Jeroen Van Den Berg: “Topalov en Anand zijn elkaar lekker aan het mijden”

Vandaag is in Wijk Aan Zee de hoogmis van het schaken in de lage landen van start gegaan: het Corustoernooi 2010. Behalve een pak klinkende namen is het toernooi ieder jaar een voltreffer, al klonken er dit jaar geruchten dat het toernooi op de rand van de afgrond stond. “Ik heb nooit getwijfeld over het toernooi,” weerlegt organisator Jeroen Van Den Berg die verhaaltjes, “maar het klopt wel dat we wat besparingen hebben moeten doen, maar dat is dan ook alles. We hebben de garantie dat er wordt doorgegaan tot 2013.”

Terwijl de toppers uit de A-groep enkele boeiende remises lieten optekenen en terwijl Van Wely en Shirov hun partij konden winnen, spraken wij uitgebreid met Van Den Berg. Over schaaksponsors in een crisisjaar, over het vernieuwde speeltempo én over het deelnemersveld: “Anand en Topalov in één toernooi was onmogelijk op dit moment” (nu mét videointerview)

“Besparen zonder dat het opvalt”

“We hebben van hoofdsponsor Corus de garantie gekregen dat we zeker nog kunnen doorgaan tot 2013”, klonk het vorig jaar nog op de slotdag van het prestigieuze Corustoernooi in Wijk Aan Zee, al jaren een van dé schaakmomenten van het jaar. Later verschenen echter allerlei geruchten aan de oppervlakte over Corus 2010. Het staalbedrijf zou – getroffen door de economische crisis – willen snoeien in het schaakfestijn. Kwatongen spraken over een reductie van het aantal spelers, over het verdwijnen van de befaamde C-groep en zelfs over een totale annulatie.

“Die verhalen kloppen niet”, stelt Jeroen Van Den Berg vastberaden. “Het klopt wel dat het niet zo een gemakkelijk jaar was. We hebben op het budget gelet en wat besparingen doorgevoerd, maar normaal gezien zou je daar als speler of toeschouwer niets van mogen merken.” Wij kunnen Van Den Berg geruststellen: voor de normale Wijkganger is er geen spoor van een of andere besparing, laat staan van een crisis of iets dat er zelfs maar op lijkt.

Benjamin Bok is een van de debutanten

Benjamin Bok is een van de debutanten

Het enige “probleemgeval” was de beruchte C-groep, ieder jaar een kweekvijver voor jong talent. Van Den Berg geeft toe dat de organisatie van die reeks niet zeker was, maar uiteindelijk is alles toch geregeld geraakt: met 12 Wijk Aan Zee-debutanten! “We hebben gekozen voor spelers die hun eigen verblijf kunnen regelen. Dit past in het kader van die besparingen waar ik het al over had. Zo zijn we uitgekomen bij Benjamin Bok (foto), Robin Van Kampen en Stefan Kuijpers. Geen inboeting aan kwaliteit wat mij betreft. Het was gewoon het ideale moment om hen een kans te geven op dit niveau te spelen.”

“Grischuk had ik wel willen hebben”

Behalve misschien in het deelnemersveld, want dit jaar zijn enkele trouwe gasten niet van de partij. Noch Topalov, noch Aronian, noch Radjabov dingen mee naar een plaats in de geschiedenisboekjes. “Dat heeft niet zozeer met besparingen te maken”, legt Van Den Berg uit. “Er was één speler die we hebben uitgenodigd en die echt ‘neen’ heeft gezegd en dat was Alexander Grischuk. Hem had ik er graag bij gehad, want hij speelt uitstekend de laatste tijd. Maar ik wil even benadrukken dat dat niets te maken had met financiële redenen. Grischuk heeft er vrij lang over nagedacht, maar eigenlijk viel het toernooi midden in een door hem geplande rustperiode. Hij had de uitnodiging ook niet echt verwacht en is uiteindelijk bij zijn plan gebleven. Hij speelt ook nog mee in Linares en komt van het Russisch Kampioenschap en het WK. Dat is niet niks.”

