Kasparov: “Het is niet de leeftijd, maar de toewijding die telt”

KasparovGisteren was Garry Kasparov voor de derde keer op rij in ons land om het op te nemen tegen een schare CEO’s, politici (deze keer met topnamen Kris Peeters (foto) en Bart De Wever) en geselecteerde jeugdspelers.

Uiteraard won Kasparov al zijn partijen, al had hij het serieus lastig tegen Kris Lanckriet, die hem in het middenspel enkele moeilijke momenten bezorgde. Schaakfabriek was erbij om een pak foto’s te nemen en had een kort interview met Kasparov, over de simultaan en natuurlijk ook over Magnus Carlsen…

Bart De Wever: “Een sneltrein die over je heen rijdt”

De formule van de Kasparov-simultaan, georganiseerd door CVWarehouse, Alfacam en een hele rits sponsors, is intussen bekend in de Belgische schaakwereld. In een groots opgevat media-event neemt Kasparov het op tegen CEO’s, enkele politici en enkele jongelingen die zich geplaatst hebben na een eerdere simultaan tegen Nigel Short.

Heel de simultaan wordt opgenomen en uitgezonden door EXQI TV, de televisiezender van Alfacam. Diezelfde Nigel Short voorziet de toeschouwers van zijn typische commentaar (“His queen side is underdeveloped, but what’s really annoying that on his kingside he hasn’t got any pieces left” en “Yesterday we had a very good lunch with a lot of cognac. This can be seen on the board here” waren enkele van zijn oneliners) terwijl Martine Prenen Kasparov’s slachtoffers interviewt. De uitzending werd live gestreamd door Netlog, afwisselend met voetbal.

Bomans en ShortNieuw dit jaar was dat Nigel Short een assistent had gekregen, die het visuele aspect van de analyses in orde moest brengen en die eer viel te beurt aan jeugdspeler Arno Bomans. “Het was een heel aparte ervaring. Nigel was heel vriendelijk, maar kon tegelijkertijd ook plots beginnen te vloeken. Het is een grappige en vriendelijke man. Alles verliep vrij goed, dus ik ben wel tevreden,” vertelde die na afloop van de partijen.

Over de partijen zelf hoeven we niet zo veel te vertellen. Het spreekt voor zich dat The Boss korte metten maakte met de tegenstand. “Het is als een sneltrein die op je af komt gereden. Je ziet hem komen, maar je kan niet meer opzij springen,” beschreef de bekende politicus Bart De Wever zijn partij. De Wever schaakte vroeger nog en haalde best een behoorlijk niveau. Uiteraard wel te laag om iets te kunnen doen aan de beul van Bakoe. Enkel Lennert Lenaerts en Kris Lanckriet deden Kasparov even overgaan tot lange denkpauzes. Vooral Kris Lanckriet kwam dicht bij een goede stelling, maar liet zich op het einde in de luren leggen in het eindspel.

In tegenstelling tot de vorige edities was Kasparov erg bereikbaar na de simultaan. Hij begaf zich onder het publiek en poseerde gewillig voor foto’s, zette zonder gemor handtekeningen en gaf ook enkele korte interviews weg.

Kasparov: “Simultaan spelen is hard werken”

Kasparov-LanckrietKasparov: “Die partij tegen Lanckriet was inderdaad moeilijk. Ik maakte een foutje en ik moest wat opletten. Maar uiteindelijk ben ik nog blij met het verloop, want in het eindspel is het volgens mij belangrijk dat ik aan zet ben op een bepaald moment en niet hij. Het was een mooi eindspelvoorbeeldje.”
SF: Vorig jaar kwam je hetzelfde tegen tegen Ronny Baekelant, die toen écht een prima stelling had. Is dat het gevaar van een gebrek aan oplettendheid?
Kasparov: “Voor deel deel, ja. Een simultaan spelen is hard werken. Je maakt één klein foutje en als je pech hebt is dat tegen een tegenstander die daar iets mee doet. Dan moet je plots goed gefocust blijven en de stelling vereenvoudigen om toch te winnen, of je kan ook voor remise gaan, maar dat doe je toch liever niet natuurlijk. En vergeet niet, ik begin al wat ouder te worden. Je hebt soms wat meer tijd nodig om geen fouten te maken.”
SF: Je bent terug meer aan het schaken. Je traint met Carlsen en onlangs had je de match tegen Karpov. Geeft dit je een voordeel bij het spelen van een simultaan?
Kasparov: “Ik denk van niet. Natuurlijk, je hebt weer wat extra routine, maar ik merk toch weinig verschil. In een match zoals die met Karpov speelt dat wél een rol van betekenis, maar in een evenement zoals vandaag komt dat niet zo nauw. Het belangrijkste is dat je niet blundert en dat doe ik eigenlijk zo goed als nooit in dergelijke simultaan. Die kleinere foutjes kan je vlotter rechtzetten dankzij je kennis en ervaring van stellingen.”
SF: De naam is gevallen en iedereen wil natuurlijk graag horen wat jij denkt van de fenomenale prestatie van Magnus Carlsen in China…
Kasparov: “Hij heeft geweldig gespeeld. Dat is duidelijk. Met veel inzet en doorzettingsvermogen. Volgens mij de basis van succes. De leeftijd doet er niet zoveel toe, het is de toewijding die telt.”
SF: Waar zien we vooral de hand van Kasparov?
Kasparov: “Wel, ik denk dat Magnus vooral rustige, positionele stellingen speelde en nu koos hij voor meer dynamische mogelijkheden. Ik denk dat dat het voornaamste verschil is.”

