Stellwagen en Bomans schitteren in Oostende

StellwagenHet BK slorpte alle aandacht op, maar ook in Oostende werd er vorige week geschaakt en wel niet door de minsten.

In het criteriumtoernooi hield Arno Bomans Tom Piceu af en in de jaarlijkse openluchtsimultaan pakte Daniel Stellwagen uit met een ijzersterke prestatie. Van de 26 tegenstanders haalden er slechts twee remise…

Bomans wint criteriumtoernooi

Het was een beetje ongelukkig dat het Oostendse tweeluik (openluchttoernooi én openluchtsimultaan) net in het eerste weekend van het Belgisch Kampioenschap in Namen viel. De opkomst voor het toernooi was dan ook aan de matige kant, maar met 112 spelers blijft dit een relatief gegeven. Bovendien mocht het deelnemersveld er zijn. De topfavoriet was Tom Piceu. Van hem werd verwacht dat hij zonder veel problemen outsiders als Arno Bomans, Luc Saligo, Hendrik Ponnet en Jan Windels zou kunnen afhouden.

BomansMaar zoals zo dikwijls in het schaken (en elke andere sport) zijn verrassingen in de maak. In de derde ronde viel die eer te beurt aan Luc Saligo, die Piceu versloeg en amper één ronde later was het diens zoon, Pieter, die nog een half punt van de meervoudige Vlaamse Kampioen kon afsnoepen. Dat was het sein voor Arno Bomans om een het heft in handen te nemen. Met een verpletterende 5/5 nam de kersverse Opwijk-speler de leiding. In de zesde ronde sloeg Piceu terug door het onderlinge duel te winnen, maar Bomans had zijn zaakjes goed uitgekiend. Een remise in de laatste ronde verzekerde hem de titel dankzij zijn hoge SB-score.

De top 5:

1 Bomans Arno 9/10/1990 Opwijk 261 50482 5,5 24,75
2 Piceu Tom 20-10-1978 Oostkamp 362 51861 5,5 23,75
3 Saligo Luc 15-07-1954 KGSRL Gent 401 19267 5,5 22,25
4 Ponnet Hendrik 22-05-1989 Landegem 430 17116 5
5 Vandelacluze Ian 11/08/1995 Aalter 475 10139 4,5 16

De andere winnaars waren Jason Vandenberghe, Maarten De Vleeschauwer, Ben Tuerlinckx, Samuel Vandeputte en Nathaniel Faybish.

Stellwagen scoort 25/26

De 34e openluchtsimultaan was een voltreffer. 26 spelers meldden zich op het Wapenplein aan voor een partijtje simultaan tegen GM Daniel Stellwagen (2631).

Stellwagen speelde heel secuur en hield er een verschroeiend tempo op na. Op een bepaald moment behaalde hij een gemiddelde van 10 zetten per minuut. Het openluchtspektakel genoot een grote publieke belangstelling. Sommige toeschouwers bleven de volle drie uur, die GM Stellwagen nodig had om de klus te klaren, kijken.

Hun wachten werd beloond, want Stellwagen scoorde een knappe 96%. Hij speelde twee remises, heel verrassend tegen Dutoit (NC) en ook tegen het jonge talent Ian Vandelacluze (1896). De rest won hij en niet bepaald tegen “Janneke en Mieke”. Onder andere Bruno Debaenst (2222), Yen Peeren (2192), Dirk Demarcke (2201) en Ruben Decrop (2076) moesten eraan geloven.

De meest opvallende speler was echter professor Bernd Günter (2000). Hij kwam helemaal uit Düsseldorf (Duitsland) om aan de simultaan mee te doen. Hij speelde de langste partij, maar moest zich uiteindelijk wel gewonnen geven. Na die partij kreeg Stellwagen een minutenlang applaus van de toeschouwers.

Meer info op http://www.kosk.be

  1. Lucky Luke
    Lucky Luke16-07-2009

    Ondertussen is Arno goed bezig op Kreta in het Rethymno Open 2009. Hij heeft er een IM van bord geveegd. Zijn schaakbelevenissen alsook die van Hans Vandersmissen en Arne Vancleef zijn te volgen op http://www.daor.gr/index.php?chessen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.