Stephen Berry wint verrassend Open van Leuven

Stephen BerryDe laatste speeldag in Leuven heeft voor een verrassing van formaat gezorgd. Niet Ralf Akesson noch een van de andere grote namen heeft de 21ste editie van het Leuvense open op zijn naam geschreven, maar wel de Engelse veteraan Stephen Berry.

Hij won de topper van Akesson en had aan een remise in de laatste ronde genoeg om meer buch over te houden dan Stefan Docx, die gedeeld eerste eindigde. Maar wie is die Stephen Berry? Een eindverslag met foto’s…

Akesson druipt opnieuw af

Zondagmorgen beleefde Ralf Akesson een zoveelste Leuvense déja-vu: hij werd kansloos van het bord gezet door de ervaren Britse FM Stephen Berry. Opnieuw moest de Zweedse GM de laatste ronde ingaan met het besef dat het weer niets zou worden dit jaar.

Alle andere topborden eindigden op remises, waardoor de laatste ronde een enigszins onverwachte paring gaf op bord 1: leider Stephen Berry (5.5/6) nam het met wit op tegen Helmut Froeyman (5/6). Arben Dardha, die in ronde 6 ontsnapte tegen Pieter Claesen, gaf met wit Stefan Docx partij (beiden 5/6).

Berry-FroeymanAlle ingrediënten voor een spannende laatste ronde waren aanwezig, maar op bord 1 kreeg Berry het halfje cadeau. Na een dikke tien zetten werd remise overeengekomen. Voor Berry ideaal, want nu konden enkel Stefan Docx of Arben Dardha hem nog bijhalen. Die twee gaven het publiek wél een spektakel. In een moeilijke stelling blunderde Dardha echter twee stukken voor een toren. De lange apotheose was enkel een formaliteit en Docx haalde als een van de laatsten het punt binnen.

Twee winnaars, maar Berry haalt het op scheidingspunten. “Keihard,” reageerde Docx bij het horen van het nieuws, “maar hij heeft natuurlijk tegen Akesson gespeeld en gewonnen dus het is waarschijnlijk ook wel logisch.” De derde plaats ging nog naar Mher Hovhanisian, die vandaag een vlotte 2/2 scoorde.

Berry: “Om de vijf jaar speel ik hier goed”

Berry wijt zijn zege aan een moeilijke vijfde ronde. “Ik stond waarschijnlijk verloren tegen Geert Leunis, maar ik slaagde er op een of andere manier in om die partij toch nog te winnen. Mijn zege tegen Akesson ging wel vrij ‘smooth’, maar zonder geluk in die vijfde ronde stond ik hier nu niet met die beker te zwaaien.”

BerryStephen Berry haalt zo zijn eerste titel binnen in de Leuvense Open en dat op zijn oude dag. “Ik speel hier al mee sinds 1999,” doet Berry zijn verhaal. “Ik vind het toernooi hier een leuke break. De mensen zijn gastvrij en vriendelijk en de stad is leuk.” Berry is een historicus die in het oer-Britse Wimbledon woont, op een kilometer van de wereldberoemde tennispleinen.

“Ik speel enkel voor het plezier, maar ik probeer natuurlijk wel serieus te zijn en te winnen. Dat lukt me niet zo vaak, maar in 2000 en 2005 was ik ook al goed op dreef in Leuven. Zo om de vijf jaar presteer ik hier. In 2000 was ik gedeeld eerste met Jeroen Claesen als ik me niet vergis. In 2005 volgde ik net achter Epishin. Dat belooft wel niet veel goeds voor volgend jaar.”

Om dat te weten te komen, moeten we helaas een jaartje wachten. Alle uitslagen en de eindstand staan op de site van Leuven Centraal.

Leunis

Geert Leunis

Ceulemans

Een twijfelende Carl Ceulemans

Beganovic

Beganovic, de “nobele onbekende” ratingloze speler, die in de laatste ronde nog eens mocht opdraven tegen een topper. Hij verloor van Pieter Claesen.

Dardha

Arben Dardha probeerde, maar blunderde helaas serieus in zijn laatste ronde.

Praet

Bij Maarten Praet verscheen er een glimlach op de mond toen hij een knap offer speelde tegen Steven Geirnaert. Praet won de partij in grand style (we hopen u de pgn later deze week aan te bieden).

  1. Jan van Mechelen
    Jan van Mechelen16-11-2009

    Stephen Berry heeft al eerder gewonnen in Leuven. Ik was verbaasd dat niemand hem bij de favorieten inschaalde!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.