Krasenkow verplettert tegenstand in Vlissingen

KrasenkowNa zeven rondes leiden met het maximum van de punten. Het is weinig schakers gegeven in een toernooi als dat van Vlissingen, maar de Pool Mikhail Krasenkow heeft dit huzarenstukje op indrukwekkende wijze voor elkaar gekregen.

Dankzij snel en efficiënt schaak lijkt hij op weg naar zijn tweede toernooizege in de kuststad.

Het compartiment Belgen kabbelt rustig verder met goede en minder goede prestaties, een groot contrast met een ander compartiment van een iets verder land…

Snelheid en efficiëntie

Vlissingen is “een tweede thuis” voor de Pool Mikhail Krasenkow. Hij is een vaste klant in de Zeelandse Hogeschool en in 2006 won hij er het toernooi met een indrukwekkende 8/9.

Dit jaar lijkt hij op weg om die topprestatie te evenaren. Krasenkow won àl zijn zeven rondes. Vooral de manier waarop is indrukwekkend. Krasenkow speelt snel en mikt voornamelijk op positionele plusjes die dan vakkundig worden omgezet in een punt. Maar ook in meer gecompliceerde stellingen vindt hij zijn weg, zoals hij bewees tegen de Duitse IM Henrichs. Met 7/7 heeft Krasenkow nu duidelijk de touwtjes in handen. Zijn dichtste achtervolgers volgen al op anderhalf punt. Met twee remises is Krasenkow zeker van de toernooizege.

De kans dat Krasenkow zijn bonus zal laten glippen lijkt klein, maar vandaag wacht nog een stevige test met zwart tegen topelo Beliavsky. Die speelt niet zijn beste toernooi en na zijn nederlaag tegen de Duitse FM Zelbel moest hij nog een half puntje laten tegen de jonge Indiër Rajesh (2249).

AhdibanDat brengt ons naadloos bij een van de meest opvallende “fenomenen” in dit open toernooi in Vlissingen. De Indiërs zijn immers met een hele delegatie afgezakt naar Nederland en ze doen het erg goed. Gisteren nog was de 17-jarige IM Ahdiban (foto) de enige achtervolger van Krasenkow (op een half punt). Ook de IM Karthikeyan, de FM Rajesh en de WGM Soumya draaien mee in de top van de rangschikking. Met 5.5/7 staan ze met een hele groep spelers tweede, in het zog van Krasenkow.

Ook het Indische wonderkind Padmini, wereldkampioen bij de -14 jaar en door een Nederlandse krant wat overdreven de “nieuwe Anand” genoemd, wordt door vele toeschouwers van nabij gevolgd. Zij maakt voorlopig nog geen indruk. In de zesde ronde werd ze trouwens op remise gehouden door “onze” Yordi Schaeken.

LacrosseVan de Indische naar de Belgische delegatie. Die is nog net iets groter, maar helaas -zo moet eerlijk toegegeven worden- ook iets minder kwalitatief. Toch spelen vele landgenoten prima toernooien. Nils De Vos kon geen derde stunt versieren tegen GM Yuri Vovk, maar blijft het prima doen. Samen met Jelle Sarrau en Marc Lacrosse (foto) is hij eerste Belg, met 5/7.

Nog opvallend zijn de prestaties van David Roos, Lars Swijsen en Rob Van Herck, die allen een stevige tpr laten optekenen. U kan al hun uitslagen bekijken op de site van het toernooi.

De stand:

1. Krasenkow 7/7
2. Beliavsky, Khairullin, Ikonnikov, A Vovk, Y Vovk, Nijboer, Spoelman, Hoffmann, Ahdiban, Kohlmann, Bezemer, Leenhouts, Karthikeyan, Rajesh, Kohlweyer, Soumya 5.5/7
3. …

  1. logis
    logis07-08-2009

    Zeer vakkundig Robin Leenaerts uit het verslag gelaten. Men zou toch meer verwachten van hem nu ze speciaal voor hem een IM tornooi hebben opgezet voor hem in Brasschaat.

