Vijf spelers leiden met het maximum in Vlissingen

Nils De VosVijf leiders met het maximum van de punten: dat is de schamele oogst van de toppers na vier rondes in het vijftiende open toernooi in Vlissingen.

Behalve Krasenkow, Van den Doel, Vovk, Zaragatski en Hoffman moesten alle toppers al punten laten met als grootste stunt de zege van de jonge Duitse FM Zelbel op levende legende Beliavsky.

Net als ieder jaar spelen er ook weer een pak landgenoten mee in de badstad. Beste Belg is voorlopig Nils De Vos, die al twee IM’s op remise wist te houden…

Beliavsky bijt al vroeg in het zand

Mooie stranden, heetgeblakerde Nederlanders, kwekkeboomkroketten, maar bovenal het vijftiende schaaktoernooi maken van Vlissingen de Zeelandse place to be in de eerste augustusweek. “Schaken is een prachtige sport, die veel gelijkenissen vertoont met een slagveld,” zo verklaarde de burgemeester van de kuststad het succes van het toernooi. “Maar waar er op een slagveld echte doden vallen, eindigt het schaken met een welgemeende handdruk. Het schaken vertoont ook gelijkenissen met de politiek, want net als in de politiek…” enzovoort enzovoort.

De échte reden waarom deze editie van het Open van Vlissingen meer dan de moeite waard is, wordt door de toernooiorganisatie zelf aangegeven: het is het sterkste deelnemersveld in vijftien jaar Zeelandse schaakgeschiedenis. Hoewel de editie van 2007 (met Kasimdhzanov, Tiviakov en Krasenkow) volgens ons ongeveer even sterk was, zit er zeker een grond van waarheid in die claim. Met Beliavsky heeft de organisatie een échte publiekstrekker aangetrokken. Krasenkow is al jaren een vaste gast en Khairullin vervolledigt het compartiment 2600+’ers. Voorts behoren ook Ernst, Van den Doel, Ikonnikov, Nijboer, Spoelman, Kogan, de broertjes Vovk en enkele andere GM’s tot de favorieten.

Zelbel-BeliavskyHet leuke voor de vele “mindere goden” is dat ze dankzij het zwitsers systeem al snel tegen een topspelen kunnen uitkomen. Zo kreeg Rein Verstraeten in de eerste ronde bezoek van Ikonnikov en speelde Jack Thora voor het tweede jaar op rij tegen Wouter Spoelman. Helaas zorgden zij niet voor de verrassing, maar die kwam er later wel in de derde ronde. Toen slaagde de jonge Duitser Zelbel, in de tweede ronde nog aan remise ontsnappend tegen uw dienaar, erin om met het koningsgambiet Beliavsky op de knieën te krijgen. We hoeven u niet uit te leggen dat de topspeler daar allesbehalve blij mee was.

Hier en daar sneuvelden er nog GM’s. Remises en enkele nederlagen zorgden ervoor dat de spelers met het maximum snel uitgedund raakten. Na vier rondes hebben enkel Krasenkow, Hoffman, Andrej Vovk (zijn broer Yuri was een van de gesneuvelden), Van den Doel en IM Zaragatski 4/4.

Pieter Reyniers stunt als eerste Belg

ReyniersHet is moeilijk om de Belgen op een gestructureerde manier te volgen in Vlissingen. Er zijn er immers weer een hele pak en zoals altijd zitten daar verrassingen tussen. De meest opvallende kwam van Pieter Reyniers, die in ronde twee overtuigend FM Roobol (2345) klopte. Voor het overige startten ook Robin Leenaerts, Jeroen Camps, Jelle Sarrau, Nils De Vos en we vergeten er ongetwijfeld enkele prima. De Vos was echter de enige die het momentum ook in de vierde ronde aanhield. Hij remiseerde tegen Matthias Roeder.

Het toernooi eindigt zaterdag, maar u kan het iedere avond vanaf 18u30 live volgen op de officiële site, waar ook de uitslagen te bewonderen zijn.

  1. Draw
    Draw04-08-2009

    Opgemerkt: Nieuwe prijzenformule in het open nederlands kampioenschap van dieren, iedereen krijgt geld naar gelang zijn punten!
    Een voorstel waar sommige tornooien eens zullen over nadenken. De spelers zullen voor 500 euro (bij een eerste plaats) extra wel eens nadenken of ze remise gaan schuiven!

    Het prijzengeld is afhankelijk van het aantal behaalde punten.
    aantal punten prijs
    9 € 1150
    8½ € 700
    8 € 450
    7½ € 250
    7 € 180
    6½ € 120
    6 € 70

  2. Theo
    Theo05-08-2009

    Nederlands kampioenschap schaken voor dieren? Wel leuk…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.