-2009

  Mher, een heel dikke proficiat. Je hebt deze titel meer dan wie dan ook verdiend!

  Ik vind het chic dat Mher risico’s heeft genomen en zich niet heeft berust op remises. Zijn eindspeltechniek tegen VdS, duidelijke overwinning op Alienkin, veegpartij tegen Draftian en sterkte in tijdnoodfase maken van hem de verdiende kampioen!

 12. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye13-07-2009

  Proficiat aan de kampioenen! Aan het eind van de rit hebben degene die vanboven staan het verdient.

  @ Theo: Meen je dat nu echt?

 13. Slanke
  Slanke13-07-2009

  Proficiat Hanne. Weer typisch over de dameskampioene wordt hier weer niet gesproken niettegenstaande haar 6.6/9. Doe haar maar na !!! Eindelijk de juiste dameskampioene.

 14. Mathieu Vandersmissen
  Mathieu Vandersmissen13-07-2009

  Mher verdiend kampioen!
  Heeft die gast al GM normen behaald???

 15. Glen
  Glen13-07-2009

  Mijn gelukwensen gaan natuurlijk uit naar Mher, die in mijn bescheiden mening een schitterend toernooi speelde. Hij mag dan wel wat geluk hebben gehad, maar hij nam risico’s die niemand anders durfde nemen en is daarom de oververdiende kampioen!

  @Slanke: Het is inderdaad een schande dat er bijna geen aandacht uitgaat naar Hanne met haar geweldige 6.6/9. Hoe ze erin slaagde is maar de vraag, maar je moet het ze maar nadoen!

 16. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye13-07-2009

  Natuurlijk mogen we Hanne niet vergeten! Een waardige vrouwenkampioene!

  Het zijn interessante kampioenen:

  Glen mag volgend jaar zijn borst nat maken voor het gesloten BK en met zijn ploeg Zottegem (ik las op hun forum dat ze toch mogen opgaan naar 2de). Benieuwd wat zijn progressiemarge nog is.

  Mher heeft zich een vechtjas eerste klas getoond. En als ik zo hoor is het ook een coach eerste klas.

 17. Slanke
  Slanke13-07-2009

  @ Glen
  Moet inderdaad 6.5/9 zijn.

 18. David Roos
  David Roos13-07-2009

  Proficiat aan al de kampioenen!
  Glen heeft zichzelf weer bewezen, en toch mij niet verbaast. Mher is ook zeker verdiend kampioen geworden na de bloedstollende partijen die hij speelde. En Hanne heeft zich dan ook bewezen als sterkste vrouw 😉 Ook geen verrassing in mijn ogen.
  Aan alle 3 : volgende jaar gewoon weer kampioen! Dat Glen en Mher het maar uitvechten in de elite.

 19. Ruben
  Ruben13-07-2009

  Mheeeeeeeeeeeeeer!!!!!!

 20. luc oosterlinck
  luc oosterlinck13-07-2009

  Mher en Hanne zijn de verdiende kampioenen, alleen al om hun inzet voor het schaken.

 21. Sigma
  Sigma16-07-2009

  @ Tom (2) Wie heeft er iets aan een goed diploma als hij zich niet gelukkig in zijn vel voelt, het gevoel heeft dat er iets mist in zijn leven? 😉

  Ik ben zelf burgerlijk ingenieur en heb eigelijk weinig zeggens maar toch … ben ook belgisch kampioen standaard formatiedansen. Ik zou niet weten wat beginnen zonder het dansen …

 22. Chessmaster
  Chessmaster16-07-2009

  Wie talent heeft kan sowieso uitblinken!

 23. Harry Szöke
  Harry Szöke19-07-2009

  Proficiat Hanne met je behaalde kampioenschap. Het moet niet gekker worden ….

  Wiebke proficiat met zilver en Margje met brons. Waar hadden we deze volgorde meer gezien …. of toch weer niet ….

  Tot het Open Brasschaak allemaal, vanaf 15 augustus

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.