Tanguy Ringoir schrijft Belgische schaakgeschiedenis

Ringoir“Bethune wordt een flop,” liet sponsor Francois Vandamme zich in het begin van de week nog ontvallen in een reactie op deze website. Maar na de wankelende start, die inderdaad wat van een flop weg had, volgde een indrukwekkende reeks. Een reeks mét resultaat, want na acht rondes heeft Ringoir 6/8 en dat is genoeg voor zijn derde en beslissende IM-norm!

Ringoir is op zijn vijftiende de jongste Belgische IM ooit. Hij volgt Bart Michiels op, die in Bethune overigens de omgekeerde weg van Ringoir volgde. Een verslag met reacties uit het Ringoir-kamp over de norm en de toekomst, die niet alleen in het schaken ligt…

Laatste drie rondes bezorgen Ringoir een onverhoopte IM-norm

Het stond in de sterren geschreven dat Tanguy Ringoir ooit de jongste Belgische IM zou worden, maar dat het in Bethune al zou gebeuren had niemand na de eerste drie rondes verwacht.

“Met anderhalf uit drie tegen een gemiddelde tegenstand van 2200 leek de norm onbereikbaar in dit tornooi,” bevestigt vader Guy Ringoir. “Half schertsend werd ons wel gezegd: ´Als je nu alles wint, win je nog wel het tornooi met 7,5 op 9 en maak je ook nog de norm.´ Het motto was dus alles beginnen te winnen en dan zien we wel of er nog iets uit de bus valt.”

Zo gezegd, zo gedaan en Ringoir won effectief de volgende drie partijen. Maar de paringen moesten meezitten, want in de laatste drie rondes waren titelhouders vereist voor de norm. Het begon goed in ronde 7 met top seed Tigran Gharamian (2614,GM). Dankzij een langs beide kanten fel bevochten remise was de paring voor ronde 8 ook goed: IM Docea (2493) en zowaar: Ringoir won! Daardoor brengt ook de laatste ronde een titelhouder. Met 6/8 en de nodige tegenstand is de derde norm binnen.

“Tanguy is uiteraard blij met de behaalde normen omdat hoe je ook draait of keert het toch steeds een stressvolle situatie is om de norm effectief binnen te halen,” reageert Guy Ringoir. “Wij hopen dat ondanks alle problemen in de Belgische schaakbond, de IM-titel van Tanguy zo snel mogelijk wordt aangevraagd bij de FIDE.”

Eens dat geregeld is, wordt Ringoir de jongste IM-Belg ooit. Hij volgt Bart Michiels op, die overigens ook meespeelt in Bethune. De wisseling van de wacht is in Bethune op een opmerkelijke manier gesymboliseerd: Michiels nam in tegenstelling tot Ringoir wél een uitstekende start, maar stortte na een gemiste winst tegen GM Grachev in elkaar en kent een moeizaam toernooieinde. Net het omgekeerde parcours van Ringoir dus.

“Eerst studies, dan schaken”

Ringoir jongerRingoir heeft een naar Belgische normen vrij uitzonderlijk parcours afgelegd. 2000 op zijn 10de, 2200 op zijn 12de, de FM-titel (2300) op zijn 14de (foto) en nu IM op zijn 15de. Velen zien in hem dan ook een snelle en jonge GM, maar die ambities ziet het Ringoir-kamp vooral op lange termijn. “Als je op 15 IM bent en vele spelers gemiddeld tot hun 40 jaar kunnen verbeteren in het schaken zal het vermoedelijk wel een stap zijn in de richting van het GM-schap. Maar Tanguy gaat fulltime naar school en de studies zijn nu prioritair. De GM-titel is natuurlijk een doel, maar zal nog niet voor snel zijn.”

Dat wil uiteraard niet zeggen dat het schaken volledig naar het achterplan verdwijnt. “Er zijn nog veel punten die beter kunnen, met op de eerste plaats het openingsrepertoire. Dat is nog te eenzijdig. Dit is volgens ons de reden waarom in de zorgvuldig geplande gesloten toernooien van de voorbije zomer geen normen werden behaald en nu wel. Doordat Tanguy maar 1 opening of 1 openingsvariant beheerst, is het veel gemakkelijker voor de IM´s en GM´s om zich voor te bereiden tegen Tanguy dan omgekeerd. Diezelfde IM´s en GM´s hebben meestal wel al ervaring en kennis van meerdere varianten. In open toernooien als Vandoeuvre en Bethune is die voorbereiding minder belangrijk omdat de paringen pas laat bekend zijn en er tientallen mogelijke opponenten zijn. En dan lukt de norm halen blijkbaar wel.”

“We willen ook graag nog Francois Vandamme bedanken voor alle steun die hij ons gegeven heeft. In België krijg je geen sponsoring van de bonden, dus zonder hem zou dit allemaal niet mogelijk zijn geweest,” beëindigt Ringoir zijn verhaal met een opmerkelijke dankbetuiging.

Een link naar de toernooisite vind je rechts in de ´actueelbalk´.

