Michiels: “Een weekend Bundesliga is erg hectisch”

MichielsCarlsen, Anand, Svidler, Shirov, Movsesian, Bacrot, Naiditsch, Vallejo Pons, Adams, … . Weinig competities kunnen pronken met zoveel topspelers als de Duitse Bundesliga. Sinds vorige week zijn ze daar begonnen aan hun winterstop met één leider: de favorieten uit Baden Baden.

Sinds dit seizoen speelt er – behalve Dgebuadze – tussen al dat geweld ook een Belg mee: Bart Michiels. Hij speelt er zijn “sterkste toernooi ooit, Inventi 2009 niet meegerekend.” Een gemakkelijke opdracht is de Bundesliga sowieso niet en de speelformule maakt het er niet simpeler op. Schaakfabriek zocht Michiels op om te praten over Erfurter SK en de Bundesliga…

Baden Baden blijft in weelde… baden

Baden Baden is al enkele jaren het paradepaardje van de Duitse Bundesliga. De West-Duitse stad, vlakbij de Franse grens, heeft zowat elke 2700-speler die er bestaat op zijn lijst staan. Anand en Carlsen speelden nog niet dit seizoen (maar deden dat wel de vorige jaren), maar met Svidler, Shirov, Bacrot, Adams, Naiditsch, Vallejo en consoorten als vaste waarden blijft Baden Baden in weelde … baden. Het is dan ook geen verrassing dat Baden Baden al zijn zeven duels tot nog toe won en alleen aan kop staat: 7 wedstrijden zijn 14 punten.

BremenDe grootste concurrent is een voetbalclub: Werder Bremen. De schaakclub uit Bremen speelt in het poepsjieke voetbalstadion van Werder en draagt ook dezelfde naam (foto@Schachbundesliga.de). De ploeg is direct gelinkt aan de groen-witte trots van trainer Thomas Schaaf, die momenteel prachtig voetbal toont in die bekendere Bundesliga. Met Eljanov, Fressinet, Efimenko en dergelijke bestaat de ploeg uit subtoppers, die wel een erg stabiele basis vormen. Bremen volgt op één puntje van Baden Baden.

“Adams is een sympathieke kerel”

De andere ploegen in de Bundesliga grossieren in de betere 2500 en 2600’s, behalve de degradatiekandidaten. Een van hen is SK Erfurter en op het derde bord van die club speelt ene Bart Michiels. Vorig jaar toonde Tanguy Ringoir in de Duitse tweede klasse zich al door Rafael Vaganian te kloppen (Ringoir speelt overigens nog steeds in de Duitse tweede klasse, bij Dortmund). Dit jaar mag dat andere Belgische toptalent zijn waarde bewijzen op het allerhoogste niveau.

“Ik heb vroeger al in de Bundesliga gespeeld, bij Remagen. Na het toernooi in Pardubice en na het beëindigen van mijn studies (Michiels begon dit jaar aan een doctoraat, red.) had ik opnieuw zin om er te spelen. Maar Remagen is versterkt en dus ging ik op zoek naar een nieuwe ploeg. Ik heb gewoon enkele mailtjes gestuurd en ik kon terecht bij Erfurter SK. Tot mijn grote verbazing zat ik daar meteen op bord 3,” doet Michiels zijn verhaal.

MichielsDaar krijgt Michiels nooit tegenstanders die minder rating hebben dan hem. “Als je mijn tegenstanders eens op een rijtje zet is de Duitse teamcompetitie het sterkste bezette tornooi dat ik ooit gespeeld heb, met uitzondering van InventiChess 2009.” De sterkste tegenstander van de Wetteraar was niemand minder dan Michael Adams. “Ik verloor die partij en jammer genoeg was de analyseruimte bezet toen. We hebben wel wat blind geanalyseerd. Adams is een sympathieke kerel, zonder kapsones. Hij is zelfs eerder verlegen.” Die partij verloor Michiels.

Hij scoort na 7 speeldagen 2/7, na vier remises en drie nederlagen. “Mijn prestatie tot nu toe vind ik zeer matig. Met 2/7 is mijn TPR iets onder mijn rating. Tegen Hector ben ik ontsnapt met remise, maar tegen Ginsburg en Buhmann had ik niet mogen verliezen.”

Lange weekends in Duitsland

De omstandigheden maken het er als buitenlander, die ook nog eens een fulltime job heeft, niet makkelijker op. De Bundesliga deelt zijn rondes in in weekends. “De organisatie van de Bundesliga vind ik zeer professioneel. Eén thuisploeg ontvangt drie andere ploegen en er worden twee partijen gespeeld (zaterdag en zondag). Op die manier hoeven professionele spelers niet voor één enkele partij naar Duitsland te reizen en hoeven niet-professionele spelers, zoals ik, niet speciaal vakantie te nemen (behalve vrijdag voor de heenreis).”

MichielsDe keerzijde van de medaille is duidelijk. “Vrijdag moet ik verschillende honderden km’s afleggen (300 km naar Wattenscheid, 500 naar Baden-Baden en 600 naar Erfurt. Zaterdag begint de partij om 14u00 en zondag om 10u00. ’s Zondags zelf keer ik terug naar huis en kom pas ’s avonds toe. Maar blijkbaar is een Bundesligaweekend niet alleen voor mij een hectisch weekend. Zo zag ik in Baden-Baden een kwartier voor het begin van de partij Vallejo-Pons en Gustafsson naast elkaar in dezelfde sofa net buiten de speelzaal nog vlug op hun laptop kijken wat hun tegenstander speelt.”

Dit systeem zou in België dan ook op niet zo veel bijval kunnen rekenen, denkt Michiels. “Duitsland is een groot land en in de eerste klasse is het merendeel van de schakers beroepschakers. België is veel kleiner en de meeste spelers zijn niet-professionele schakers. Ook zijn er veel Belgische en Nederlandse spelers die zowel in de KBSB als de KNSB competitie spelen en in Nederland speelt men de interclubs op zaterdag.”

De volgende speeldagen zijn op 6 en 7 februari. Dan speelt Michiels in München (Bayern München is nog zo’n ploeg die gelinkt is aan de voetbalploeg) tegen Bremen en Hamburg. Alle partijen worden live uitgezonden op de site van de Bundesliga:

– De prachtige officiele site

 1. françois
  françois21-12-2009

  Bart is een voorbeeld voor onze schakende jeugd.Studies afwerken,nog doctoreren,en in zijn vrije tijd zijn hobby op hoog niveau uitoefenen.
  Vroeg of laat wordt je toch GM.
  Veel succes in je carrière en je hobby.

 2. Robin
  Robin23-12-2009

  Als je niet in een rijk-makende sport zit, zoals tennis bijvoorbeeld, is het verstandig idee om een troefkaart te hebben voor je verdere leven. Dat getuigt van realiteitszin en verantwoordelijkheidsgevoel. Bart Michiels is daar een goed voorbeeld van.

 3. Theo
  Theo23-12-2009

  Vraag eens aan Magnus Carlsen of schaak geen “rijk-makende” sport is!? Of aan Garry…
  LOL
  Maar ja, dat is dan ook de top, he.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.