Cor Van Dongen wint alles, Dardha doet ook mee voor norm

Van DongenNa zeven rondes maken enkel Soors en Dardha nog een kans op de norm. Beiden hebben 4,5 op 7 en moeten voor de norm dus nog minstens 1,5 op 2 halen. Gezien beiden nog een zwaar programma voor de boeg hebben, verwachten we een spannend slot.

De sterreporter van Schaakfabriek nam vandaag een snipperdag om de rust te gaan opzoeken op pukkelpop. Het leek me een beetje onnodig, want met de auto kon ik via stubru zowel in de heen als in de terugreis het festival live volgen. Daarbij kon ik in Brasschaat genieten van wat misschien wel de spannendste dag tot nu toe was…

Meester houdt van leerling

In één van de vorige verslagen stond nog iets van leerling en meester, zijnde Stef en Mher. Vandaag stond het onderlinge duel op het programma, maar lang heeft het niet geduurd. Mher kon zo alvast de leidersplaats met een dagje verlengen en een remise voor Stef maakt dat hij van een vervelende tegenstander verlost was en de norm mogelijk blijft. Op de andere borden viel er gelukkig veel meer te beleven.

Omdat Mher zo vroeg gedaan had kon hij wat commentaar geven bij de andere partijen. Zoals bij Laurent-Docx: “Stefan begint steeds sterker te spelen in het toernooi, hij heeft opnieuw een goeie stelling”. 5 minuten later had Stefan echter al eieren voor z’n geld gekozen met een remise…

Bij de rest van de partijen vielen de beslissingen in tijdnood, uw reporter ad interim kon deze volgen door zich voorbij de arbiter te murwen.

Laatste zetWirig is niet aan z’n beste toernooi bezig met iets teveel remises en vandaag stond hij wel erg bedenkelijk tegen De Wit. Met nog 12 zetten in 50 seconden en een kapotte stelling leek het punt binnen voor De Wit maar die 2500’s zijn aalgladde spelers en het moet gezegd dat de laatste zet van de partij best esthetisch was (Ph1, zie stelling).

De speelstijl van Piceu doet me in dit toernooi een beetje denken aan dansen op een slappe koord. Je kunt het proberen maar je moet niet klagen als je er af dondert. Robin speelde de opening niet zo goed en stond iets minder, maar dat was niet zo belangrijk want het begon nogal snel rommelig te worden. Toen er voor Robin in tijdnood opeens een gewonnen stelling op het bord verscheen, had hij geen moeite om dit in een vol punt om te zetten.

Nils NijsTot slot de pechvogel van de dag (van het toernooi?), Nils kreeg alles wat hij wou: ruimte, aanval, druk, een extra pionnetje en niet noemenswaardig tegenspel voor Dardha. Gewoon goede zetten doen en de partij afwerken na tijdnood. Helaas, een onbegrijpelijke grafzet op zet 39 besliste er anders over. Had Nils de toren een veldje minder ver gezet dan was het punt binnen geweest. Spreken we hier van een mouse-slip of een hand-slip? In ieder geval een ongelukkige Nils en het derde punt op rij voor Arben Dardha waardoor hij zowaar nog in aanmerking komt voor de norm.

Krasenkow zakt af naar Brasschaat
In de open reeks konden we toch enige verrassingen noteren. Vooreerst maakte Van Dongen met 7 op 7 een ‘Krasenkowje’ compleet (zie het toernooi van Vlissingen). Daarmee heeft hij al een vol punt voorsprong op z’n achtervolgers. Daarnaast waren er zoals gebruikelijk enkele jeugdspelers die zich weinig aantrekken van respect voor gevestigde en vooral sterkere spelers. De twee meest in het oog springende resultaten waren Hanne Goossens die mooi Gorik Cools klopte en Jonas Vancappellen die won van Albin Dal Borgo. Andere verrassingen kun je best zelf zoeken bij de uitslagen van de zevende ronde.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.