 1. françois
  françois30-12-2009

  Dank zij ook vader Ringoir die alles liet vallen om zoon te begeleiden,is het Tanguy gelukt.
  Ik blijf Tanguy en Guy verder steunen en hopelijk slaagt hij er ook in Bart te volgen op studiegebied.
  Bart blijft voor mij het grote voorbeeld dat de jeugd moet volgen en wie weet hebben we binnen 8jaar 2 grote voorbeelden.

 2. volgjeneus
  volgjeneus30-12-2009

  Proficiat, Tanguy! Mooi nieuwjaarscadeau!

 3. Tim
  Tim30-12-2009

  Schitterende prestatie, 2 normen in 2 weken. Proficiat!!

 4. Linton
  Linton30-12-2009

  Bravo Tanguy!!

  Echt wel straffe kost!
  Toch nog een groot lichtpunt in het duister schaakjaar 2009…

 5. KAra
  KAra30-12-2009

  Mooi, mooi! Een dikke proficiat.

 6. Frederic Verduyn
  Frederic Verduyn30-12-2009

  2 normen in 2 weken, dat is nog wat anders dan mijn 1 norm in 33 jaar 🙂

  van harte gefeliciteerd!

 7. Rob
  Rob30-12-2009

  Nice going, proficiat!

 8. Roel H
  Roel H30-12-2009

  indrukwekkend, goed gedaan!

 9. Adrian
  Adrian30-12-2009

  Impressive! 🙂 Ijzersterke resultaten!

  Proficiat!

 10. Eddy De Gendt
  Eddy De Gendt30-12-2009

  Proficiat! Ik denk ook dat François hier bijzonder verheugd zal mee zijn: steun is belangrijk voor zo’n jonge gast.

 11. Theo
  Theo30-12-2009

  Superprestatie! Proficiat met de IM titel!! Dik verdient!

  In de eerste ronde verliezen (of bewust remise spelen zoals vele GMs doen) levert voor de rest van het tornooi een zachter tornooi op. Lichtere tegenstanders.
  6/8 is super!!
  Doe zo voort!
  Hopelijk wordt dit grote talent ook niet verspeeld door de nutteloze studies…

 12. Gonzo
  Gonzo30-12-2009

  Nutteloze studies ??? Er zijn honderden grootmeesters die droog brood eten.

 13. Theo
  Theo30-12-2009

  Er zijn miljoenen universitairen die uiteindelijk toch een totaal andere job doen dan waarvoor ze studeerden. En niet alleen universitairen.
  Tegenwoordig is toewijding en zelfstudie volgens mij veel belangrijker. Veel jobs kan je zelfs niet leren op traditionele manieren zoals scholen.
  Veel informatie is voorhanden in deze tijden via internet en andere media. Kennis die trouwens veel dichter op de bal speelt dan de klassieke opleidingen. En veel realistischer en minder wereld-vreemd.
  Maar elk zijn waarheid. Ik zeg niet dat studies fout zijn. Als dit is wat de persoon zelf wil, is dat heel goed dat hij die weg volgt!
  Ik zie enkel objectief dat heel wat talent verprutst wordt…Schaaktalent of muzikaal talent, kunst, …enz
  Deze gaven zijn volgens mij veel belangrijker om op jonge leeftijd te ontwikkelen dan bvb 100den bladzijden Latijnse woordjes van buiten leren, om maar een absurd voorbeeld te geven.
  Maar elke waarheid is goed. Dit is slechts mijn visie.
  Jammer als iemand voor iets talent heeft (al is dat acrobatie of tekenen) dat dit als minderwaardig beschouwd wordt tov “studies”
  Zo heb ik al veel talent verloren zien gaan. Terwijl die studies toch ook geen garantie zijn in mijn wereld…

 14. Schleck Victor
  Schleck Victor30-12-2009

  Proficiat Tanguy! Proficiat Guy!

 15. Goendi
  Goendi30-12-2009

  Hij is zowiezo de jongste IM. Als de titel gehonoreerd wordt, geldt het tijdstip dat hij aan alle voorwaarden voldeed als officiële aanvangsdatum voor zijn titel. De honorering zelf kan wel even tijd in beslag nemen, maar de titel is van toepassing vanaf heden.

 16. Der Alte
  Der Alte31-12-2009

  Prachtig, Tanguy! En nu op naar de eerste GM-Norm!

 17. Fideel
  Fideel31-12-2009

  Nice job! Proficiat 🙂

 18. Jan van Mechelen
  Jan van Mechelen31-12-2009

  Van harte proficiat Tanguy! Geweldig gedaan!

 19. Marcel
  Marcel31-12-2009

  hartelijk gefeliciteerd

 20. brabo
  brabo31-12-2009

  @ Theo: Wat bent je met talent als je later de maandelijkse aflossingen en de andere talloze rekeningen niet kunt betalen? De meesten onder ons hebben geen rijke pa of ma die alles kunnen en willen bekostigen. Of ben je tevreden met minimum comfort en geen eigen gezin? Geef mij maar liever het diploma na de studies waardoor ik kansen kreeg en gegrepen heb om een goede job te vinden en uit te oefenen.

