Boris Gelfand wint de World Cup

Gelfand, foto AtanasovDe Israëliër Boris Gelfand heeft in Khanty Mansiysk de wereldbeker schaken gewonnen. Gelfand versloeg na een bloedstollende tiebreak de jonge oud-winnaar Ruslan Ponomariov.

Na de reguliere vier partijen stond het 2-2. Die uitslag werd nog eens fijntjes overgedaan in de rapidtiebreak. Pas in de blitzpartijen kon Gelfand afstand nemen. Uiteindelijk werd het 7-5. Gelfand kwalificeert zich zo voor het kandidatentoernooi dat de uitdager van de wereldkampioen zal bepalen…

Ervaren Gelfand klaart de klus

In Khanty Mansiysk wordt met een naar schaaknormen vrij uniek knockout-systeem gespeeld. Daardoor sneuvelden een hele pak favorieten onverwacht snel nadat ze plots één of meerdere partijen verloren. Het waren dan ook jonge namen zoals Wesley So, Fabiano Caruana of Robert Laznicka die opvielen.

Maar de finalisten die na een slopende drie weken uiteindelijk zouden dingen naar de “Cup”, waren twee “oudgedienden”: de ‘oudere’ Boris Gelfand en de ‘jongere’ Ruslan Ponomariov.

Boris Gelfand is een prille veertiger die al jaren aan de top staat. Hij heeft al meermaals bewezen tot de absolute wereldtop te behoren. In de weg naar de finale speelde Gelfand bij momenten indrukwekkend. Polgar, Vachier-Lagrave, Jakovenko en Karjakin gingen voor de bijl. Een indrukwekkend rijtje uitgeschakelden. Vooral de 2-0 die Sergei Karjakin om de oren kreeg (met bijzonder attractief schaak) maakten van Gelfand de te kloppen man.

PonoRuslan Ponomariov (foto Chessvibes) is met zijn 26 lentes beduidend jonger, maar is eveneens iemand die al een behoorlijk palmares heeft bijeengeschaakt. Het hoogtepunt van Ponomariov’s carrière kwam er in 2002, toen hij FIDE-wereldkampioen werd. Motylev, Bacrot, Gashimov en Malakhov kruisten dit toernooi zijn pad, maar Pono hield ze in bedwang en sloeg dan telkens toe in de tiebreaks.

Hetzelfde leek te gaan gebeuren in de finale. Na vier remises in de reguliere partijen, volgden spannende tiebreaks. Gelfand kwam op voorsprong, maar in de vierde rapidpartij sloeg Ponomariov terug, met zwart! Blitzpartijen zouden de beslissing brengen en hoewel de Oekraïner daar in het voordeel leek te zijn, was het Boris Gelfand die twee keer kon winnen. 7-5, Gelfand wint de wereldbeker.

Voor Boris Gelfand is het dus niet het eerste succes in zijn carrière. In de jaren ’90 won hij enkele zogenaamde “interzonals”, die hem toelieten kandidatenmatchen te spelen om de wereldkampioen te mogen uitdagen. Hij sneuvelde toen onder andere van Short en Karpov. In 2007 schitterde hij in Elista door samen met Kramnik tweede te eindigen achter Vishy Anand.

Nu krijgt Gelfand dus opnieuw de kans om zich in dergelijk toernooi te bewijzen. Meer informatie over dat toernooi is echter nog niet bekend, behalve dat zijn goede vriend Levon Aronian de eerste gekwalificeerde was door het Grand Prix-circuit te winnen.

– De officiële site

  1. Robin
    Robin23-12-2009

    Altijd al van Gelfand zijn partijen gehouden. Een schaker die niet echt mediagericht uit de hoek komt maar die qua regelmaat en uithouding op een absoluut topniveau speelt.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.