Belgen finishen in stijl

BaekelantHet WK jeugd in Turkije eindigde voor onze landgenoten met een mooie 7.5/11 na een toernooi waarin iedere Belg het beste van zichzelf gaf. De cijfers: niemand in de Belgische delegatie scoorde minder dan 4/11, 4 spelers haalden de top 50 en 1 ervan deed het zelfs nog beter met de top 20. Die laatste, Nicola Capone, schaakte maar liefst 7 punten bijeen. Hij is, gevolgd met Eva Baekelant (6/11), de topscorer van het Belgische team.

De balans is positief, zegt delegatieleider Dimitri Logie, die meteen ook vooruitblikt naar de toekomst…

Capone en Baekelant boven de helft

Van de 11 Belgen die meespeelden flirtten de meesten halfweg het toernooi nog met de helft van de te verdienen punten. Nu het toernooi in Turkije is afgelopen kan de definitieve balans opgemaakt worden en die balans is niet negatief volgens begeleider Dimitri Logie. “Over het algemeen mogen de prestaties toch wel gezien worden en ik vind dat er een pluim mag gaan naar Ronny en Wim, die de jongeren uitstekend begeleid hebben.” Vier Belgen sloten hun toernooi af in de top 50: Capone, Baekelant, Wiebke Barbier en Maarten Larmuseau.

Wiebke BarbierVooral de prestatie van Nicola Capone valt op. Hij draaide heel het toernooi mee voorin en sloot af met een knappe 7/11. Die score is goed voor een gedeelde 18de plaats. Netjes! Ook Eva Baekelant en Maarten Larmuseau speelden een degelijk toernooi. Baekelant eindigde met 6/11, Larmuseau na 1.5/2 tegen twee FM’s in de laatste twee rondes op 5.5/11. Deze drie Belgen scoorden de helft of meer.

De anderen haalden de 5.5 niet, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat zij slecht gespeeld hebben. Veel hing af van een gelukje, waardoor bijvoorbeeld Barbier en Beukema strandden op 5/11, net onder de helft dus. Een overzicht van de Belgische scores:

-8
Jasper Beukema 5/11
Nathan Rasquinet 4.5/11
Meisjes: Kristina Gombosuren 4/11
-10
Nicola Capone 7/11 (18de plaats)
Meisjes: Iris Verstraeten 4/11
-12
Meisjes: Maxime Faymonville 4.5/11
Rein Verstraeten-14
Rein Verstraeten 4.5/11
Eva Baekelant 6/11 (32ste)
Meisjes: Clara Wertz 4/11
-18
Maarten Larmuseau 5.5/11 (42ste)
Meisjes: Wiebke Barbier 5/11 (36ste)

“Altijd ruimte voor verbetering”

Delegatieleider Logie had ook nog even tijd om een blik op de toekomst te werpen, want, zo stelt hij, er is ruimte voor verbetering. “Eens terug in België ga ik toch wel enkele kritische noten op papier schrijven. Ik vind het bijvoorbeeld jammer dat ik door organisatorische omstandigheden amper deftige coaching heb kunnen doen. Ook is er duidelijk voldoende partijmateriaal voor handen, maar is die niet echt uniform of gebundeld. Ook dat kan beter.”

“Het is overigens misschien een idee om contact op te nemen met onze noorderburen, om de reis en terugreis naar toekomstige toernooien samen te doen, al dan niet vanuit een andere luchthaven dan Zaventem. Het zijn maar ideetjes waar iedereen wel bij kan varen.”

Voorlopig heeft de Belgische bond helaas andere varkentjes te wassen, maar wie weet is het iets voor de volgende edities.

 1. Marki
  Marki26-11-2009

  Als ik het FIDE Elo rapport bekijk, dan vind ik de prestaties toch maar aan de matige kant :

  Capone : ELO=1824 TPR=1580
  Baekelant : ELO=1966 TPR=1826
  Verstraeten R. : ELO=1929 TPR=1774
  Barbier : ELO=1911 TPR=1690
  Larmuseau : ELO=2160 TPR=2135

  NB: Maarten wint wel 9 Elo-punten ondanks TPR kleiner dan FIDE Elo(!?).

 2. Oscar
  Oscar26-11-2009

  De podiums http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5934
  Mager beestje voor West-Europa. Nog een geluk dat de Polen er zijn.
  Maxime Lagarde 3e en een Spanjaard 2e. Ook Nederland -dat ook niet veel schakers heeft gestuurd- heeft niets.
  Toch jammer dat Tanguy niet is kunnen gaan (zelfde leeftijd en ietsje meer elo als Lagarde).
  Volgend jaar vindt het Wereldkampioenschap in Polen plaats.

 3. Goendi
  Goendi26-11-2009

  Polen? Ah tof 🙂 Dat is aangenaam om horen!

