Volg de Belgen op het WK Jeugd in Turkije

Capone“Speeldag een was een en al gekenmerkt door chaos. Paringen kwamen pas na aandringen tegen 14 uur online, analysegelegenheid of schaakborden zijn nergens te vinden en de toevloed op de tornooizaal was een totale ramp.” Na een start die uitmondde in een complete chaos is het WK in de Turkse badplaats Antalya nu toch op de rails geraakt. Na 8 rondes hebben twee van de elf Belgen meer dan de helft van de punten: Nicola Capone en Rein Verstraeten.

Begeleider Dimitri Logie vertelt vanuit Turkije over de organisatorische moeilijkheden, over de prestaties, over een bijna-arrestatie over het speeltempo enzomeer…

Chaos, chaos, chaos

“Speeldag een was een en al gekenmerkt door chaos. Paringen kwamen pas na aandringen tegen 14 uur online, analysegelegenheid of schaakborden zijn nergens te vinden en de toevloed op de tornooizaal was een totale ramp. Iedereen was letterlijk in en rond de tornooizaal, en vervolgens hadden de arbiters alle moeite om iedereen weer aan de zijkanten te krijgen. Een nuttige tip van uw verslaggever om ze naar de zijkant te duwen hielp uiteindelijk. Toch opmerkelijk dat geen enkele arbiter daar zelf op kwam… Kwaliteit van IA’s is hier toch echt beneden alle peil, op mogelijk de hoofdarbiter na.

Wat volgde was zo mogelijk nog erger. Partijen vingen een half uur
laer aan door deze toestanden, en het was letterlijk over koppen lopen
in de ruimtes rond de tornooizaal. Er was enorm veel geroezemoes, en
pas na lange tijd en aandringen werden uiteindelijk alle niet
afgevaardigden en spelers uit de tornooizaal verwijderd. Vind het er
persoonlijk toch serieus over als her en der na een uur spelen nog
flashes van fototoestellen afgaan, zonder dat er ook maar een arbiter
is die deze individuen uit de zaal verwijdert…”.

Zelden hebben we een verslag gestoffeerd met zulk een lang citaat, maar de openingsmail van begeleider Dimitri Logie sprak boekdelen. De Belgische delegatie, die uit 11 schakers bestaat, had een turbulent toernooibegin en was niet al te blij met wat de nochtans ervaren Turkse organisatie toonde.

Capone beste Belg

Na regen komt echter zonneschijn en de geleidelijk aan werden de grootste organisatorische problemen opgelost en het pessimisme van dag 1 maakte plaats voor tevredenheid: “De omkadering zelf is een pak beter vandaag. Het gebouw is goed afgesloten, en de sfeer is al pak relaxer. Het tornooibulletin is heel professioneel. En net weer en eten kunnen niet beter! Ik ben een tevreden coach momenteel,” aldus Logie.

Op schaakvlak doen alle Belgen goed hun best, maar voorlopig slagen er maar vier in om de helft of meer te hebben. De beste prestatie, althans wat de pure score betreft, komt van Nicola Capone. Hij toont een knappe 5/8. Capone startte even “op zijn soors” met 4/5 en draaide volop mee in de top van het klassement, maar daarna moest hij even gas terugnemen. Rein Verstraeten moet met 4.5/8 nauwelijks onderdoen in zijn leeftijdscategorie.

Maarten LarmuseauDe twee met 4/8 zijn ook de twee meest ervaren kampioenschapsspelers van het Belgische elftal: Eva Baekelant en Maarten Larmuseau. Voor beiden verloopt het toernooi met ups en downs, al moest die laatste even slikken toen zijn moeder niet in het hotel werd gelaten en “zelfs bijna gearresteerd werdtoen ik naar binnen ging om het een en ander te regelen voor haar.” Toegegeven: als wij als security een verdacht figuur als de heer Logie iets zien regelen, zouden wij ook op onze hoede zijn. Uiteraard danken wij Dimitri voor de informatie die hij ons dagelijks doorstuurt.

Alle andere Belgen scoren helaas onder de helft. We zetten de scores even op een rijtje:
Jasper Beukema: 2.5
Nathan Rasquinet: 2.5
Kristina Gombosuren: 2
Nicola Capone: 5
Maxime Faymonville: 3.5
Iris Verstraeten: 2.5
Clara Wertz: 3.5
Rein Verstraeten: 4.5
Eva Baekelant: 4
Maarten Larmuseau: 4
Wiebke Barbier: 3

U kan meer info vinden op de ietwat ongebruiksvriendelijke officiële site.

 1. volgjeneus
  volgjeneus20-11-2009

  Toch jammer dat chess-results.com de uitslagen van dit tornooi niet covert… De officiële site is inderdaad nogal erg gebruiksonvriendelijk. Dus als iemand zich geroepen zou voelen om hier in de comments na elke ronde de uitslagen van de Belgen te posten: u zou er anderen veel werk mee besparen!

