Tanguy Ringoir scoort tweede IM-norm!

Tanguy RingoirDe eindejaarsperiode ligt het grootste Belgische schaaktalent van het moment goed: net als vorig jaar rond deze periode scoorde Tanguy Ringoir een IM-norm en wel zijn tweede.

Ringoir deed dat in het Franse Vandoeuvre, waar hij al na acht rondes zijn norm kon veiligstellen, dankzij een 5/8 tegen een klinkende tegenstand. Ringoir kreeg in die eerste acht rondes maar liefst vijf GM’s over de vloer. Voor Ringoir zelf was de norm nochtans alles behalve “gepland”…

De c3-siciliaan-norm

Tanguy Ringoir is een van de best voorbereide spelers op het circuit. Al zijn toernooien worden vooraf naukeurig gepland en voorbereid. Voor Vandoeuvre ligt dat anders.

“Vorige week pas was ik op de site van de Fide een tornooi aan het opzoeken voor tijdens het paasverlof. Toevallig ontdekte ik dit tornooi tijdens de eerste week van de kerstvakantie. Het is eigenlijk een klein tornooi met maar 54 deelnemers in de A groep (door de sneeuwstormen zijn er een tiental deelnemers minder opgedaagd dan voorzien) en zonder versnelde paringen. We konden dan ook nooit op voorhand verwachten dat Tanguy hier voor de eerste maal tegen zes GM’s mocht spelen in 9 ronden,” vertelt Guy Ringoir, de vader van Tanguy.

RingoirEen onvoorbereid toernooi, dat onverwacht goed uitpakte dus. En hoe! Met vijf GM’s (Malaniuk, Epishin, Cornette, Prie en Guliyev) en een zesde op komst (Karpatchev) is het een van de sterkste toernooien in zijn nog jonge carrière. Die zesde GM is nu trouwens niet meer dan een kers op de taart, want de norm is al binnen. Ringoir (op de foto aan het werk in het schanstoernooi tegen Nikolic) verzilverde zijn norm door Epishin en Cornette op remise te houden om vervolgens uit te pakken met een zege tegen Guliyev. “Als we aan deze norm een titel zouden moeten geven, dan de volgende: ‘de c3 siciliaan IM-norm’. Tanguy behaalde remises tegen GM Epishin 2613 en tegen GM Cornette 2577 en een overwinning tegen GM Guliyev 2513 met de c3 siciliaan.”

Een mooi resultaat, al had Ringoir het niet echt verwacht. “Na zoveel geplande en voorbereide tornooien van het afgelopen jaar is het een beetje bizar dat de tweede norm uiteindelijk in een tornooi werd gescoord dat niet gepland noch voorbereid was. Voorzien was een weekje rust na de examens en als voorbereiding op het tornooi van Béthune van volgende week.”

Daar kan Ringoir meteen strijden voor zijn derde norm, waarna de IM-titel voor het grijpen ligt. We geven overigens ook nog even mee dat de leiding in Vandoeuvre ook voor een Belg is: Alexandre Dgebuadze staat met nog één ronde te gaan een half punt los.

Link: de officiële site

  1. Jan van Mechelen
    Jan van Mechelen23-12-2009

    Goed bezig, Tanguy! Proficiat!

  2. Stef
    Stef24-12-2009

    Een dikke proficiat, Tanguy!

    De c3-siciliaan doet het precies toch wel in België, vooral denk ik dankzij ‘überkenner’ Mher 😀 .

  3. Oscar
    Oscar24-12-2009

    Tanguy heeft zelfs op het nippertje een GM-norm gemist.
    Nu nog een 3e IM-norm in Bethune. Wij duimen.

  4. Emanuel Nieto
    Emanuel Nieto24-12-2009

    Mooi zo. Ik denk dat Tanguy nog wel wat meer in zijn mars heeft! Hopelijk niet te veel reacties van overgewaardeerde tegenstanders etc. 🙂 Proficiat!!

  5. Goendi
    Goendi24-12-2009

    Bij een 3de IM norm is de titel zelfs een feit vermoed ik. Gelet op de 5 elopunten winst in dit tornooi, staat hij nu virtueel op 2401 FIDE, wat volstaat voor de titel kwa elo cijfer. Eén norm volstaat dus om de titel aan te vragen.

  6. Oscar
    Oscar24-12-2009

    Tanguy heeft al officieel 2406 FIDE gehad.

  7. Oscar
    Oscar24-12-2009

    In juli 2009.
    Zie http://ratings.fide.com/id.phtml?event=208027

  8. Goendi
    Goendi25-12-2009

    Opmerkelijk. Rating die op de deelnemerslijst van het tornooi werd gebruikt stemt niet overeen. Nog beter uiteraard 🙂

  9. Theo
    Theo25-12-2009

    Goed bezig Tanguy!
    Op naar de GM titel!!

  10. Pipo
    Pipo27-12-2009

    Béthune wordt een flop.De gereserveerde kamer van Tanguy had de hoteluitbater aan iemand anders verhuurd.Bij vergissing?Met veel perikelen heeft vader Guy dan een ander hotel gevonden.
    Tanguy heeft de eerste partij verloren van een 2200 na een blunder;begrijpelijk na die emoties.
    Hij heeft al de tijd,het komt wel.

  11. Goendi
    Goendi29-12-2009

    Bart Michiels is anders wel sterk bezig. 3GM’s tegen gehad, en hij staat op 2599 TPR. Go Bart, GM norm nr 2!

  12. Niels
    Niels29-12-2009

    Tanguy staat nu toch op een 10de plaats met 4,5/6 en een TPR van 2410.

  13. françois
    françois29-12-2009

    Tanguy heeft vandaag remise tegen Garamian en gewonnen van een Roemeense Im van 2450.Hij heeft nu 5.5 uit 8 en nog een klein kansje op een norm.
    Opmerkelijk hoeveel Belgen er spelen.
    Van Bart geen nieuws,hij had nog niet gedaan toen ik wegging.

  14. Randy
    Randy29-12-2009

    Tanguy heeft nu 6/8! Heeft hij nu geen IM-norm?? Bart verloor door vermoeidheid zijn laatste ronde en heeft daarom jammer genoeg geen kansen meer op een GM-norm.

  15. françois
    françois30-12-2009

    Tanguy heeft indien de berekeningen van zijn vader kloppen inderdaad een derde norm.
    Nu zijn studiejaar in het atheneum goed afwerken en hij heeft een boerejaar achetr de rug.
    proficiat

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.