Cemil Gulbas domineert in Eupen

Gulbas, Feygin en RoederTussen kerst en nieuw was er ook in Eupen een stevig kwartierschaaktoernooi. Meer dan 50 schakers uit België, Nederland en Duitsland bekwamen even van de eerste reeks familiefeesten in de achtste editie van het toernooi.

De favorieten waren Feygin, Roeder, Gulbas, Hautot, Meessen en Renette. Ondanks het feit dat die spelers op papier aan elkaar gewaagd zouden moeten zijn, had blitzspecialist Cemil Gulbas weinig moeite om het toernooi naar zich toe te trekken. Met 8/9 en geen verliespartij was de zege overduidelijk…

Gulbas wint vlot

Vorig jaar viel de zevende editie van het rapidtoernooi in Eupen toevallig samen met de 50ste verjaardag van de thuisclub. Rochade Eupen vult al enkele jaren het gat van dergelijke toernooien die in het Duitstalig deel van ons land best populair kunnen zijn. Voor de Vlamingen lijkt het misschien allemaal wat ver, maar in feite ligt Eupen op een interessant kruispunt tussen België, Nederland en Duitsland.

Het gevolg spreekt voor zich: een gevarieerd deelnemersveld met behalve Duitsers ook enkele Nederlanders en – ondanks de afstand – Vlamingen (Hans Renette, Jan Van Mechelen, Bert Van Ael, Enes Basic, Valeer Maes, Koen Heynen, Peter Taverniers, Erik Tutenel en Tim Berwaers).

SpelersDe favorieten kwamen echter wel voornamelijk uit de streek. IM Feygin (2546) stak er elogewijs bovenuit, maar Roeder (2438), Hautot (2421), Gulbas (2344), Meessen (2334) en Renette (2320, maar een vermaard rapidspecialist die in Limburg al jaren boven de 2500 uitstijgt in de rapidelo´s) zouden hem zeker genoeg concurrentie bieden.

Uiteindelijk veranderde het verhaal: het was niet Feygin die men concurrentie moest bieden, maar wel Cemil Gulbas. De specialist in alles wat bijzonder snel gaat cruiste door het toernooi en slachtte concurrent na concurrent af. Twee remises moest de IM toestaan, goed voor een duidelijke 8/9. Roeder en Feygin volgden op een half punt en de rest had een verrekijker nodig om de drie nog te zien staan.

Er werd niet alleen voor de eerste plaats gespeeld, maar er waren ook enkele ratingprijzen. Die gingen naar Reisgen (Eschweiler) met 4/9 als beste Dame, Valery Maes (Wirtzfeld – 5,5) was de beste Senior, Florian Weidert (Wirtzfeld – 4,5) de beste “Jugenspieler”, Enes Basic (Merksem – 5,5) beste -2000, Alberto Bamberger (Eschweiler – 5) beste -1750 en Harry Lauckner (Wirtzfeld – 4) beste -1500.

De top-10 na 9 rondes:

Gulbas1. Gulbas 8
2-3. Roeder, Feygin 7,5
4-5. Hautot, Meessen 6,5
6-7. Van Mechelen, Van Lishout 6
8-14. Hoffman, Basic, Maes, Roessler, Plumanns, Peters, Hoffman

De volledige uitslag vind je op de website van Rochade Eupen. Enkele boeiende partijtjes kan je hier downloaden.

 1. Jan van Mechelen
  Jan van Mechelen03-01-2010

  Het is maar een uur rijden van Leuven naar Eupen, peanuts!

 2. Valery
  Valery03-01-2010

  Jan, je had nog een prijs dacht ik maar Hans Renette wou na zijn verlies tegen Enes Basic liefst zo snel mogelijk naar huis zeker? Ook Rudolf Meessen stond op verlies in de laatste ronde, zie de partijen.

 3. Jan van Mechelen
  Jan van Mechelen03-01-2010

  Aha, dat wist ik niet, Valery. Ik ben er van uit gegaan dat ik niet in de prijzen zou vallen. Nu ja, dan is het voor het goede doel!

 4. Rudolf Meessen
  Rudolf Meessen09-01-2010

  Schöner Bericht, bedankt Jan!
  Gegen mich war Gulbas allerdings etwas “gelukkig”…laatste ronde ik stond op verlies ?…verdomme ik weet er niks meer van…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.