Borgerhout start uitstekend tegen Armeense topploeg

FotoTussen de wirwar van spelers die je op deze foto ziet, gaan ook drie Belgische ploegen schuil. Behalve Eynatten en Eupen is Borgerhout een opvallende deelnemer. De ploeg uit het Antwerpse is niet meteen een vaste klant op dergelijke toernooien, maar zorgde in de eerste ronde meteen voor een knalprestatie.

Tegen het ijzersterke Jerevan met àlle Armeense topspelers scoorden de Belgen (en Nederlanders) maar liefst twee onverhoopte punten. Vooral de zege van FM Eric De Haan (2363) tegen GM Arman Pashikian (2663) was opmerkelijk. Een verslag van Borgerhoutse spelers Nieto en Docx…

De Haan stunt tegen Pashikian

Na een goed verlopen vliegreis kwam de Borgerhoutse delegatie aan in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Van daaruit kon de ploeg beginnen aan een lange autorit naar het Macedonische Ohrid, waar het Europees Clubkampioenschap dit jaar gespeeld wordt. Een ietwat teleurstellende openingsceremonie (“wat menselijke schaakfiguren die een dansje kwamen doen”) was enkel een inleiding voor wat een unieke ervaring zal worden.

Een nachtelijk bezoek aan de bar, waar al enkele topspelers te bewonderen waren, zorgde voor de ideale inleiding op een mooie eerste dag. Borgerhout speelde immers tegen Mika Jerevan, een ploeg waarin een sterke Armeense sponsor het winnende olympiadeteam integraal heeft “gekopieerd”. Door deze mooie loting mocht Stefan Docx op bord 1 bijvoorbeeld niemand minder dan Levon Aronian partij geven. De andere Armenen waren ook niet van de poes: Akopian, Sargissian, Pashikian, Adriasian en Petrosian, allen boven de 2600 elopuntjes.

Het Borgerhout met Docx, Wemmers, Henk Vedder, De Haan, Richard Vedder en Emmanuel Nieto was op papier dan ook een vogel voor de kat, maar het Nederlands getinte Borgerhout overtrof zichzelf. Op bord 2 hield Xander Wemmers de stelling tegen Akopian gelijk en toen de dames geruild werden, kon hij zelfs een voordeeltje claimen volgens zijn ploegmaats. Akopian was het eens met die beoordeling en berustte in remise. Een eerste ministunt. Iets later kon Henk Vedder tegen Gabriël Sargissian zelfs werkelijk een voordeel claimen. Sargissian zoekt nog naar de beste vorm en was uiteindelijk eveneens tevreden met een puntendeling. Een tweede stunt.

Maar dé partij van de dag kwam van Eric De Haan, die zijn 300 punten hoger geklasseerde tegenstander Pashikian (2663) betrapte op enkele serieuze fouten. De Haan won een pion en ondanks een relatief trage afwerking slaagde hij erin de stunt van de dag compleet te maken. 1-0.

De andere Borgerhoutenaars deden het eveneens verdienstelijk, maar konden helaas geen (halve) puntjes mee naar de hotelkamer nemen. Stefan Docx probeerde de Pircverdediging tegen Levon Aronian. Die speelt zelden tot nooit 1.e4 en Docx hield lange tijd gelijk spel. In de tijdnoodfase ging het echter mis en moest Docx de stelling laten gaan. Ook bij Emanuel Nieto speelde tijd een belangrijke rol. Meer zelfs: Nieto ging door zijn vlag in een stelling die ook stilaan op instorten stond. De tweede Vedder van het gezelschap was relatief kansloos na een foutje in een scherpe Siciliaan.

Toch is de 4-2 nederlaag een succes. De andere Belgische ploegen waren reekshoofd. Rochade Eupen vermorzelde het zwakke Cardiff met 5-1, terwijl Eynatten wat ontgoochelde door niet verder te raken dan 3-3 tegen het beduidend zwakkere Prishtina.

Wij danken Stefan Docx en Emanuel Nieto voor de informatie en de uitleg. Alle uitslagen vind je hier. De partijen van de eerste ronde kan je hier naspelen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.