Zwart is alive en kicking!

ShirovVier beslissende resultaten, vier zeges voor zwart. In dergelijk toptoernooi als dat van Wijk Aan Zee gebeurt het niet zo vaak, maar vandaag profiteerde zwart optimaal van de geboden kansen. Shirov vermorzelde Tiviakov, Carlsen deed hetzelfde met Van Wely, Nakamura breide ook een vervolg aan zijn zege van gisteren en Ivanchuk nam revanche tegen Jan Smeets.

Shirov is voorlopig de verrassing van het toernooi. Uit een aarzelende start puurde hij toch 2 punten en vandaag toonde hij zijn oude “Fire on board”-reputatie. Het vreemde feit van de dag was dat wit zowel in de A als in de B-groep klappen kreeg. De duivenkleur won geen enkele partij en verloor er zes! Vandaag brengen we een eerste reeks foto´s en kan u het interview met Nakamura met een nieuwe bril bekijken…

“Soms ben ik goed voorbereid”

Shirov kan zowel geniaal als ronduit zwak zijn. Alles hangt af van zijn vorm, voorbereiding én het concentratievermogen van zijn tegenstanders, die klaar moeten zijn om in zijn typische “Fire on Board”-stellingen alles uit de kast te halen om punten te scoren.

Shirov: Sergey speelde snel en vol zelfvertrouwen

Shirov: "Sergey speelde snel en vol zelfvertrouwen"

Dat bleek in de eerste twee rondes. Leko opende prima, maar kraakte naarmate de tijd slonk en de partij duurde. Caruana had ook weinig openingsproblemen en leek een vlotte remise uit de brand te slepen. Ook hij plooide in de eindfase van de partij. Shirov won dus wel twee keer, maar bleef toch uit de aandacht. Vandaag zat het anders: Shirov had weinig openingsproblemen. “Sergey speelde erg snel”, vertelde de genaturaliseerde Spanjaard. “Ik zat dus in zijn voorbereiding, maar had toch vertrouwen in mijn stelling. Maargoed, misschien was ik te optimistisch. Toen was het een beetje alles of niets: als mijn aanval niet doorsloeg, was mijn pionnenstructuur een ruïne”, aldus Shirov.

Wéér Fire on Board dus en opnieuw speelde dat in Shirov´s voordeel. Zijn aanval sloeg door en de activiteit van zijn stukken zorgde al snel voor een prachtige aanval. 0-1 en 3/3 voor Shirov. “Ik weet niet hoe het komt dat ik soms zo goed speel en dan weer niet, maar in principe komt het hierop neer: of ik ben goed voorbereid of ik ben dat niet. Nu is het nog te vroeg om te zeggen of dat nu het geval is, maar het ziet er wel goed uit.”

“Als ik zo speel, kan ik iedereen aan!”

Intussen waren de andere sterren van het moment aan het schijnen. “Het is mijn tijd om te schitteren”, blonk Hikaru Nakamura na zijn overtuigende zege tegen Nigel Short. Nakamura droomt duidelijk van meer, nadat hij gisteren nog voorzichtig was in het interview dat wij van hem afnamen (zie onderaan dit artikel). De Amerikaan is gekomen om te winnen en “als ik zo blijf spelen, kan ik iedereen aan”.

Carlsen lijkt voort te gaan op zijn elan van de laatste maanden

Carlsen lijkt voort te gaan op zijn elan van de laatste maanden

Zijn partij op donderdag tegen Magnus Carlsen belooft alvast geweldig spannend te worden. De Noor stond vandaag al snel “gewonnen” volgens de experts in de perszaal. Even leek hij het zich nog moeilijk te maken, maar de nieuwe Carlsen (die van Kasparov) is niet alleen schaaktechnisch vooruit aan het gaan, maar ook mentaal een pak sterker. Hij bleef rustig en promoveerde naar de zege.

In de andere partijen werd Jan Smeets verrast in de opening (de Najdorf had hij niet voorbereid tegen Ivanchuk) en dat voelde hij snel. Chucky ramde op Smeets´koning en diende hem zijn tweede nederlaag op rij toe.

In de B-groep consolideerde Anish Giri vandaag zijn 2/2 met een remise tegen Reinderman. Daardoor krijgt hij gezelschap van Ni Hua. De Chinees won met zwart van Tommi Nyback. Dat Ni het goed doet, is geen verrassing, want vorig jaar stond hij nog op 2720. Hij is stilaan opnieuw de vorm van toen aan het krijgen. Opvallend is trouwens dat ook in de B-groep de zeges van zwart kwamen.

En nog enkele foto´s:

Sergey Karjakin begon scherp, maar kon nog niet winnen

Sergey Karjakin begon scherp, maar kon nog niet winnen

Pentala Harikrishna won vandaag zijn eerste partij

Pentala Harikrishna won vandaag zijn eerste partij

Diezelfde Harikrishna verloor immers in de eerste ronde van Anish Giri

Diezelfde Harikrishna verloor immers in de eerste ronde van Anish Giri

Alexei Shirov vertoeft momenteel op eenzame hoogte

Alexei Shirov vertoeft momenteel op eenzame hoogte

Hmmm, dit is veel interessanter dan mijn partij

"Hmmm, dit is veel interessanter dan mijn partij"

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.