 21. Marcel
  Marcel31-12-2009

  het verheugt mij vooral dat die laatste een “echte” norm is, niet behaald in een speciaal daarvoor georganiseerd normentornooi ( alleen het woord al maakt me ziek ) met wat oudere, niet meer zo ambitieuze spelers, maar met nog voldoende ELO.

 22. françois
  françois31-12-2009

  Aan Theo,Gonzo en Brabo,
  eerst en vooral wil ik Gonzo en Brabo bedanken voor hun reactie op de commentaar van Theo.
  Zonder je te willen kwetsen Theo,ik vermoed dat je Theo Hommeles bent,is het niet omdat je niets met je diploma bereikt hebt dat anderen dat niet kunnen.
  Je hebt inderdaad te veel tijd in je schaakcarrière gestoken zodat je diploma wegens gebrek aan beroepservaring later van NUL en geen waarde bleek.
  Je schaak carriere werd ook een flop omdat je inderdaad niet tot de top honderd behoort om behoorlijk je brood te verdienen.Zelf heb je me dikwiijls gezegd op zaterdagavonden voor de interclub,ik had toch beter mijn beroep als psycholoog uitgeoefend,dan was ik financiëel beter af.
  Dat je nu enige bitterheid vertoont begrijp ik zeker.
  Mocht je de Theo niet zijn die ik ken,dan wil ik wel mijn ervaring als 70jarige die in zijn jeugd armoede gekend heeft en door hard werken het gemaakt heeft in zijn leven,nu de talentvolle jeugdschakers kan steunen om iets te bereiken voor ze hun hogere studies aanvatten.
  Ik heb persoonlijk veel GM gekend en gesproken, bij mij thuis gehuisvest en zeer dikwijls beklagen ze het dat ze hun studies opgegeven hebben omdat het financiëel niet haalbaar was op latere leeftijd.
  Enkele namen?
  Pinter ooit bij de top 20,Lazarev,Zozulia,
  Timoschenko,Brodsky,Savchenko enz.
  Zelfs Miroschnichenko heeft er ogenblik aan gedacht te stoppen,maar hij vreesde dat na 5 jaar schaken zijn diploma niets meer waard was.
  Dichter bij huis ons grootste talent volgens mij althans was, Michel Jadoul,hij is wat blij dat hij nu dank zij zijn diploma kan les geven.
  Ik ken ook kunstenaars die leven van het OCMW en bij mij komen aankloppen om steun.
  Mocht Tanguy nu rond de 2600 elo staan dan zou ik hem verder helpen in het schaken
  Hij moet zijn studies verder zetten zo niet steun ik hem niet meer.Hopelijk kan hij wel de twee aan zoals Bart Michiels.
  Maar wellicht kan jij zoiets in mijn plaats doen

 23. Theo
  Theo31-12-2009

  @brabo & francois:

  Ja, dat is zeker waar. Er is ook de praktische kant van de zaak. En rekeningen moeten betaald worden…
  Kwestie van prioriteiten, zeker?

  Ik bedoelde met mijn post niet dat een diploma per definitie niets waard is. Het doet me enkel zeer als ik talent zie verloren gaan. Een diploma kan je makkelijk nog halen op latere leeftijd, een groot talent zoals schaken, muziek,…ontwikkelen daarintegen denk ik toch te moeten cultiveren op jonge leeftijd.

  Als het in combinatie kan (bvb Bart Michiels, Daniel Stellwagen,…) dan is dat echt prachtig! Misschien halen ze dan 100 elopuntjes minder, maar hebben ze inderdaad nog als backup een mooi diploma op zak. In hoeverre dat nog een garantie kan zijn.

  Waarschijnlijk allemaal een kwestie van balans en prioriteiten. Misschien wel de allermoeilijkste keuzes in het leven.

  Gelukkig Nieuwjaar aan alle schakers! Met of zonder hoog diploma en met of zonder 2700 Elo! 😉

 24. Lennert
  Lennert02-01-2010

  Tanguyssimo Ringoirissimo!

 25. Samuel De Roo
  Samuel De Roo03-01-2010

  Vooreerst natuurlijk ’n applaus voor zo’n prestatie! 🙂

  Maar waar’k François toch even wou op wijzen, en dat is niets persoonlijks. Maar je wijst telkens op Bart Michiels als het voorbeeld voor de jeugdspelers, met diploma en schaakprestaties.
  Ik ga daar volledig mee akkoord, maar ik vind dat je het nogal eng bekijkt. Er zijn nog vele spelers die schaken en studeren combineren, en hoe! Kijk maar bvb eens naar Arvid Viaene. Studeert economie @ KUL, en zijn resultaten mogen er zeker zijn, ook zijn inzet voor Ekonomika en hij is BK-20.
  Robin Leenaerts, studeert burgelijk @ KUL en is naast het studeren ook zeer actief in de schaakwereld.
  Thibaut Maenhout, Wouter Gryson, Adrian Roos, … Etc. het lijstje stopt volgens mij niet al te snel.
  Ook zij verdienen wel een pluim voor hun inzet!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.