Piceu beëindigt succesverhaal van Soors

Tom PiceuTom Piceu heeft een einde gemaakt aan het succesverhaal van Stef Soors. De Bruggeling won met wit na een toch wel dramatisch verloop van de partij voor de jonge Soors. Mher Hovhanisian speelde een tactische salonremise tegen Bruno Laurent en neemt nu solo de leiding.

Voorts won Docx zijn eerste partij, zette Wirig de achtervolging op Hovhanisian in en scoorde Dardha zijn tweede zege op rij. In de open reeks heeft Cor Van Dongen de macht gegrepen. Hij won met zwart van Daniel Sadkowski…

Soors laat kans liggen

De zenuwen bij de toeschouwers in Brasschaat schoten gisteravond danig de hoogte in. Stef Soors leek op weg om alweer een stunt uit te halen én meer: om wel héél dicht bij de norm te komen.

stellingZijn tegenstander Tom Piceu zit niet in zijn beste vorm en daar leek de Limburgse jeugdspeler optimaal van te profiteren. Zijn opening liep optimaal en Piceu werd van het kastje naar de muur gespeeld. Een riskant offer maakte de zaken ingewikkeld, maar Soors controleerde de stelling. Vanaf zet 25 begon het echter stilaan mis te gaan. Op die zet kon Soors al toeslaan, maar later werd het nog erger. Wat dan volgde, was niet fijn voor de normenjager. In deze leuke stelling kon hij op slag winnen. De aandachtige lezer mag zelf naar de oplossing zoeken. Hij miste de winst en traag maar zeker smolt het voordeel als sneeuw onder de zon. Piceu nam over en won de partij zelfs nog.

Doodjammer voor Soors, die met een zege op 5/6 zou gekomen zijn. Nu is 2/3 voor de norm vereist en dat is geen simpele opdracht.

Zijn leraar, Mher Hovhanisian, was toen al lang klaar met zijn partij. Na enkele rondes bikkelen, nam hij vandaag een snipperdag tegen achtervolger Bruno Laurent. De snelle salonremise brengt hem wel naar de top van de rangschikking. Hovhanisian heeft een half punt meer dan Laurent, Soors en Wirig.

WirigWant Anthony Wirig profiteerde van de tanende vorm van thuisspeler Leenaerts. Die laatste startte het toernooi prima, maar kende gisteren een vervelende dag. Vandaag ging het hem niet veel beter af. “Antenna” ramde snel zijn koningsvleugelpionnen naar voren en voor Leenaerts goed en wel besefte wat er gaande was, keek hij tegen een stelling aan die langs meerdere kanten rammelde. Een korte combinatie kostte de Brasschaatenaar een volle toren. 1-0, Wirig is back in business.

Stefan Docx speelt tot nu toe een ronduit beroerd toernooi, maar gisteren kon hij tegen Nils Nijs nog eens zijn favoriete spel bovenhalen. Een ruimtelijk voordeel uitbuiten, zonder veel boe of ba. Het was instructief om te zien hoe Docx net die kant opruimde waar Nijs zijn tegenspel hoopte te halen. 1-0.

Arben Dardha heeft een boost gekregen na zijn zege van gisteren. Vandaag speelde hij een gave partij met een leuke afwerking.

De stand:

1. Hovhanisian 4.5/6
2. Wirig, Soors, Laurent 4/6
3. Dardha 3.5/6
4. Piceu 2.5/6
5. Nijs, Leenaerts, Docx 2/6
6. De Wit 1.5/6

In de open reeks won Cor Van Dongen de topmatch tegen Daniel Sadkowski om alleen aan kop te gaan. Alles daarover op de officiële site.

 1. mathias
  mathias21-08-2009

  Niet een beetje snel opgegeven van Stef? Als het lukt om de d6 pion eraf te halen, kan je de loper en a-pion tegen a en b geven en een fort maken met Kb8 en toren op c6 en a6. Uitrekenen of je de d6 pion eraf krijgt gaat wel mijn petje te boven…
  Hoe zat het trouwens met dat middenspel?

  En knappe partij van Dardha…

  mathias

 2. wim
  wim21-08-2009

  Stef stond na een gelukte opening een hele tijd gewonnen. 25…Tf8 was een fout. 25…Le8 26.Dd6 Df2! won.

  28….Tf3 was ook al niet de beste (28…Dh7)

  33…Df6 was ook nog goed voor voordeel

  35…Kg7 gaf de partij helemaal weg.

  Tom zijn spel was hoewel niet correct wel kansrijk, de zwarte koning stond heel de tijd in open veld.

 3. Ronny W.
  Ronny W.21-08-2009

  28….,gxh3 !!!

 4. Pascal
  Pascal21-08-2009

  Akkoord met Ronny. 28…gxh3 29.Tg1 Tf1! leek ons heel sterk.

 5. Stef
  Stef21-08-2009

  Na 29…Tf1 volgt Dh2 en heb ik inderdaad goede kansen om het eindspel te winnen. Alleen verwachtte ik 29.Dh2 en dan Lg4 (dreiging Lf3) en dan 30.Dg3. Als ik dan de dames afruil is het eindspel volgens mij remise en daarom speelde ik (fout weliswaar) Tf3. Toch is gxh3 goed want na Dg3 moet ik de dames op het bord houden, vb. Tf3 Dh4 Tf4, met een duidelijk voordeel.

  In de tijdnoodfase heb ik het dan mooi verbrod…

 6. Stef Soors
  Stef Soors21-08-2009

  Oei, nu ik het check met de computer, gaat wit mat na 31.Dh4 met Tf1+!

  Des te pijnlijker. :S

 7. Goendi
  Goendi21-08-2009

  gxh3 tg1 tf1 dh2, en vervolgens? Zo duidelijk lijkt de winst me dan niet, en zeker niet als je in tijdnoodfase zit 🙂

 8. Stef
  Stef22-08-2009

  @Goendi: zie mijn vorige post: ‘na 28…gxh3 29.Tg1 Tf1 30.Dh2 heb ik goede kansen om het eindspel te winnen’. (sowieso remise)

  De ‘directe’ winst was er alleen in de variant 29.Dh2 (zonder Tg1!), maar tijdens de partij had ik na Dh4 Tf1+ totaal gemist.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.