Voor we nog enkele vragen kunnen afvuren, wordt Kasparov alweer weggetrokken door enthousiaste fans die een kans op een foto met hun idool niet willen laten liggen. Even rustig rondwandelen en met de pers praten zit er niet in voor de bekende Rus. Voor de vele fans was het gisteren een uitgelezen kans op een handtekening of een foto. Wordt volgend jaar opnieuw vervolgd!

Kasparov
Garry Kasparov
Kris Peeters
Kris Peeters
Bart De Wever
Bart De Wever
Kasparov belaagd door handtekeningenjagers
Onder de handtekeningenjagers herkennen we Xavier Mastalerz
Dasha
Dasha Kasparova, de vrouw van…
Uw dienaar
Toch een kort en vriendelijk interview deze keer…
Lennert Lenaerts
Een nadenkmoment: Tb1 in de partij tegen Lennert Lenaerts
Lanckriet
Een ander nadenkmoment: Kasparov-Lanckriet

 1. Bekaert Philippe
  Bekaert Philippe14-10-2009

  Prima coverage, Nigel Short is een gevatte commentator, alleen jammer dat de televisieuitzending op EXQI Intro moest wijken voor voetbal.

 2. Joris Pelemans
  Joris Pelemans15-10-2009

  Waar vind je ergens de uitslagen van de partijen tegen Short?

 3. KAra
  KAra15-10-2009

  Dit is ongelofelijke reclame voor het schaken, in verschillende kranten zijn hierover artikeltjes terug te vinden. Een professionele organisatie met een nobel doel dat duidelijk het gewone publiek aanspreekt.
  En dan hebben we het nog niet over de motivatie die het geeft aan de gelukkige spelertjes die zich kwalificeren om tegen Kasparov zelf te mogen spelen!
  Hopelijk wordt dit een jaarlijkse traditie, hoewel drie jaar opeenvolgend ook al niet slecht is natuurlijk.

 4. Stef
  Stef15-10-2009

  ‘“Het is als een sneltrein die op je af komt gereden. Je ziet hem komen, maar je kan niet meer opzij springen,” beschreef de bekende politicus Bart De Wever ZIJN PARTIJ.’ Mooi uitgedrukt! Het legt nogmaals het verband tussen schaken en de politiek! 😉

 5. Lennert
  Lennert15-10-2009

  Een welgemeende proficiat en een heel dikke dank u wel voor het initiatief, de supergoede organisatie en superleuke avond die ik heb mogen beleven en delen !
  Ik ben ontzettend gelukkig dat ik dit mocht beleven en weer een ervaring rijker ben. Ik heb weer ontzettend veel geleerd!
  Dank je wel aan Inge Geerdens en al diegene die dit weer hebben mogelijk gemaakt!

 6. Patrick
  Patrick16-10-2009

  Schitterende partij van Chris Lanckriet tegen Kasparov !

 7. Van den Neste Lieve
  Van den Neste Lieve18-10-2009

  Prachtige organisatie.Het was een ongelooflijke ervaring voor onze dochter Emma Rottiers die op haar 7jarige leeftijd dit mocht meemaken.Een dikke proficiat voor al wie meewerkte aan dit evenement.
  Wij als ouders hebben er ook van genoten.

 8. stefan timmermans
  stefan timmermans18-10-2009

  Betere reclame voor de edele schaaksport bestaat er niet ! Kasparov de beste speler ooit, enkele vooraanstaande politici en mensen uit het bedrijfsleven die opkomen voor onze sport ! Iedereen weet dat schaken goed is en het analytisch vermogen aanscherpt naast nog zoveel andere facetten die in je leven het verschil kunnen maken.
  Onze sport staat onder druk door allerlei maatschappelijke invloeden, en toch in deze tijden staat het nut van de sport niet ter discussie. Hopelijk kan ik mijn kinderen spelenderwijs het spel en zijn facetten bijbrengen, en ooit delen in de vreugde van sommige ouders , wiens kind aan dit of eender ander schaakevenement deelnamen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.