Shirov blijft winnen …

ShirovAlexei Shirov is dé sensatie in Wijk Aan Zee. Vandaag offerde hij opnieuw een stuk, nu met bedenkelijke compensatie, maar na een blunder van Smeets incasseerde de Lettische Spanjaard zijn vierde punt op rij.

Het was niet de dag van de Nederlanders, want ook Loek Van Wely werd van het bord gezet. Ivanchuk had weinig problemen in een typische Najdorf. De andere partijen eindigde op remise. Vooral Dominguez-Leko kende enkele boeiende momenten. Een verslag met nieuwe foto´s…

Shirov loopt een punt uit

“Normaal gezien verlies ik als ik met zwart de Petrov gebruik om remise te halen. Maar als ik met wit probeer te winnen, verlies ik ook”, begon Alexei Shirov zijn persconferentie. Geen goede vooruitzichten dus en de vloek die over de combinatie Shirov en de Petrov zou rusten, leek ook vandaag werkelijkheid te worden.

Want de man kon zijn vuur weer niet op zak houden en ramde plots een offer op h6 op het bord. “Ik dacht echt dat het werkte, maar ik miste Lh7 enkele zetten later compleet. Vanaf toen was ik enkel aan het bluffen”, deed Shirov zijn verhaal. Mét resultaat, want Smeets hield zijn hoofd niet koel. Na een grove blunder op zet 33 had Shirov enkel één blik nodig om de winst te zien, en dat met niet meer zoveel tijd op de klok. Shirov wint opnieuw en loopt al een punt uit op Carlsen en Ivanchuk. Shirov kreeg net als gisteren (toen terechter als nu) de prijs voor de beste partij.

Short: Hoe beter een Noor bestrijden dan met een Scandinaviër?

Short: Hoe beter een Noor bestrijden dan met een Scandinaviër?

Nigel Short heeft altijd een goed gevoel voor humor gehad en vandaag vond hij het wel toepasselijk Carlsen, een Noor, te verrassen met … de Scandinavische opening. Verrassend was het in ieder geval en Short leek na 11…f5 niet zoveel problemen te hebben. Toch slaagde Carlsen erin een voordeeltje te behouden, maar na enkele onnauwkeurigheden kreeg Short goed spel. Remise was het gevolg.

Loek Van Wely was niet gedemotiveerd na het pak slaag dat hij van Nakamura kreeg in de Siciliaanse Najdorf. Dus speelde de Nederlander die opening gewoon opnieuw tegen Vassily Ivanchuk. Wat dan gebeurde, is niet zo duidelijk, maar Van Wely offerde een kwaliteit, maar ergens rond zet 20 volgden de slechte zetten elkaar op. Chucky fronste zijn hele wenkbrauw en voor de 30 zetten gehaald werden, gaf Van Wely op. Na een goede start is er een 0/3 voor Smeets en Van Wely. Benieuwd wat Van Wely donderdag kan doen tegen … Shirov.

Dominguez en Leko speelden een leuke, maar thematische pot Marshall, die uiteindelijk op een eeuwig schaak eindigde. Het topduel Anand-Nakamura baarde een muis en eindigde zonder veel risico´s op remise.

In de B-groep blijft Anish Giri het goed doen. Met zwart hield hij coleider Ni Hua op een puntendeling.

De stand na ronde 4 (voor de rustdag):
1. A. Shirov 4
2. H. Nakamura, M. Carlsen, V. Ivanchuk 3
5. S. Karjakin, L. Dominguez, V. Kramnik, V. Anand 2
9. P. Leko, F. Caruana, S. Tiviakov 1½
12. L. van Wely, N. Short 1
14. J. Smeets ½

Leinier Dominguez speelt goed, maar kon nog niet winnen

Leinier Dominguez speelt goed, maar kon nog niet winnen

Wesley So: Vorig jaar zege na zege. Dit jaar remise na remise.

Wesley So: Vorig jaar zege na zege. Dit jaar remise na remise.

Jan Smeets met 0/3

Jan Smeets met 0/3

Ni Hua is goed op dreef in de B-groep

Ni Hua is goed op dreef in de B-groep

Ivanchuk en het neusje van de zalm

Ivanchuk en het neusje van de zalm

 1. Mozzie
  Mozzie19-01-2010

  Niet de dag van de Nederlanders? Tiviakov wist nochtans Kramnik in serieuze problemen te brengen. Helaas kon Kramnik in de tijdnoodfase de situatie nog rechttrekken.

 2. gert
  gert19-01-2010

  3/3, niet slecht voor een amateur vlogens Kasparov.

 3. Joris Pelemans
  Joris Pelemans20-01-2010

  ?? Shirov heeft 4/4, en volgens mij heeft er niemand anders 3/3. Heeft Kasparov Shirov een amateur genoemd?

