Beslissen bordpunten over de titel?

WinantsNa hun gelijkspel in de vorige ronde lijkt het er sterk op dat Wirtzfeld en Eynatten er een afvallingsrace van maken: de eerste die een matchpunt kwijt is, verliest de titel. De kans dat geen van beiden nog een matchpunt verliest is echter even groot. En dan gaan de “good old” bordpunten beslissen over de titel. Wirtzfeld deed gisteren een goede zaak wat dat betreft.

Intussen is Brugge geruisloos opgeschoven naar een knappe derde plaats (samen met KGSRL), na een toch wel verrassende zege tegen Rochade Eupen…

Wirtzfeld loopt enkele bordpuntjes uit

Het eerste seizoen met het matchpuntensysteem lijkt er een te worden waarin er op twee fronten wordt gestreden: eerst en vooral om de matchpunten, maar ook steeds meer om de bordpunten. De race naar de titel lijkt zรณ spannend te worden, dat de individuele prestaties van de schakers wel eens de doorslag zouden kunnen geven.

Want ook in de vijfde ronde kenden leiders Wirtzfeld en Eynatten geen problemen met hun tegenstanders. Eynatten1 rekende af met Borgerhout (19-13), terwijl Wirtzfeld geen enkel probleem kende met Eynatten 2 (11-21), dat zijn ploeg niet versterkte om zijn eerste team te helpen. Overigens leuk dat Wirtzfeld en Eynatten elkaar nu partij gaven en dus in hetzelfde lokaal speelden.

DonovanDat er uit de achtergrond iemand zal terugkomen, lijkt twijfelachtig, maar de Brugse zege over Rochade Eupen was toch opmerkelijk. Met een gemiddeld eloverschil van zo’n 120 punten was Eupen duidelijk favoriet. De hoop om de desastreuze seizoensstart recht te zetten, werd door de Bruggelingen stevig de kop ingedrukt. Dankzij – op papier toch – stuntremises en -zeges van Ringoir, Maenhout, Geirnaert, Donovan en Verlinde verloor de trotse Eupense club opnieuw. Eupen staat daarmee troosteloos voorlaatste in de stand.

Achteraan het pak is het nog een stuk spannender dan bovenaan. Jean Jaures pakte in Charleroi zijn eerste puntje na een verrassend gelijkspel. Op zich schiet de Gentse club daar weinig mee op (het blijft alleen laatste), maar de prestatie is toch opvallend.

Zoals u de vorige keer kon lezen, kiest Aalter dit seizoen systematisch voor eigen “producten”. Gisteren miste het echter zelfs daar nog enkele sterkhouders, zoals Konghaloos, Larmuseau en Provoost. Als je Aalter 2 niet te veel wilt verzwakken, betekent dat in hun geval opnieuw een kans voor jeugdspelers. Nu werden Ian Vandelacluse en Samuel De Roo voor de haaien gevoerd. Moedig, maar het stevige Amay had weinig medelijden met het jonge geweld: een 23-9 pandoering! CRELEL kon niet winnen in Gent, waardoor het achteraan drummen is. Zowel Eynatten 2, Eupen, Aalter als CRELEL hebben 2 matchpunten. Jean Jaures volgt met 1 puntje.

De uitslagen
De stand
De partijen

  1. Brul
    Brul30-11-2009

    Wat was de precieze uitslag tussen Luik en Gent?

  2. FiFi
    FiFi30-11-2009

    zou 14-17 moeten zijn …

  3. Roel H
    Roel H30-11-2009

    Toch een mooie stunt bij Aalter van Jeroen Deschepper met zijn remise tegen Ali Bitalzadeh(2434).

  4. Samuel De Roo
    Samuel De Roo30-11-2009

    Tgo ja ๐Ÿ˜‰ Voor de haaien gevoerd. Als je de partij naspeelt had’k zeker kans op remise. Mijn pionzet h6 is volgens mij verliezend. Anders staat het bordje volledig in evenwicht in het eindspel ๐Ÿ™‚

  5. Ab
    Ab30-11-2009

    Als we (aalter) dit seizoen overleven, zal het volgend seizoen ook wel lukken. Bahrija ‘de jager’ Brkic heeft namelijk beloofd 11 uit 11 te halen.

    Overigens mooie stunts van JJ en Brugge!

  6. Yen
    Yen01-12-2009

    en Oostende? als laatste tegen de eerste winnen is toch ook niet slecht ? ๐Ÿ˜‰

  7. Matzkov
    Matzkov03-12-2009

    Iedereen gezien wat Tom Picue overkwam? Toch wel pijnlijk voor een speler van zijn kaliber. Voor elke schaker eigenlijk…

  8. Marcel
    Marcel03-12-2009

    De kans bestaat dat Deurne1 dit seizoen degradeert omdat we voor matchpunten spelen.
    Drie jaar geleden degradeerden we uit 1ste omdat het toen nog voor bordpunten was :-((

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.