Belgische jeugd bereikt rustdag met gemengde resultaten

De RidderIn het Italiaanse Fermo is maandag het Europees Kampioenschap voor de jeugd van start gegaan. Met 16 Belgen is de delegatie alles behalve klein te noemen.

Na vijf rondes scoort Yordi Schaeken voorlopig het beste. Met 3.5/5 is hij goed mee bij de -16-jarigen. De hoogste tpr van onze landgenoten is voor Dieter De Ridder, die ondanks zijn 2/5 uitstekend gestart is aan het toernooi..

16 Belgen gaan voor de middenmoot

We houden niet zo van namedropping, maar in dit specifieke geval kan het wel eens nuttig zijn: Stef Soors, Glen De Schampheleire, Maarten Larmuseau, Herman Jean, Jonas Van Cappellen, Francois Godart, Yordi Schaeken, Sander Vandevenne, Dieter De Ridder, Thibault Real, Lennert Lenaerts, Nicola Capone, Hendrik Decrop, Lowie Tomme en de meisjes Michele Gijsen en Hanne Goossens. Dat zijn alle Belgen die in het Italiaanse Rome strijden voor een zo hoog mogelijke plaats in de Europese ranking.

De ambities zijn moeilijk samen te vatten. Stef Soors is als “nummer vier van de wereld” natuurlijk in de gaten te houden, maar dergelijke topprestatie zal erg moeilijk te evenaren zijn. Dat blijkt ook uit de eerste toernooihelft. Behalve pech (Soors verslikte zich in een visgraat en moest zelfs naar het ziekenhuis worden gebracht) kon Stef Stunt nog geen potten breken (2/5).

SchaekenMisschien is de rating een objectievere maatstaf om een doel vast te leggen. Wat dat betreft zal iedere Belg gaan voor de helft van de punten en een plaats in de middenmoot. Voorlopig slagen zeven landgenoten in dat opzet. Yordi Schaeken is veruit het beste gestart. Met drie zeges, een remise en een nederlaag staat hij knap 21ste bij de -16. Schaeken won onder andere van Srbis (2250) én van landgenoot Godart (2179).

Voorts tekenen De Schampheleire, Capone, Decrop en Tomme voor een nette 3/5. Francois Godart en Thibault Real hebben de helft van de punten.

Toch is de hoogste tpr tot nu toe niet gescoord door een van die spelers. Dieter De Ridder kreeg in de vijf rondes nog geen enkele tegenstander onder de 2228 over de vloer en handhaafde zich daarin prima. Met een zege en twee remises startte hij heel erg goed. In de laatste twee rondes moest hij helaas tevreden zijn met een brilscore. Toch kan De Ridder met een tpr van 2190 spreken van een geslaagd toernooibegin.

U kan het wel en wee van de Belgen volgen op deze resultatenpagina en op de gelegenheidsblog van delegatieleider Ruben Decrop.

 1. Jos Schaeken
  Jos Schaeken06-09-2009

  De belevenissen achter de schermen zijn ook te volgen op:
  http://www.schaakliga-limburg.be/
  Hier wordt elke dag een verslagje geschreven van de gebeurtenissen buiten het schaken.

 2. Coach Jelle
  Coach Jelle06-09-2009

  Partijen tegen N.C. helpen niet echt voor de TPR wat soms een verkeerd beeld geeft. Andere spelers zouden een veel hogere TPR moeten hebben.

  Jonas Van Cappellen is voorlopig de pechvogel want hij heeft al 2 gewonnen stellingen tegen FM’s verloren, opvallend is dat hij remise weigert en echt speelt om te winnen!

  Ook de overwinning van Glen De Schampheleire op een 2280 na een ongelofelijke partij mocht gezien worden.

  Groeten vanuit Italië

 3. hilde de bruyne
  hilde de bruyne10-09-2009

  Proficiat Maarten !

  Houd je maar klaar voor je selectie voor volgend jaar!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.