Arno Bomans: “Ik kreeg bijna buikpijn van de spanning”

BomansBrugge is rond kerstmis één weekendje Arno Bomans-grond. De Opwijknaar won de afgelopen twee edities van het Brugse kersttoernooi en ondanks een sterk deelnemersveld bevestigde hij gisteren opnieuw dat de Brugse kerstballen hem gunstig gezind zijn.

Bomans maakte als vijfde geplaatste indruk door zowel Hamblok (2), De Schampheleire (1) als Gryson (3) te verslaan. De vierde hogere geplaatste, Adrian Roos, werd in de laatste ronde op remise gehouden. Bomans eindigde zo een vol punt voor De Schampheleire en Roos, een verrassende zege. De eindzege van het criterium ging overigens wel naar Glen De Schampheleire..

Een verpletterende zege voor Bomans

Als er bookmakers waren in het schaken, dan zou Arno Bomans niet zo hoog gescoord hebben in de prognoses. De grote favorieten kwamen immers uit Zottegem en Brugge (als we Roel Hamblok even als Zottegemnaar beschouwen): De Schampheleire, Hamblok, Gryson en Roos. Wie zijn geld op de Opwijknaar had ingezet, kon dus een mooi nieuwjaarsgeschenk kopen voor zijn familie.

Want Bomans domineerde van begin tot einde het toernooi. Uiteindelijk scoorde hij een toch wel knappe 6.5/7, een punt meer dan de grote favorieten.

“Dat had ik niet verwacht, zeker niet na de eerste dag. Ik had het erg moeilijk tegen Glenn Dayer en Nicola Capone en ben niet te beroerd om toe te geven dat ik geluk heb gehad,” doet ‘Bomy’ (zo wordt hij door zijn vrienden genoemd, red.) zijn verhaal. Maar op de tweede dag, in al die topduels, liep het prima. Ik wilde absoluut de hattrick en toen ik van Glenn won, was ik ervan overtuigd dat ik het toernooi zou winnen.”

Topper“De tweede dag was spannend. Tegen Roel met zwart winnen, is sowieso moeilijk, zeker omdat de stelling objectief waarschijnlijk remiseachtig was. Tegen Glen winnen is misschien nog moeilijker, maar hij en Wouter had ik op het BK jeugd al verslagen, dus dat ik dat in een goede dag kon, wist ik wel. De partij tegen Wouter in de zesde ronde zal ik niet snel vergeten. Ik had bijna buikpijn van de spanning.”

De klus werd geklaard in de laatste ronde, na goed verdedigend werk tegen Adrian Roos. Die laatste eindigde samen met Glen De Schampheleire op een vol punt van Bomans, die dus opnieuw een klinkende zege haalt in “zijn” Brugge. “Het geheim: ik had maar twee uurtjes geslapen, dan ben ik gevaarlijk,” grapte de winnaar. “Neen, ik speel precies altijd goed in Brugge. Misschien komt het door het prijzengeld. Want behalve de 150 euro, is er nog de bonus van het criterium,” lachte Bomans nog. In die eindstand voor het criterium werd Bomans derde, achter Adrian Roos en De Schampheleire. Die laatste is dus de winnaar van het criterium van 2009!

De top 5:
1. Bomans, 6.5/7
2. Adrian Roos, De Schampheleire 5.5/7
3. De Herdt, Ponnet 5/7
4. Gryson, David Roos, … 4.5/7

Het toernooi in Brugge was het laatste criteriumtoernooi van het seizoen. De jeugdreeksen werden gewonnen door Wouter Ghyselen, Eva Baekelant, Matthias Lootens, Lisa Lagaert, Emile Boucquet, Ayla Vincent, Thomas Demarré, Lydia Dubbeldam, Nathan Rasquinet en Kristina Gombosuren.

Alle uitslagen zijn de bekijken op de site van de Brugse Schaakkring. De uitslagen van het criterium vind je hier.

 1. Adrian
  Adrian28-12-2009

  Toch even vermelden dat het om Geraard Ponnet gaat die 5/7 scoorde, een verdienstelijke score!

  Proficiat verder aan Arno en alle winnaars 😉 en ook Brugge voor het vlotte en goede tornooi verloop.

 2. David Roos
  David Roos29-12-2009

  “Dat had ik niet verwacht, zeker niet na de eerste dag. Ik had het erg moeilijk tegen Glenn Dayer en Nicola Capone en ben niet te beroerd om toe te geven dat ik geluk heb gehad,”

  En arno mij maar zeggen dat geluk niet bestaat, dat het juist klasse is.

 3. Rob
  Rob30-12-2009

  Ge hebt volkomen gelijk David. Arno was een beetje aant zevere, ma als we hem daar over aanspreke antwoord hij altijd met een brugse zegswijze.
  Ma toch Arno, proficiat!

  PS: Arno is dacht ik wel tweede geëindigd in het eindklassement.

 4. Thomas
  Thomas31-12-2009

  Bomy heeft weer een verpletterende indruk gemaakt.

  Voor mij blijft hij nr 1 !!!

  Bomans for schaakpresident

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.