Shirov, Shirov, Shirov, Shirov en Shirov=5/5

Kramnik“Als dat maar goed gaat”, tobt columnist en analyst Gert Ligterink over de knalprestatie van Alexei Shirov. Dat deed Ligterink na 4 rondes, want een 4/4 was al sinds 1998 niet meer voorgekomen. Het brein van deze meestercolumnist zal niet snel rust vinden, want Shirov won vandaag ook zijn vijfde partij op rij, nu tegen Loek Van Wely. Een sublieme prestatie!

Shirov was ongetwijfeld de winnaar van de dag, want zijn achtervolgers Carlsen en Nakamura verdeelden de punten. De grootste verrassing van de dag kwam echter van Vladimir Kramnik. Niet omdat de Rus won van Jan Smeets, wel door de opening waarmee hij dat deed…

Shirov breekt potten in Wijk Aan Zee

Shirov is op zijn minst gezegd een onvoorspelbare speler. Hij wisselt sublieme momenten af met flagrante wanprestaties. Het beste voorbeeld daarvan zagen we in de lente van vorig jaar: “In de M-Tel Masters zeskamp in Sofia behaalde hij een schitterende overwinning vóór Topalov en Carlsen. Die leverde hem eeuwige roem en, niet onbelangrijk, een vracht ratingpunten op. Een week later begon Shirov in het Russische Poikovsky aan een volgend toernooi, dat veel minder sterk was bezet. Hij maakte viermaal remise en verloor vijfmaal”, legt Gert Ligterink uit in een van zijn mooie columns op de officiële site.

De wispelturigheid van Shirov toont zich ook in zijn hele levensloop. De genaturaliseerde Spanjaard speelde de sterren van de hemel in zijn match met Kramnik in 1998. Maar dan volgde een persoonlijk delirium. Opnieuw Gert Ligterink: “Toen Shirov zwevend op vleugels van geluk thuis kwam, wachtte een catastrofe. Zijn huis was leeg en zijn echtgenote was vertrokken. Alles had ze meegenomen: zijn geld, zijn goed en zijn kind. De gedroomde tweekamp tegen Kasparov ging vervolgens niet door. In 2000 verloor Kasparov zijn wereldtitel aan de door Shirov verslagen Kramnik.”

Alexei Shirov: Alleen op de wereld?

Alexei Shirov: Alleen op de wereld?

Kortom: Shirov is een van van uitersten. Geluk en ongeluk liggen in dezelfde weegschaal en elk klein detail kan de balans doen omslaan. Voorlopig is de ene kant van de weegschaal echter héél goed gevuld. Shirov had vandaag niet zo veel moeite met een vandaag slap spelende Loek Van Wely. De Nederlander boekte overigens zijn vierde nederlaag op rij.

De zege van Shirov levert hem niet alleen een klinkende 5/5 op, maar ook een anderhalf punt meer dan Carlsen en Nakamura. Die twee volgden Shirov op de voet en bestreden elkaar vandaag op het scherpst van de snee. De Noor offerde een stuk voor twee pionnen en compensatie. Na het betere zwoegwerk zette Carlsen de pionnen om in een stuk, maar daarmee was de remise een feit. De derde achtervolger, Vassily Ivanchuk, had bijzonder veel moeite met Nigel Short, die een pluspion helaas voor hem niet kon verzilveren in een vol punt. Ook Ivanchuk volgt op anderhalf punt.

Kramnik wint met…

…de Pirc. Er zijn weinig openingen die Jan Smeets met zijn secondant en vriend Sipke Ernst niet bekeken zal hebben, maar de Pirc is er zonder twijfel een van. De verrassing was zo groot dat Kramnik het middenspel met lichte stukken zonder veel moeite naar zich toe trok. Net als Van Wely verliest Smeets er vier op een rij. Tiviakov ploetert zich naar enkele remises, maar voor het overige is het toernooi van de Nederlanders dramatisch aan het verlopen.

Anish Giri is de Nederlandse hoop

Anish Giri is de Nederlandse hoop

Maar wat voor de A-groep geldt, geldt zeker niét voor de B-groep. Daar is Nederland in een terechte euforie aan het belanden. Anish Giri, de Nederlandse kampioen, won nu immers ook van Emil Sutovsky. Giri liet de Inventi-winnaar geen schijn van kans en springt opnieuw aan de leiding. Zijn medeleider Ni Hua kreeg immers billenkoek van een herrezen David Howell. Howell volgt op een half punt na een knappe 2/2.

De stand in de A-groep na ronde 5:

1. A. Shirov 5
2. H. Nakamura
M. Carlsen
V. Ivanchuk 3½
5. V. Kramnik 3
6. S. Karjakin
L. Dominguez
V. Anand 2½
9. P. Leko
F. Caruana
S. Tiviakov 2
12. N. Short 1½
13. L. van Wely 1
14. J. Smeets ½

 1. Arno B
  Arno B21-01-2010

  Leuk artikel!
  Ja, wat een hoogtes en laagtes in Shirov’s leven. Toch vind ik zijn leven interessanter dan iemand zonder deze uitschieters,de ‘middenmoot’. Het feit dat hij soms de pannen van het dak speelt laat zien dat hij het kan! Ze zeggen wel eens “Soms is het beter iets moois te verliezen, beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad…”

 2. Theo
  Theo22-01-2010

  King Loek al 4 nederlagen op rij!? :S
  Wakker worde, Loek!!!!!

  Kramnik speelt gewoon randsysteempjes (voor zijn openingsrepertoire dan) omdat hij zijn troeven niet wil prijs geven.
  Tegen iemand als Smeets wint hij toch, al speelt hij 1.b4 of 1.h3

 3. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye22-01-2010

  De uitleg van Kramnik was ook wel grappig:
  eerst was ie bezig dat hij niet met het Russisch tegen Smeets durfde omdat hij bang was dat Smeets het Russisch zou weerleggen. Tegen Anand kon je dat wel spelen maar niet tegen Smeets =).

  Daarna vertelde hij dat hij bij de boekenstand een boekje over de Pirc had gekocht en dat op de rustdag had bekeken. Hij had gezien dat Smeets altijd in tijdsnood geraakte en wou iets gecompliceerd op het bord krijgen. Wel het plan heeft gewerkt.

  Theo, King Loek speelt toch al een heel tijdje onder zijn niveau.

  Ik denk ook niet dat Kramnik zijn troeven verborgen wou houden. Ik denk dat hij gewoon besefte dat als hij met zijn gewoonlijke Russisch uitpakte dat Smeets gewoon remise zou proberen te schuiven.

 4. René Beniest
  René Beniest22-01-2010

  Tot hiertoe had Shirov een relatief gemakkelijk programma, als hij zo blijft doorgaan proficiat, maar ik zie hem het tornooi niet winnen!

 5. Chessmaster
  Chessmaster22-01-2010

  “Gemakkelijk programma noem jij dat”
  Ik wil het ieder ander wel eens zien doen. Het blijft een knappe prestatie en als Shirov in vorm is kan hij gerust iedereen aan. (Niets verliezen dus!)

  Prachtig man!
  Shirov for champion!

 6. Adrian
  Adrian23-01-2010

  Tot zo ver Shirov’s rampage, vandaag verloor hij tegen Nakamura, jammer!

 7. Theo
  Theo23-01-2010

  …en gisteren tegen Short, ook jammer.

 8. Gonzo
  Gonzo24-01-2010

  Kramnik heeft een gezonde, relativerende humor.Na de partij tegen Nakamura had hij weer een mooi verhaal (zie Corus site).

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.