Nakamura: “Ik heb mijn speelstijl aangepast”

NakamuraGisteren was Loek Van Wely voor één dag de sensatie in Wijk Aan Zee. Een Nederlander mee aan kop. Dàt was al enige tijd geleden. Vandaag werd King Loek echter opnieuw met beide voeten op de grond gezet. Hij kreeg billenkoek van een ontketende Hikaru Nakamura. De Amerikaanse nummer 1 is van plan om zijn uitstekende prestatie van Turkije te herhalen, maar simpel zal dat niet zijn, want Nakamura moet opboksen tegen een oud vooroordeel: tegen de échte top kan hij niet mee. Schaakfabriek sprak met Nakamura over zijn partij, zijn voorbereiding en zijn carrière.

Vandaag was overigens een heus schaakcircus: Carlsen en Smeets vochten een spannend tijdnoodduel uit (Carlsen kwam met de schrik vrij), Alexei Shirov boekte opnieuw een zege uit niets, terwijl Anish Giri in de B-reeks vriend en vijand blijft verbazen. UPDATE video interview…


Nakamura: “Zoveel spelen in de aanloop naar dit toernooi is een voordeel”

Hikaru Nakamura is een van de opmerkelijke nieuwkomers in de A-groep in Wijk Aan Zee. De Amerikaan is om allerlei redenen veelbesproken: zijn radicale speelstijl, zijn gedurfde openingen (herinnert zich u 1.e4 c5 2. Dh5?! nog?), zijn door sommigen als arrogant bestempelde houding en natuurlijk zijn secondant, een speler met een schamele 2200 elopuntjes.

In de aanloop naar dit toernooi blonk Nakamura uit in Bursa (Turkije) met een schitterende prestatie én boeiende partijen. Vandaag was het met wit alles of niets tegen Loek Van Wely. “De laatste keer dat ik tegen Loek speelde was in Amsterdam, in dat beruchte dramatische toernooi van mij”, begint Nakamura zijn uitleg. “Nu had ik iets speciaals voorbereid tegen zijn Najdorf en dat ontweek hij. Daarna offerde ik wat stukken en zo blies ik hem van het bord. Dat was eigenlijk ongeveer de partij.”

Nakamura: Ik speel veel realistischer nu

Nakamura: "Ik speel veel realistischer nu"

Nakamura heeft de laatste tijd bijzonder veel gespeeld, maar in tegenstelling tot wat velen denken, beschouwt hij dat niet als een nadeel. “Het zou een nadeel kunnen zijn in een lang toernooi als dit, maar ik speelde zo goed in die vorige partijen dat ik er echt zelfvertrouwen heb kunnen opbouwen. In dit geval kan het dus zeker positief werken.”

De vervelendste vraag die hij de afgelopen jaren kreeg was de confrontatie met de kritiek dat hij wel mooi kan schaken, maar simpelweg niet goed genoeg is voor de échte top. “Vroeger was dat misschien wel waar, maar ik geloof nu wel dat ik het aankan. Mijn speelstijl is veranderd. Ik speel niet meer alles om te winnen en ben veel realistischer geworden. Gedaan met onnozel doen dus. Natuurlijk zijn Carlsen en Anand de grootste concurrenten, maar als ik de komende rondes nog wat puntjes kan pakken, dan wil ik wel opnieuw op die vraag terugkomen”, lacht de Amerikaanse kampioen. Over de rest van het toernooi wil hij dan ook nog niet praten, maar wel over zijn verblijf hier en de concrete voorbereiding op een partij (“ik speel soms wat blitzpartijtjes”).

Smeets: “Dat is jouw probleem, Magnus”

Carlsen won ondanks een moeilijke stelling tegen Jan Smeets

Carlsen won ondanks een moeilijke stelling tegen Jan Smeets

Mogelijk de spannendste partij van de dag kwam van Magnus Carlsen en Jan Smeets. Die kreeg zijn geliefde Botvinnikvariant op het bord, een variant waarin hij uuuuuren studie heeft gedaan. Smeets kon niet klagen over de opening en speelde een goede partij, tot hij in wederzijds tijdnood zijn zenuwen niet meer de baas kon. “Op een bepaald moment speelde hij een zet, Le3, en toen was ik precies wat de draad kwijt, ik weet niet goed wat er gebeurde”, probeert Smeets zich te herinneren wat er precies misliep.

Beide heren zorgden overigens voor een geanimeerde analyse, waarin Carlsen Smeets bestookte met vragen. “Wat moet ik hier doen?” Wat denk je hiervan?” “Wat had je hierop voorbereid?” De Nederlander was uiteraard niet van plan zijn dagenlange studie zomaar even prijs te geven en counterde na de zoveelste vraag: “Wat je hier moet doen, is jouw probleem, Magnus!”

In de andere partijen remiseerden Kramnik en Leko en Karjakin en Dominguez. Vooral die laatste was een partij die zeker de moeite is om na te spelen. Alexei Shirov-Fabiano Caruana leek lange tijd op remise af te stevenen, maar uiteindelijk won de Spanjaard opnieuw. Hij komt zo tamelijk onverwacht op 2/2! De andere partijen eindigden op boeiende remises.

Ons rest nog om mee te geven dat het Nederlandse jeugdtalent Anish Giri schitterende gestart is in de B-groep. Na zijn zege tegen Pentala Harikirshna gisteren, reeg hij vandaag Nisipeanu aan zijn degen. 2/2!

Anish Giri kende een sublieme start

Anish Giri kende een sublieme start

 1. Gonzo
  Gonzo17-01-2010

  Ik ga morgen maar eens een kijkje nemen.

 2. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye17-01-2010

  Grappig dat Carlsen aan Smeets, zeker geen slechte GM maar geen wereldtopper, zoveel vragen stelt. Oog voor detail zeker???

 3. Robbie
  Robbie18-01-2010

  Ik denk dat Magnus Carlsen probleem heeft met Botwinnik-variant,gezien zijn moeizame spel tegen Jan Smeets.

 4. maarten
  maarten18-01-2010

  Wie gaat er nog naar WAZ?

  Ik heb er helaas mijn jas laten liggen in de vestiaire.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.