Ivanchuk: “Ik stop met professioneel schaken”

ChuckyVassily Ivanchuk is altijd een graag geziene gast op persconferenties, maar het nieuws dat hij twee dagen geleden te melden had na zijn uitschakeling in de Fide World Cup, sloeg in als een bom.

“Chess is killing me,” verraste Ivanchuk. “Ik heb de laatste maanden het gevoel dat het lot me zegt: ‘Het is jouw zaak niet meer, Vassily, je hoort hier niet meer thuis.'”

Ivanchuk kondigde aan dat hij zijn contracten nog afwerkt en daarna uit het professionele circuit stapt. Hoe de Oekraïner dat precies ziet, is echter niet zo duidelijk…

“Chess is killing me”

Vassily Ivanchuk en schaken: het is een combinatie die onmogelijk zonder elkaar lijkt te kunnen bestaan. Maar de Oekraïner verteerde zijn recente nederlaag tegen het Fillipijnse talent Wesley So niet zoals hij eerder nederlagen opnam.

“Ik heb al een tijdje veel pech. Het schaken werkt momenteel tegen mij, “it’s killing me”. Plus: ik speel niet alleen slecht, ik verlies ook. Deze match tegen So is de druppel. Het was een cruciale match,” vertelde Ivanchuk op de persconferentie na zijn nederlaag. “Ik verloor een match tegen een tegenstander die echt slecht speelde. Verschrikkelijk.”

Chucky“Er is geen plaats meer voor mij in het professionele schaken. Ik heb geen doelen meer. Ik ga het spel nog volgen als een fan, voor mijn plezier, maar ik stop als professioneel schaker. Ik doe mijn contracten nog uit en ga nog proberen een toernooi te winnen, maar dan is het voorbij,” ging Chucky verder.

Hoe Ivanchuk het schaken als een hobby invult, is niet meteen duidelijk. Hij spreekt immers enkel ver het stoppen in het professionele circuit. Hopelijk verandert de Oekraïner snel van gedachten.

 1. Theo
  Theo28-11-2009

  Slechte verliezer.
  Waarom zo weinig respect voor de jonge Wesley So?

 2. chuckyfan
  chuckyfan28-11-2009

  @Theo: Op chessbase staat een uitgebreider interview (Engels) van Ivanchuk te lezen waarin hij meer uitleg geeft over de partijen tegen So.
  Uiteraard blijven beide spelers uitmuntende schakers, ondanks deze uitspraak

 3. David Roos
  David Roos28-11-2009

  Inderdaad!
  Met zo uitspraken maak je vijanden.

 4. Glen
  Glen28-11-2009

  Ik vind het best wel amusant eigenlijk. Wie weet is die So maar een respectloos en ambetant mannetje. Ah, iedereen weet dat een genie als Ivanchuk bijna onmogelijk afscheid kan nemen van de schaaksport. Tegelijkertijd moet het voor hem beslist een hele klap zijn om de laatste tijd zoveel tegenslagen te moeten verwerken. Maar wie heeft nog niet in zo’n vlaag van teleurstelling zijn afscheid aangekondigd?

 5. Theo
  Theo28-11-2009

  Ja, dat is waar Glen… Moet zeker hard aankomen voor iemand die zoveel in het schaken heeft gestoken, gans zijn leven. En dan begint oud te worden en beseft dat hij gefaald heeft en nooit Wereldkampioen zal worden. Telkens als ik bvb Shirov zie, heb ik hetzelfde soort medelijden. Dat zijn van die ‘net niet’ spelers.

  Ook denk ik dat het systeem van KO veel te hard is voor professionals. En gewoon niet realistisch.

 6. volgjeneus
  volgjeneus28-11-2009

  “Ik verloor een match tegen een tegenstander die echt slecht speelde. Verschrikkelijk.”
  Hij zegt niet dat So een slechte speler is hé, hij zegt dat So écht slecht speelde. Dat is toch wel een enorm verschil, denk ik.

 7. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye28-11-2009

  @volgjeneus: dat was mijn gedacht ook eigenlijk. Ivanchuck is met afstand de meest labiele speler van dit moment in de wereldtop. Hij kan evengoed de beste spelers er af knallen als op de meest eigenaardige manieren verliezen. Ik kan me inbeelden dat dat zeer frustrerend is.

 8. Oscar
  Oscar29-11-2009

  In een gesloten tornooi kan Ivanchuk zowel eerste als laatste eindigen. Er zijn nog van die spelers.
  En in een systeem van onmiddellijke uitschakeling mag je gewoon niet in een slechte dag zijn of je krijgt het deksel op de neus.

 9. Robbie
  Robbie29-11-2009

  Ivanchuk is een hartstochtelijk speler.
  Mischien daarom is de reden waarom hij nooit zal wereldkampioen worden.
  Maar hij is op een dag gaan beseffen dat hij ook kan verliezen van een jongen van 15 jaar ,dan is het plezier eraf voor hem,tja…. Maar hij is nog altijd een geweldige speler van formaat,ondanks zijn labiele gedrag.

 10. Gonzo
  Gonzo29-11-2009

  Shirov een “net-niet speler” noemen en Ivanchuk heeft gefaald, omdat hij geen werelkampioen is geworden….
  Sorry hoor ,maar maak het niet nog gekker.Ik zou zeggen pak een er maar eens een goed boek bij met partijen van hen.
  Overigens is So een rustig en bescheiden kereltje.

 11. Stef
  Stef30-11-2009

  Ik heb Ivanchuk op een toernooi in Zwitserland ontmoet, het is een heel eenvoudig en een fijn persoon
  Louis Soors

 12. Lolbroek
  Lolbroek30-11-2009

  Oef, volgens chessbase was hij gewoon wat emotioneel, en blijft hij toch echt wel schaken 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.