Belgen blijven het uitstekend doen op WK jeugd

MaenhoutDrie keer 3.5/7, één keer 3/7. Op zich niets bijzonder, maar de prestatie van onze landgenoten op het WK voor -20-jarigen in Argentinië is zonder meer uitstekend te noemen. Alle vier (Thibaut Maenhout, Wouter Gryson, Arno Bomans en Arthur Hugaert) pronken ze met een tpr die ver boven de eigen rating uitstijgt.

Met een prestatie van 2457 is vooral Thibaut Maenhout indrukwekkend begonnen. Hij mat zich al enkele keren met het betere grootmeestergespuis…

40 uur reizen

Na een reis van maar liefst 40 uren kwam de Belgische delegatie aan in Puerto Madryn in Argentinië. De delegatie bestaat deze keer uit vijf namen. Thibaut Maenhout, Wouter Gryson, Arno Bomans en Arthur Hugaert worden begeleid door Tom Piceu. Vijf namen en die verkiezen ook vijf sterren, want het hotel waar de Belgen verblijven, is een heus vijfsterrenhotel.

De ambitie van de Belgen is, zoals al jaren op internationale kampioenschappen, een pak ervaring opdoen. Eventueel kan er wel eens geproefd worden van een onverwacht succes of hier en daar een stunt, maar hopen op meer is een utopie. Dat is overigens geen schande, want het deelnemersveld op dergelijk WK mag er zijn. De Franse topspeler Maxime Vachier-Lagrave (2718) won eerder dit jaar nog een prestigieus toernooi als dat van Biel en is dus een naam als een klok. Ook Andreikin (2659), Zhigalko (2646), Howell (2626), Rodhstein (2623, vorig jaar nog secondant van Aronian), Li (2617) en Iturrizaga (2605) overschrijden de 2600-elogrens. Maenhout is met zijn 2303 50ste geplaatst. De andere drie Belgen bengelen zelfs ronduit onderaan de elolijst.

Bomans en ShortNa zeven rondes zijn de prestaties van de Belgen echter uitstekend te noemen. Voor Bomans begon het toernooi in mineur, want zijn tegenstander in de eerste ronde daagde niet op. Een 2478 kloppen is leuk, maar niet als je niet kan spelen natuurlijk. De Opwijkspeler liet het echter niet aan zijn hart komen. Na een 0/2 tegen erg sterke IM’s, volgde een remise tegen FM Kokol (2322) en een zege tegen FM Meza (2276). De trein was vertrokken en onder het toeziend oog van Nigel Short, die twee weken geleden nog samen met Bomans meewerkte aan de Kasparovsimultaan, stuntte onze landgenoot in de zevende ronde. Hij klopte met zwart de Colombiaan Gallego (2404). Een 3.5/7 en een tpr van 2370 is de beloning en een mooie opsteker.

En Bomans is geen uitzondering. Arthur Hugaert speelt niet meer zo vaak, maar voor het WK lijkt hij helemaal opgeladen. Na een logische 0/2 pakte Hugaert uit met zeges tegen Kokol (zie ook Bomans) en Alvaro (2259). Een remise tegen de sterke Fransman Clément Houriez (2304) zorgt voor een knappe 3.5/7. De tpr van Hugaert is met 2212 evenzeer netjes.

Ook Thibaut Maenhout heeft de boot met de 3.5/7’ers niet gemist. Bij hem verloopt het toernooi nog beter dan voor de anderen, toch als je kijkt naar pure resultaten. Een remise tegen GM Lenderman (2542) leverde een topaffiche op tegen Zhigalko (2646), maar die bleek nog net iets te sterk. Dan volgde een “verplichte” overwinning en een reeks ijzersterke resultaten: winst tegen IM Ashwin (2451) en remises tegen GM Chirila (2504) en IM Perez (2422), ook al zat er blijkbaar een stuk meer in als we het verslag van Tom Piceu mogen geloven. De tpr van 2456 spreekt voor zich.

GrysonDe enige Belg met “maar” 3/7 is Wouter Gryson. Maar net als bij de anderen is zijn tpr ronduit uitstekend. Door twee stevige FM’s te kloppen (die beiden meer dan 2350 hebben) klokt hij af op 2273.

De basis van het succes is mogelijk de stricte dagindeling. “Slapen tot 12, voorbereiden, kolonisten van katan spelen, partij spelen en analyseren, presidenten, doorgeven en poker,” vertelt Arno Bomans in een mailtje aan Schaakfabriek. “De tegenstand is enorm zwaar, maar dat maakt dit tornooi vrij uniek, het is al lang geleden dat het zo sterk bezet is,” voegt hij er nog aan toe.

Je kan het WK op de voet volgen op de speciaal opgerichte WK-blog, die onderhouden wordt door Tom Piceu.

 1. Gilles
  Gilles29-10-2009

  Je kan de prestaties in detail volgen op

  http://www.chess-results.com/tnr26636.aspx?art=25&fedb=BEL&lan=1&flag=30&m=-1&wi=1000

 2. Adrian
  Adrian29-10-2009

  Goed bezig!
  Blijf jullie prestaties doorzetten!

  Altijd knap als we iets op wereldvlak kunnen bereiken!

 3. Joris Pelemans
  Joris Pelemans29-10-2009

  Fuck man, echt wel goed bezig! De ene 2200+ kloppen na de andere alsof het niks is! Nice!

 4. Yen
  Yen30-10-2009

  Well done allemaal, probeer er wel voor te zorgen dat kleine Tom op tijd in zijn bedje zit 😉

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.