Stef Soors neemt de leiding

SoorsStef Soors is de nieuwe én verrassende leider na drie rondes Brasschaatse Meesters. Hij won vandaag na een televisieoptreden en een tumultueus einde tegen Nils Nijs, die de winst liet liggen. Minder goed nieuws was er voor Robin Leenaerts, die het niet kon bolwerken tegen Michel De Wit waardoor zijn normkansen een flinke deuk krijgen. Tom Piceu poetste zijn blazoen op met een winst tegen de onfortuinlijke Stefan Docx.

De andere partijen eindigden op snelle remises…

Spanning komt van de jeugd

Het stadspark in Brasschaat biedt heel wat ontspanning: minigolf, petanque, ballonvaarten en een heus zwemparadijs kleuren de omgeving rond de toernooizaal waarin de Brasschaatse Masters gespeeld worden. Voor Anthony Wirig, Bruno Laurent en Mher Hovhanisian het moment om de drie verschillende springplanken eens uit te testen en een frisse duik te gaan nemen.

Hovhanisian-WirigEen studie zullen we er niet aan wijten, maar het zwemmen lijkt de vechtlust bij de spelers niet positief te beïnvloeden. Zowel Arben Dardha-Bruno Laurent als Mher Hovhanisian-Anthony Wirig (dé topper) boden weinig spektakel. “Soms is het goed om enkele snelle remises te spelen. Het biedt rust en zekerheid, zeker als het tegen een erg sterke speler is. Het heeft niets met het zwemmen te maken. Ik heb het op het BK ook tegen Dgebuadze gedaan,” motiveerde Hovhanisian al lachend zijn puntendeling. “Maar vanaf morgen vlieg ik erin,” beloofde hij wel nog.” Dat zullen we morgen zien, want dan speelt de Armeen tegen Tom Piceu.

De lieveling van het thuispubliek (Leenaerts) wilde graag zijn zege van gisteren bevestigen, maar kreeg snel problemen met een van zijn belangrijkste pionnen, die op e5 om precies te zijn. “Ik moest nog één partij verliezen van de organisatie, zodat Robin voor zijn norm kan spelen, maar ik heb toch maar gewonnen,” grapte De Wit na de partij. 0-1, de eerste zege voor de olijke Nederlander.

Soors: “Ik was heel slecht op het einde”

Het cruciale moment in Soors-NijsDe jeugd, Soors en Nijs om precies te zijn, maakte er een theoretisch duel van. Er gebeurde weinig tot beide heren in tijdnood kwamen en er plots een boeiende onderneming van maakten. Het cruciale moment kwam er op zet 36 (zie stelling). Hier speelde Nijs plots Ta1+?? terwijl Le7 de partij lijkt te winnen. Na die zet staat de dame op b5 aangevallen, de toren op d8 en als de dame vlucht om die toren te dekken, blijft het paard op b5 hangen. Het is natuurlijk makkelijk gezegd achter een computerscherm zonder tikkende seconden, maar het is wél de fout die de partij in de andere richting deed draaien. 1-0. Soors start uitstekend met 2.5/3 en neemt de leiding.

“Ik was nochtans slecht vandaag. Ik snapte er niets van en heb gewoon geluk gehad,” gaf de Limburger ruiterlijk toe. Misschien heeft zijn televisieoptreden van vanmorgen er wel iets mee te maken. Soors werd immers geïnterviewd door het één-journaal omdat hij een van de snelste inschrijvers aan de K.U.Leuven was.

De langste partij was die tussen Tom Piceu en Stefan Docx. Het was even spannend bij de 40ste zet, toen de spelers na het vallen van de vlag de gebruikelijke “naspeeltijd” nodig hadden. “Kan je dat niet uitprinten vanop Schaakfabriek?” lachte Piceu nog. Geen probleem, want ze hadden 41 zetten gespeeld. In het daaropvolgende eindspel won de Bruggeling een pionnetje.

Piceu-DocxEen moeilijk eindspel volgde, waarin Piceu de winst leek weg te geven tot beide heren in de allerlaatste minuten de volgende stelling bereikten. Tot ieders verbazing speelde Docx hier Kf2??? in plaats van het remisemakende Pxg2 Pxg2 Kxh3. Beide spelers gaven aan dat ze die variant gemist hadden. “Ja, we gingen er vanuit dat het gewonnen was en dat Stefan enkel nog wat zetjes deed voor de opgave. Maar blijkbaar heb ik het nog verknoeid. Het leuke was dat we het zelf dus niet doorhadden,” lachte Piceu achteraf. Wat vermoeidheid al niet kan doen… . Piceu’s h-pion liep door en won de partij. 1-0, een opsteker voor de getergde Piceu, een jammere zaak voor de ongelukkige Docx.

De stand in de Meestergroep:
1. Soors 2.5/3
2. Wirig, Laurent, Hovhanisian 2/3
3. Leenaerts, Dardha, Piceu 1.5/3
4. De Wit 1/3
5. Docx, Nijs 0.5/3

Tot slot dienen we zeker nog te vermelden dat er in de open reeks enkele sappige verrassingen gebeurd zijn. Er zijn er iets te veel om op te noemen, maar bekijk ze zeker eens op de uitslagenpagina van de toernooisite. Voorts gaan wij vrolijk verder met de live-uitzendingen, die nu een nieuw jasje hebben én de eerste drie borden van de open reeks tonen. Tot morgen, vanaf 19u.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.