Jeroen Van Den Berg: Anand en Topalov spelen in deze fase liever niet tegen elkaar

Jeroen Van Den Berg: "Anand en Topalov spelen in deze fase liever niet tegen elkaar!"

“Topalov en Aronian zijn een ander verhaal. Met Topalov heb ik wel gesproken, maar hij en Anand mijden het om tegen elkaar te spelen met het oog op hun WK-match in Sofia over enkele maanden. Dat is trouwens ook de reden waarom Anand hier wel speelt en in Linares niet, waar Topalov dan weer wel meedoet (glimlacht). Aronian heeft tegenwoordig echt de status van een wereldtopper en we wilden hem geen onrespectvol voorstel doen. We hadden al Carlsen, Anand en Kramnik en we zouden hem minder moeten bieden als anders. Dit hebben we van man tot man besproken en Levon had er alle begrip voor. Het kan dus perfect zijn dat hij er volgend jaar gewoon terug bij is.”

“Ik vind het wel jammer dat we de klassieke tijdnoodfases moeten missen”

Een andere opmerkelijke verandering in het toernooi is de wijziging van het speeltempo. Wijk Aan Zee was een van de laatste der Mohikanen wat het gebruik van het klassieke tempo betreft (2u voor 40 zetten, 1u extra tot zet 60 en dan een half uur knock-out tot het einde). “Nu is dat veranderd naar 1u40 mét een systeem van increments. Dit heeft eigenlijk alles te maken met de regels van de FIDE, die increments voorschrijven om normen te kunnen halen In de A-groep is dat geen probleem, maar we hebben toch maar besloten om in alle groepen hetzelfde tempo te gebruiken”, verklaart Van Den Berg. “Ik vind dat persoonlijk wel jammer, want ik houd van de tijdnoodfases zonder increments. Die zijn interessant voor het publiek en leveren volgens mij meer beslissende resultaten op. Maar goed, het is nu zo en ik heb nog geen spelers horen klagen.”

Maar ook al zijn er kleine wijzingingen, de toekomst van het toernooi is allerminst in het gedrang. “Zoals vorig jaar gezegd, hebben we de garantie tot 2013. Dan zouden we aan onze 75ste editie zitten. Daarna zien we nog wel.”

Het volledige interview met Van Den Berg kan u straks bekijken in dit artikel.

Loek Van Wely is de verrassende leider na dag 1: “De ideale opwarmer”

Loek Van Wely: Als hij had aangevallen, had hij enkel wat meer plezier gehad

Loek Van Wely: "Als hij had aangevallen, had hij enkel wat meer plezier gehad"

Op dag 1 waren er weinig verrassingen te bespeuren. Bijna alle partijen eindigden op remise, ondanks enkele spannende momenten (bijvoorbeeld in Karjakin-Anand). Een uitzondering op die regel is de lokale favoriet Loek Van Wely. Hij klopte met wit Nigel Short om vroeg aan de leiding te gaan.

“Ik was wel blij met de loting, want tegen Nigel kan je je niet specifiek voorbereiden en kan je met wit rustig proberen om te winnen. Met zwart tegen Anand of Kramnik is dat een ander verhaal, dus dit was een ideale partij om in het toernooi te komen”, steekt Van Wely van wal na zijn zege. “Hij had misschien ergens voor de aanval kunnen kiezen, maar ik denk dat dat niet veel soelaas brengt, behalve het verschil dat hij dan tenminste toch wat plezier aan zijn partij gehad zou hebben.”

“Het was een goed moment en ik ga nu gewoon elke partij spelen met het idee dat er geen volgende dag komt”, besluit de tailender van de ratinglijst van de A-groep.

De partij tussen Leko en Shirov bood eveneens veel spektakel en na een onnauwkeurige partij met veel ups en downs slaagde Shirov er in de late uurtjes in Van Wely aan de leiding te vervoegen. “Leko domineerde de opening, maar de afwerking van Shirov was briljant”, vond commentator Ivan Sokolov van de partij.

Het volledige interview met Jeroen van den Berg kan je hieronder bekijken:

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.