 2. Patje
  Patje20-11-2009

  snap niet meteen wat er zo ongebruiksvriendelijk aan de site is , lijkt me allemaal zeer standaard
  deelnemers per leeftijdscategorie en uitslagen en standen per leeftijdscategorie…

 3. wilm
  wilm20-11-2009

  Het niveau in het wk is ongekend hoog. Toch kan Nicola zich stand houden. Ook in de avondlijke blitz kunnen de andere spelers en begeleiders genieten van een ongezien vertoon voor een 10-jarige.

 4. Geert
  Geert20-11-2009

  meer off-line dan on-line die site

 5. Gonzo
  Gonzo20-11-2009

  Me dunkt dat er iets teveel spelers zijn afgevaardigd. Een schaakland als Nederland stuurt er maar 5. Misschien is het beter om strengere normen aan te leggen.Kiezen voor echte talenten.

 6. Pieter
  Pieter20-11-2009

  Kiezen voor echte talenten? Ik denk dat er een paar zich beledigd gaan voelen! We moeten zoveel mogelijk kansen bieden aan de jeugd om bij te leren, me dunkt. En zijn die Nederlanders in de prijzen gevallen? Steen en been klagen is niet moeilijk, je handelt als een hol vat, praatjes vullen geen gaatjes en wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil!

 7. volgjeneus
  volgjeneus20-11-2009

  Of, om het wat beleefder uit te drukken:
  De discussie over “echte talenten” sturen is enkele jaren geleden al gevallen. Toen opteerde de bond ook voor een strengere selectie, om de begeleiding optimaal te laten verlopen.
  Maar na één jaar was al duidelijk dat dat systeem niet werkt: wij Belgen hebben niet “enkele spelers die absoluut in de top zullen eindigen”, wij hebben een heleboel spelers die, als ze in form zijn en het geluk aan hun zijde hebben, mooie dingen kunnen tonen. Die spelers hebben allemaal ongeveer hetzelfde niveau, wat logisch is, want ze zijn het gewend van tegen elkaar op te boksen.
  En wat Nicolas betreft: zijn goede prestaties zijn geen toeval. Op het EK was hij ook al beste Belg; de jongen is al enkele jaren aan een geleidelijke, gezonde opmars bezig en zal zeker nog veel van hem laten horen!

 8. luc oosterlinck
  luc oosterlinck21-11-2009

  De grote vraag als jeugdleider is, waar voor kiezen we: ze opleiden tot de eenzame top of dat ze een goede hobby aan over hebben?

 9. Gonzo
  Gonzo21-11-2009

  “Zijn die Nederlanders in de prijzen gevallen”.Het toernooi is nog aan de gang, maar het ziet er goed uit.
  Trouwens, slecht geslapen Pieter ?

 10. Chessmaster
  Chessmaster21-11-2009

  Gonzo kerel , het heeft geen zin Pieter persoonlijk gaan aan te vallen. Want wat jij zegt slaagt gewoon nergens op. Wat Pieter en volgjeneus zeggen klopt volledig. Iedereen moet de kans hebben om zo’n evenement mee te maken, want het is juist dankzij dergelijke tornooien mee te spelen dat men een mooie ervaring kan meemaken. En iedereen komt er hoedan ook sterker uit. Met extreme limitaties te leggen is er niemand beter van geworden.

 11. Hugo VS
  Hugo VS21-11-2009

  Het moet een EER zijn om voor je land afgevaardigd te worden. Er zijn meer dan genoeg internationale tornooien waar jeugdspelers kunnen deelnemen. (Open Nederlandse jeugdkampioenschappen – Saint-Lo – Pardubice, enz.) Door iedereen de kans te geven om deel te nemen en heel veel spelers te selecteren gaat de prijs voor het verblijf voor de echte Belgische kampioenen de hoogte in. Zo blijven deze mooie ervaringen enkel voorbehouden voor kapitaalkrachtige ouders. Door minder spelers naar een EK of WK te sturen kunnen ook betere begeleiders meegestuurd worden. Nu moeten er teveel begeleiders meegestuurd worden en dan vrees ik dat niet de beste kunnen gestuurd worden. Er is voor deze mensen toch wel een groot inkomensverlies en gebrek aan verlof.
  Voor de prijs welke spelers nu moeten betalen voor deelname aan een WK of EK kunnen spelers 3 internationale tornooien spelen als je met een aantal mensen een bungalow huurt. (Capelle-la Grande, Enschede, etc.)

 12. Jan
  Jan21-11-2009

  @Hugo,

  op de manier waarop de uitzendingen nu georganiseerd worden, kosten vrije inschrijvingen de bond niks. Niet aan geld en niet aan begeleiding. Dat het een eer moet zijn om door de KBSB uitgezonden te worden? Wel ja, dan hoop ik dat ze in Turkije geen internet aansluiting hebben :).

  Een strenge selectie kan alleen met een goede selectiecommissie, en die kunnen we in Belgie niet samen stellen.

  Ik botste twee jaar geleden met een selectiecomissie waarvan de helft van de leden nog nooit een partij gezien had van de vice Belgische kampioen bij de -16, en die geen tijd hadden om samen te komen om de selectie te bespreken.