 4. Hugo VS
  Hugo VS20-01-2010

  Bij het Corus tornooi horen ook amateurtornooien waar in totaal meer dan 1000 amateurs deelnemen. Met een groep Belgische schakers die bij D4 Oosterhout training krijgen van trainers als Herman Grooten, Petra Schuurman, Piet Peelen en Dolf Meijer werd deelgenomen aan de weekendvierkampen.
  Dat deze trainingen zijn vruchten afwerpen getuigen de uitslagen die onze kinderen behaalden.

  UITSLAGEN CORUS 2010

  PLAATS NAAM PUNTEN REEKS Club
  1 Eva Baekelant 3 3K D4 – Brugge
  1 Lars vereggen 3 4Q D4 – Humbeek
  1 Arno Sterck 3 9I D4 – Humbeek
  1 Fabio De Block 2,5 9F D4 – Humbeek
  1 Yordi De Block 2,5 9O D4 – Humbeek
  1 Joris Pelemans 2 3F Leuven
  1 Pieter Reyniers 2 3O D4 – Humbeek
  1 Raf van Herck 2 6F D4 – Humbeek
  1 Patrick Puttemans 2 6O Leuven
  1 Peter Gerlagh 2 6T D4
  2 Maxim Slagter 2 9B D4 – Humbeek
  2 Rob van Herck 1,5 4C D4 – Humbeek
  2 Nilofar Sekander 1,5 7D D4
  2 Arno Van den Bosch 1,5 9M D4 – Leuven
  3 Kambiz Sekander 1 3O D4
  3 Stefaan Roosen 1 5H Leuven
  3 Joris Gerlagh 1 5R D4
  4 Van de Berg Nils 1 9K D4
  4 Rik Roelofs 0,5 4N D4
  4 Hugo Van Steenwinckel 0,5 6N D4 – Humbeek
  4 Gideon Oerlemans 0 9G D4
  4 Victor Baekelant 0 9J D4 – Brugge

  Het volgende tornooi op de kalender is Capelle-La Grande in februari. Hiervoor werden 12 huisjes gehuurd en zullen zo’n 30 spelers uit deze groep deelnemen. In april volgt het Belgische jeugdkampioenschap en er zijn plannen voor een uitwisseling met de befaamde schaakschool van Khalifman in Sint-Petersburg in de maand mei.

 5. gert
  gert20-01-2010

  Spijtig dat m’n z’n eigen posts niet kan editen. Ja, 3/3 moest 4/4 zijn. Heb toch ooit ergens gelezen dat Kasparov dat zei over Shirov, ja. Weet niet meer waar, noch was ik erbij. Ik vermoed dat hij net van de Spanjaard/Let verloren had 🙂

 6. Tom
  Tom20-01-2010

  Shirov was ooit winnaar van het kandidatent
  oernooi en mocht Kasparov uitdagen voor de wereldtitel. Er werden echter geen sponsors gevonden voor die match. (Misschien gedeeltelijk omdat Shirovs score tegen Kasparov op dat moment al vrij slecht was en niemand echt in zijn kansen geloofde.) Kasparov organiseerde toen in de plaats daarvan maar een match met Kramnik en verloor de wereldtitel. Ondertussen stond Shirov aan de kant te roepen dat zijn rechten geschonden waren. Het kwam toen tot enkele scheldpartijen in de pers, het kan best zijn dat daar wel eens de term “amateur” gebruikt werd.
  Ze hebben toen enkele jaren lang zelfs geweigerd om elkaars hand te schudden voor de match en elke match was op het scherp van de snee. (En dat moet je tegen Kasparov dus niet doen, want hij maakte er een erezaak van om Shirov altijd te prakken. En dat is hem aardig gelukt: zijn totale score tegen Shirov is echt ongelooflijk als je ziet welke klasse Shirov eigenlijk heeft.)

 7. Draw
  Draw21-01-2010

  Shirov-Kasparov

  0 keer gewonnen
  15 keer gelijk
  17 keer kasparov gewonnen

  bron: chessgames.com

 8. Theo
  Theo22-01-2010

  Als deze cijfers correct zijn heeft Kasparov alle recht om Shirov een amateur te noemen! 😀

 9. Joris
  Joris22-01-2010

  Kasparov heeft Shirov nooit een amateur genoemd, maar wel Movsesian toen die verloor door het kwaliteitsoffer van de zwarte toren voor het witte paard op c3 toe te laten.

 10. KAra
  KAra25-01-2010

  Ik dacht dat hij Nisipeanu een toerist noemde toen die Shirov versloeg tijdens het Fide KO wereldkampioenschap.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.