  2. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye07-08-2009

    Iedereen kan eens een slecht toernooi hebben zeker?

    Als ze dat in Brasschaat speciaal voor de kerel doen is dat toch mooi? Of hebben we het weer over de Vlaamsche afgunst?

  3. Jan Lagrain
    Jan Lagrain07-08-2009

    Beste Logis,

    1) Ik kan natuurlijk iedereen die slecht speelt (en er zijn genoeg Belgen in Vlissingen) publiekelijk belachelijk maken in een verslag ipv “vakkundig weglaten”. Robin Leenaerts is in dergelijk open toernooi niet meer dan een gewone speler en als hij slecht speelt, ga ik dat niet speciaal over hem vermelden. Als hij goed speelt, doe ik dat wel, net als bij de andere Belgen.

    2) Uw commentaar ivm het toernooi in Brasschaat is flauw, aangezien de toernooiorganisatie niet eens zekerheid had over zijn deelname toen het toernooi werd opgezet. Ik heb zelf niets te maken met de organisatie van het toernooi (behalve de live-uitzending op mijn site), maar ik stel voor dat u uw grieven bespreekt met de organisatie zelf in plaats van het anoniem op deze website te posten, want daarvoor is deze niet bedoeld. Alvast dank voor uw begrip.

  4. logis
    logis07-08-2009

    Mijn commentaar was niet negatief bedoeld. Het is goed dat er IM-, GM-tornooien zijn in Belgie, ongeacht wie ze organiseerd.

    Ik had alleen verwacht dat Robin beter zou spelen hier (ja, een slecht tornooi is mogelijk) gezien zijn elo-rating en prestaties in het verleden. Al bij al is dit tornooi voor Robin toch voorbereiding op dat van Brasschaat, of vergis ik mij?

  5. Jan
    Jan07-08-2009

    Het is een bekend fenomeen dat veelbelovende jeugdspelers met horten en stoten naar een hoger niveau groeien. Het zou pas opmerkelijk zijn als een jeugdtalent nooit een minder/slecht resultaat haalt.

  6. Rein
    Rein07-08-2009

    Logis,
    uw commentaar is erg flauw, vooral omdat ze anoniem is (voorlopig nog)
    verder heeft Robin verloren van een 2000+ die hier ook al won van Stefan Colijn (maw iemand die erg goed bezig is, ondergerated,..) Tegen Friso Nijboer verloor hij toen ze beiden minder dan 2 minuten hadden…
    Soms is het nuttig één en ander in perspectief te zien. Dat is een kwaliteit die niet iedereen heeft.

  7. Glen
    Glen07-08-2009

    Verder heeft Robin ook al een tijdje geen echt serieuze toernooien meer gespeeld. Het is dan maar normaal dat hij even moet ‘warmlopen’. Objectief gezien doet hij het niet eens zo slecht. Wie heeft er nog nooit slecht gespeeld? Ikzelf heb van slecht spelen zelfs mijn stijl gemaakt!

    Ik ben er trouwens van overtuigd dat Robin in Brasschaat terug zal schitteren, zoals we dat meestal wel gewoon zijn van hem.

    En anders, als ge daar ook af en toe eens verliest, manneke, dan zal er wat zwaaien hoor! Zwakkeling! Prutser! Amateur!

  8. Goendi
    Goendi08-08-2009

    Ik vermoed dat als Nils De Vos wint in de laatste ronde, hij een IM norm scoort. 6.5/9, 2IM’s & 1 GM. Al wat nodig is is een TPR van 2450+ (momenteel staat het op 2378).

  9. David Roos
    David Roos08-08-2009

    Geen norm voor Nils …
    Wel 4 andere hebben een norm gescoord.
    Waaronder Zelbel, en een van die indiers

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.