  Niet enkel omdat je dat vermoedelijk zelfs met de trein kunt doen ipv het vliegtuig 😉

 4. Ronny Baekelant
  Ronny Baekelant26-11-2009

  Nogmaals felicitaties aan alle jeugdspelers die erbij waren. Er zat zeer zeker meer in. Een voorbereiding voor het WK ipv tijdens is een must. De delegatieleider is er wel in geslaagd iedereen bij elkaar te brengen. Eens kijken of Leterme dat ook zo kan. IM Sonntag was een enorme aanwinst en zorgde voor de nodige punten. Verder is Hans iemand die goed met kinderen kan omgaan. Het is een zeer mooi WK geweest tevens van een zeer hoog niveau. Toch dient er verder nagedacht te worden om onze talenten op een nog hoger niveau te brengen. De jeugdleiders en trainers in België, en ik heb van de meeste commentaren gezien in een vorig artikel, doen een fantastische job.

 5. Theo
  Theo26-11-2009

  Proficiat aan al onze jeugdige helden (en heldinnen!)
  Het feit dat we al goed meedraaien in de middenmoot, en sommigen zelfs daarboven, is een goede evolutie!
  Enkele jaren terug bengelden we steevast altijd onderaan de rangschikkingen. (als we al deelnamen)

  Doe zo verder en wie weet zit er ooit wel eens een podiumplaats in…!?
  De jeugdwerkingen gestructureerd uitbouwen lijkt me een must. En een verantwoordelijkheid van de bond.
  Bvb jeugdkampen inrichten. Trainingskampen met als lesgevers enkele toppers. Ja, ook “B-klasse” GMs zouden al niet slecht zijn, van het kaliber 2500-2600
  Dit tijdens bvb de schoolvakanties.

  Niet dat we enkel met een nr1 plaats kunnen tevreden zijn, natuurlijk. De ervaringen opzich van zo’n WK, EK,… zullen ook zeker al erg leerzaam zijn!

  Proficiat aan al onze jeugd!

 6. Rein
  Rein26-11-2009

  Gelukkig weet niet iedereen wat er zover weg in Antalya gebeurd is:

  “De delegatieleider is er wel in geslaagd iedereen bij elkaar te brengen”, plons…

 7. Roel H
  Roel H26-11-2009

  De basis voor deze kampen bestaat al:

  Sporta organiseert jaarlijks een schaakkamp voor de jeugd van 5 dagen in juli, de week na het Belgisch open kampioenschap.

  Ook hier richten we ons steeds op meerdere niveaus: van beginners tot de sterkere jeugdspelers. Zoals elk jaar hopen we dat er het komend jaar meer mensen op afkomen 🙂

 8. Goendi
  Goendi26-11-2009

  Al onderweg naar Engeland Rein? 😉

 9. Guy
  Guy27-11-2009

  waarom is de delegatieleider daar dan niet in geslaagd?
  of maw: Wat is gebeurd in Antalya dat wij niet weten?

 10. Goendi
  Goendi27-11-2009

  Als je meegeweest was, dan wist je alle details. Nu blijven ze een goed bewaard geheim! 🙂

 11. Ruben
  Ruben29-11-2009

  @Marki. In de lagere reeksen is de TPR volledig vertekend door de vele ongeklasseerden. Bovendien zijn er heel veel jeugdspelers ondergeklasseerd zodat de TPR altijd lager is dan de werkelijke sterkte. Zo komt het dat Nicola geen punten verliest en toch een veel lagere TPR heeft.

  Een WK waar je meer dan de helft haalt is sowieso een geen slecht WK. Een welgemeende proficiat aan zij die geod gescoord hebben.

  @Oscar. Het WK vindt volgende jaar plaats in Griekenland. Het WK -20 is in Polen

  @Theo. Een degelijke jeugdwerking uitbouwen en stages inrichten is een taak die de KBSB 2 jaar geleden heeft doorgeschoven naar de VSF, FEFB en SVDB, omwille van financiële redenen. Gezien de huidige precaire situatie zal dit zeker niet veranderen

 12. Pieter Larmuseau
  Pieter Larmuseau30-11-2009

  Hoe beoordeel je de prestaties tijdens een WK? Een minimumnorm hanteren zoals de helft van de punten geeft een onvoldoende indicatie. Ook TPR is in een WK, zoals Ruben terecht aanhaalt, niet zaligmakend.
  Op de officiële site is er een cross table. Deze table toont op eenvoudige wijze de seat numbers van alle deelnemers en hun final ranking. Zo startte Maarten het WK als seat 71 en eindigde hij gedeeld 42, de crosstable vermeldt ranking 54. Dit betekent dat Maarten met de helft van de punten wel boven zijn niveau speelde en dus beter eindigde dan zijn seat number liet vermoeden. Wat mij betreft is zijn tornooi dan ook geslaagd.

 13. Wieb
  Wieb07-12-2009

  @ goendi:
  goed bewaard geheim?
  Aan de hand van enkele genomen foto’s valt er al veel uit te leggen…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.