Carlsen en Kasparov vormen ‘dream team’

CarlsenOver een dikke maand komt hij nog eens naar België en voor het eerst leidt Kasparov die komst in met schaaknieuws in plaats van politiek getouwtrek. Behalve de tweekampen die hij met Karpov zal spelen, de eerste al in september in Valencia, maakte een Noorse krant vandaag bekend dat Kasparov nu ook de wereld van het coachen heeft betreden.

Zijn leerling: niemand minder dan Magnus Carlsen…

Kasparov stapt naar Carlsen

Deze website focust zich vooral op het nationale, Belgische schaaknieuws, maar soms zijn er van die berichten waar je niet omheen kunt. De return van Garry Kasparov in schaakland bijvoorbeeld. Return is wat veel gezegd, maar de oude meester zal enkele tweedaagses spelen tegen aartsrivaal Anatoly Karpov. De “sessies” bestaan uit rapid en blitz en zullen gespeeld worden in Valencia (deze maand nog) en Parijs (in december). Er zullen normaal nog enkele data volgen. De opbrengst van deze evenementen gaat naar UNICEF.

KasparovEen Noorse krant pakte vandaag uit met al even straf nieuws. Kasparov plant misschien geen volledige comeback, maar kan zijn affiniteit met de schaaktop niet aan de kant zetten. Begin 2009 besloot hij om coach te worden van niemand minder dan Magnus Carlsen.

In het geheim organiseerden beiden enkele trainingssessies met als doel Carlsen binnen het jaar naar de nummer één plaats te leiden. In een kort interview dat Chessvibes afnam van Carlsen, legt die uit hoe de samenwerking tot stand kwam, wat er bestudeerd werd en hoe de toekomstplannen eruit zien.

De twee zullen sowieso nog een jaar langer samenwerken. Het eerste toernooi van Carlsen is de Grand Slam in Nanjing eind deze maand. Heel de schaakwereld zal benieuwd toekijken hoe de jonge Noor het er vanaf brengt.

 1. Arno
  Arno07-09-2009

  Ik vind het schitterend dat Kasparov opnieuw een (rapid) tweekamp gaat spelen vs Karpov, dit waren toch de meest legendarische concurrenten ooit!

  Ik duim alvast voor de ‘Boa-constructor’, Karpov 🙂

 2. Theo
  Theo08-09-2009

  Ja, het zou fantastisch zijn mocht Karpov nog de bovenhand halen! Maar ik vrees dat de jaren toch een beetje beginnen te tellen voor onze vriend Tolja.
  Aan de andere kant is Kasparov ook al een tijd niet erg actief meer, dus dat kan nog wel eens plezant worden!
  Spijtig dat het geen lange partijen zijn maar wel rapid en blitz.
  Nog eens zo’n 24 partijen match tussen die 2 zou wel gaaf zijn! 🙂

 3. Emanuel Nieto
  Emanuel Nieto09-09-2009

  Kasparov wint altijd… al is het ‘maar’ als coach.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.