Krasenkow verovert Zeeland

KrasenkowMichal Krasenkow heeft vandaag in Vlissingen zijn riante voorsprong omgezet in zijn tweede toernooiwinst. Na zeven rondes leidde de Pool met 7/7 en twee korte remises in de twee laatste rondes stelde hij zijn eerste plaats veilig. Het is een bekroning voor zijn 20ste jaar als grootmeester.

In de strijd om de tweede plaats profiteerde Andrej Vovk van de vele remises op de topborden. Hij eindigt met 7.5/9 alleen tweede, een half punt voor Beliavsky, Hoffmann, Spoelman, Ernst en Khairullin. Er werden vier normen gescoord.

Eerste Belg werd Yordi Schaeken na een knappe eindsprint…

Krasenkow hoeft niets meer te doen

In de achtste en voorlaatste ronde werd uitgekeken naar het topduel tussen Beliavsky en Krasenkow. Beliavsky moest winnen, maar toen zijn opponent opnieuw bijzonder snel een klein uurtje voorsprong op de klok nam, was de remise snel een feit.

Een ideaal scenario voor Krasenkow, die in de laatste ronde met wit aan remise genoeg had om de eerste prijs van 2000 euro niet te moeten delen. Er waren zes achtervolgers die met 6.5/8 een vol punt achter stonden. Van die zes was Dmitry Khairullin de gelukkige die met zwart alsnog mocht proberen om Krasenkow van zijn troon te stoten. Dat gebeurde niet, want na een half uurtje theorie aframmelen, gaf ook hij de pijp aan maarten. Remise, Krasenkow zeker van zijn tweede zege. Net als in 2006 ook met een indrukwekkende 8/9.

“Het is mijn 20ste jaar als grootmeester,” vertelde Krasenkow in zijn speech na het toernooi. “Dit is dus een mooi moment voor mij. Ik wil graag de organisatie bedanken voor de kansen die ik hier heb gekregen. Dit is een toernooi met een aangename sfeer. Het is nu de derde keer dat ik hier speelde en ik zal zeker nog terugkomen” waarna de Pool een hele reeks personen en groepen afging die hij wilde bedanken.

Vovk-IkonnikovDe vijf andere achtervolgers met 6.5/8 (behalve Khairullin dus) waren Andrej Vovk, Hoffmann, Spoelman, Ikonnikov en Kohlweyer. Hoffmann en Spoelman deelden snel de punten, maar Vovk zette alles op alles tegen Ikonnikov en dankzij een knap opgezette aanval in het centrum, slaagde hij in zijn opzet. Vovk op 7.5. Enkel Kohlweyer kon hem nog bedreigen voor de 1300 euro, maar die had met zwart geen prettige middag tegen Beliavsky. Die liet zich niet doen en eindigde zijn toernooi met een positieve noot.

De eindstand na 9 rondes:

1. Krasenkow 8
2. Andreij Vovk 7.5
3. Khairullin, Hoffmann, Spoelman, Ernst, Beliavsky 7
4. Van den Doel, Kohlweyer, …, … 6.5

Yordi Schaeken is beste landgenoot

In de achtergrond werd er ook nog gestreden voor de prijs van de beste Belg. Nils De Vos had tot dan toe die eer met 5.5/8, net als Marc Lacrosse. In de laatste ronde trof hij echter de Spaanse FM Rubio Mejia. Met 2348 geen cadeau en toen De Vos in het middenspel een foutje maakte in een strakke Koningsindiër, was het snel over. Desalniettemin bekroont De Vos zijn toernooi met de hoogste tpr: 2327. Marc Lacrosse kon het eveneens niet bolwerken. De Duitser Zelbel scoorde een felbegeerde IM-norm dankzij zijn zege op de Gentenaar.

SchaekenHet sein voor een van de Belgen met 5/8 om over te nemen. Jelle Sarrau raakte niet verder dan remise, waardoor enkel Yordi Schaeken nog in aanmerking kwam voor de 6. Schaeken was eerder wat anoniem door het toernooi gegaan met drie remises op rij. Tegen Rene Duchene (2212)speelde hij met zwart een uitstekende partij. Hij liet het witte aanvalsgeweld niet aan zijn hart komen, verdedigde alles koeltjes en won dan droog de partij. 6/9, een tpr van 2199 en eerste Belg. Schaeken speelde een prima toernooi.

Er zijn heel wat Belgen met 5.5 en heel wat Belgen die een prima tpr noteerden. Van hen vermelden we enkel nog David Roos, die de ratingprijs -1800 won. Voor de anderen verwijzen we u graag door naar de uitstekende website van het toernooi, waar u ook nog partijen, uitslagen en héél veel foto’s kan vinden.

  1. TheMirrorMan
    TheMirrorMan11-08-2009

    Bij deze wil ik nog eens Jan bewonderen : 8 dagen lang jezelf voorbereiden (als ik Jan wat ken), een partij spelen, in het holst van de nacht de verslagen ingeven (en mensen, geloof me, 3 uur om zo’n artikel te schrijven is niet veel) en niet te vergeten : jezelf te amuseren. Chapeau Jan !

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.