  Het is mooi op papier, het werkt niet in een land zonder een overkoepelende jeugdopleiding, waarbij de topjeugd op een gestructureerde manier gevolgd wordt.

  Tornooien spelen is schaakervaring opdoen, en de bond (of gonzo) zou dat nooit mogen afraden.

  Het is trouwens geen of-of verhaal, het gros van de Belgische deelnemers aan een EK of WK speelt de internationale tornooien al mee, die je opgeeft als alternatief.

  En wat de Nederlanders betreft, geen idee hoe ze tegenwoordig hun uitzendingen organiseren, maar twee jaar geleden vulden ze een volledige bus tijdens het EK in Montenegro.

 13. Hugo VS
  Hugo VS21-11-2009

  @ jan In mijn betoog heb ik het over geselecteerde spelers en niet over vrije spelers.
  Het is niet echt motiverend als een speler op een BK verliest en fluitend buiten komt: “geen probleem, want in ben toch al geplaatst voor het WK”.

 14. Goendi
  Goendi21-11-2009

  İk ben uitermate blij dat er discussie is. Eenmaal ik terug in Belgie ben nodig ik iedereen uit om eem commissie jeugdwerk op te richten en de nodige hervormingen door te voeren. Vergeet wel om te pleiten voor een keuze tussen goede hobby of top, voor mij is er geen keuze. Het is namelijk niet of of, maar EN EN! Beleidskeuzes beginnen met lange termijn visie, structuren en inzet, en zeker niet met eindeloos gepalaver. Concreet: allen meewerken aan een globaal concept dat ons schaakleven ten goede komt!

  Terzijde: internet werkt hier amper, en ja: ook de officiele site…

 15. Bunny
  Bunny21-11-2009

  Wees maar zeker dat de komende jaren alles in het teken gaat staat van besparingen door te voeren gezien de huidige financïele malaise.

 16. Luc oosterlinck
  Luc oosterlinck22-11-2009

  Wanneer kunnen we een vergadering organiseren met mensen op de werkvloer over deze thema’s, ik wil dit gaarne organiseren.

  Luc Oosterlinck
  neemt contact op met mij
  Luc.oosterlinck@telenet. be

 17. Robbie
  Robbie22-11-2009

  Ah, toen zegt men dat Bart Michiels een van de grootste talent van Belgie. Men denkt dat hij in de toekomst grootmeester zal worden??? Echter, hij heeft te druk met studie,dus…zo eenvoudig is het niet in Belgie!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. Carine
  Carine24-11-2009

  Wij willen allereerst de Belgische deelnemers een dikke proficiat wensen voor hun prestaties tijdens dit WK. Een deelname aan een internationaal toernooi wordt door schaakvrienden thuis gevolgd, die hun van op afstand toch een hart onder de riem willen steken. Voor de deelnemers is het ook steeds spannend; niemand maakt graag een afgang mee.

  Uit onze ervaringen kunnen wij een deelname aan een internationaal toernooi alleen maar promoten. Wij hebben reeds na Lennerts deelname vorig jaar aan het WK in Vietnam als afsluiter van ons verslag dit alleen maar kunnen toejuichen: “Wij zijn ervan overtuigd dat jongeren, waarvan hun passie bij het schaken ligt, een kans als deze verdienen om deel te nemen aan één of meerdere internationale uitzendingen. Wij willen dan ook pleiten voor een herziening van de huidige reglementering wat uitzendingen betreft n.a.v. het Belgisch kampioenschap (en hopen dat dit de juiste persoon of instantie bereikt)!”

  Wat de organisatie van internationale uitzendingen betreft, kunnen wij alleen maar in herhaling vallen:
  “organisatie van internationale uitzendingen in zijn geheel moet in samenwerking gebeuren met geïnteresseerde ouders of een afvaardiging van de ouders waarbij gewerkt kan worden met het principe van “een goede huisvader” omdat de ouders van de deelnemende spelers grotendeels instaan voor de kosten”.

  Uit onze ervaring hebben wij als ouders helemaal geen inspraak gehad in de keuze van begeleiding tijdens de uitzending. Inderdaad, dan is zo’n uitzending een gemiste kans voor een jong spelertje. Een alternatief hiervoor is: er wordt vooraf een bepaald bedrag voorzien voor de coaches per deelnemende speler. Ofwel gaat men akkoord met de begeleidende coaches van de organisatie, ofwel ontvangt men een bedrag van X/aantal spelers voor de coach. Dit bedrag kan dan aangewend worden voor de eigen coach.

  Momenteel werken wij samen met de Schaakacademie Limburg op kleinschalig niveau een voorstel uit om met geïnteresseerde spelertjes en begeleiding gezamenlijk aan buitenlandse toernooien deel te nemen.
  Zo’n opzet met een neutrale professionelere coach (of meerdere) met jonge gepassioneerde spelertjes naar buitenlandse toernooien zou ook een mooi alternatief of voorbereiding zijn voor de internationale uitzendingen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.