Maar liefst tien schakers leiden in Geraardsbergen

koetshuis106 schakers zijn afgezakt naar het prachtige “Koetshuis” voor de jubileumeditie van het Open van Geraardsbergen. Een nieuwe formule en extra prijzengeld zorgt ervoor dat de strijd voor de topplaatsen felbevochten zal zijn.

Het beste bewijs daarvan is het toernooiverloop, want na vier rondes is er niemand die nog het maximum heeft. Maar liefst tien (!) spelers delen de leiding met 3.5/4. Favorieten Alienkin, Van der Stricht en Renette zijn er nog bij. De titelverdediger, Tanguy Ringoir, volgt op een half puntje…

Gezelligheid én spanning

Het “Koetshuis” is al jaren verantwoordelijk voor een van de meest pittoreske locaties voor een schaaktoernooi in België. Het is al jaren de vaste plaats voor het toernooi in Geraardsbergen, dat dit jaar aan zijn 25ste editie toe is.

Makkelijke tijden zijn het niet voor een toernooiorganisatie. Met 106 spelers zijn er weer iets minder schakers dan vorig jaar (toen waren er 120). De concurrentie van het toernooi in Brasschaat, dat morgen begint en wél een enorm aantal inschrijvingen heeft, zal daar niet vreemd aan zijn, want de organisatie in Geraardsbergen heeft er alles aan gedaan om de jubileumeditie aantrekkelijk te maken.

Het prijzengeld is verhoogd waarbij vooral de ratingprijzen in het oog springen (van 1700 tot en met 2200 elo 75 of 100 euro per 100 elopunten). Ook de formule is vernieuwd. Het toernooi telt negen rondes in de plaats van zeven en het tijdsverbruik is gewijzigd naar 1u30 per partij met 30 seconden increment per zet.

AlienkinAantrekkelijk is het toernooi dus zeker en dat zorgt ervoor dat Geraardsbergen, ondanks de lichte vermindering van het aantal deelnemers, opnieuw een knap deelnemersveld heeft. Er zijn drie topfavorieten: Aleksander Alienkin (2402), Geert Van der Stricht (2396) en supertalent en titelverdediger Tanguy Ringoir (2394). Net daaronder volgen Hans Renette (2303), Jan Van Mechelen (2293), Clemens Adrian (2251) en Maarten Larmuseau (2229).

En al die favorieten stellen niet teleur. Behalve Ringoir hebben ze allen 3.5/4 na twee dagen schaken. Alienkin remiseerde met Renette, Van der Stricht met Adrian, Van Mechelen met Verlinden en Larmuseau met Arthur Hugaert. Tanguy Ringoir raakte niet voorbij Walter Tonoli en de goed spelende Stief Gijsen en staat een halfje in het krijt.

Tot en met zondag wordt er geschaakt. Vrijdagavond is er ook nog een blitztoernooi. Je kan alle uitslagen en informatie bekijken op de site van het toernooi.

  1. Oscar
    Oscar15-08-2009

    Let op. Het is zoals voor de verkiezingen. Men moet vergelijken met twee jaar geleden. Toen was het de vierdaagse met 104 deelnemers.
    Verleden jaar was het de tweedaagse met 120 deelnemers.
    De organisatoren hadden wel een grotere opkomst verwacht maar wonderen gebeuren niet elke dag. Er zijn maar liefst nog vier andere tornooien die min of meer samenvallen met Geraardsbergen in ons landje : Brasschaat, Moeskroen, Tournoi de la Vierge in Luik en het Kampioenschap van Henegouwen in La Louvière. Sorry voor degene die ik waarschijnlijk nog vergeet.
    Hoe zou je willen ?

  2. Oscar
    Oscar15-08-2009

    Ondertussen is Tanguy ook weer eerste ex aequo met een andere speler.

  3. Oscar
    Oscar16-08-2009

    Geert Van Der Stricht eindwinnaar vóór een trio, waaronder Tanguy.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.