Michiels beste Belg in Pardubice

MichielsHet is intussen al even afgelopen, maar toen het toernooi in Vlissingen begon, eindigde een ander prachttoernooi, dat van Pardubice.

Een echt festival, met meer dan alleen schaken, dat een pak Belgen naar Tsjechië lokte. Bart Michiels, Nils Nijs, Roel Hamblok, Arno Bomans, Hanne Goossens, Adrian Roos en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De Belgische mannelijke delegatie raakte nooit op het rechte pad, maar Bart Michiels slaagde er wel in om een stevige prestatie neer te zetten. Ook de vrouwelijke afvaardiging deed het goed. We blikken terug met Bart Michiels en diens straffe partij tegen GM Stocek…

Behaarde GM maakt er boeltje van

Ieder jaar trekt een Belgische delegatie naar het Tsjechische Pardubice. Niet om te pokeren, bridgen of te renju-en, wel om te schaken. Want naast al die boeiende spelvarianten is het schaaktoernooi in Pardubice de blikvanger. De ijzersterke A-reeks telt meer dan 100 2350+’ers en is een van de sterkere open toernooien.

Behalve die A-reeks zijn er nog vier reeksen, met telkens een goede Belgische vertegenwoordiging van gemiddeld 2 tot 3 landgenoten.

Stocek-MichielsEloblikvanger was Bart Michiels, die zijn eloverwachtingen meer dan waarmaakte. “Mijn start was niet fantastisch, met twee remises tegen twee 2250’s. Daarna ging het beter en mocht ik het tegen de grootmeesters opnemen,” vertelt Michiels aan Schaakfabriek. “De meest opmerkelijke partij speelde ik tegen GM Stocek, niet alleen door wat er op het bord gebeurde, maar ook door de weelderige haarbegroeiing op het hoofd van de sympathieke Tsjech.” (foto)

Die partij eindigde op remise. U kan die partij, geanalyseerd door Michiels zelf, hier online naspelen.

Uiteindelijk stoomde de Wetteraar door naar 6/9, na nog enkele remises tegen gereputeerde GM’s. “Met die score en een tpr van 2536 ben ik natuurlijk tevreden over mijn toernooi, maar toch is er nog werk aan de winkel met het oog op InventiChess 2009,” besluit Michiels. In september neemt hij het daar opnieuw op tegen enkele heuse wereldtoppers, waaronder Bacrot, Bu, Sasikiran, Sargissian, Socko, Howell en Timman.

De andere Belg in de A-reeks was Nils Nijs, maar hij speelde een toernooi dat hij snel wil vergeten. Met 3.5/9 verloor hij 21 ratingpunten.

Ook in de andere reeksen konden de Belgen niet overtuigen. In de B-reeks scoorde Roel Hamblok 6/9, niet echt slecht, maar toch onder zijn mogelijkheden. Arno Bomans deed het met 5.5/9 en een tpr van 2027 niet veel beter.

Hanne GoossensIn de C-reeks zag Adrian Roos de stukken vliegen. Hij bakte er weinig van met 5/9 en verloor net als Nijs meer dan 20 elopunten. Sigiswald Barbier was degelijker, maar tekende iets te veel remises om echt te spreken van een geslaagd evenement. Hanne Goossens sprokkelde als enige wel wat elopuntjes en belandde met 5.5/9 op een aardige derde plaats bij de dames.

De D-reeks telde drie Belgen, maar een van hen, Philip Cornelissen, verliet het toernooi al na één dag (een dure trip). Het was dan maar aan het schaakkoppeltje Wiebke Barbier en Robin De Vogelaere om de Belgische eer te verdedigen. Barbier speelde op niveau met de helft van de punten, De Vogelaere deed het met 5.5/9 meer dan behoorlijk. Al kunnen die punten hen waarschijnlijk gestolen worden… .

De E-reeks werd versierd door twee Belgische dames: Evy De Weird en Astrid Barbier. Zij deden het goed en haalden beiden het vrouwenpodium. “Met 6/9 in een toernooi -1800 en een ongedeelde tweede plaats kan ik toch tevreden zijn,” schreef de kleinste Barbier op de Pardubice-blog. Ook De Weird kon blij zijn. Zij werd derde met 5.5/9.

We bedanken Bart Michiels voor zijn partijanalyse en info en verwijzen u voor het overige graag door naar de resultatenpagina van het toernooi.

 1. wieb
  wieb11-08-2009

  Persoonlijk vond ik niet dat ik op niveau gespeeld had, maar dat zal wel een ‘kwestie van perceptie’ zijn. (meer informatie over die uitdrukking bij R.H.)

 2. Chessmaster
  Chessmaster12-08-2009

  Sterke partij, enkel jammer dat het eindresultaat een halfje minder was.

 3. KAra
  KAra13-08-2009

  Leuke pointe in het zijvariantje op de 53e zet. Hoewel het niet zo ver zit is het niet gemakkelijk te zien.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.