Nakamura: “Ik moest vandaag winnen om nog kans te maken op toernooiwinst”

Nakamura-Shirov“Als ik speel zoals nu, kan ik van iedereen winnen”, blufte Hikaru Nakamura vorige week nog in het interview met Schaakfabriek en na enkele andere mooie uitslagen, volgde vandaag een nieuw moment van glorie. Hij versloeg dé man van het toernooi, Alexei Shirov, na een uitstekende partij (foto).

In de andere topper dwaalden Ivanchuk’s gedachten af naar voor ons onherbergzame gebieden. Carlsen had geen zin in een tocht en besloot maar gewoon een pion en later een stuk te nemen. Geen genialiteit bij Chucky vandaag, want hij ging kansloos van het bord. En dat ondanks een nieuwe das …

Anand: “Ik heb vandaag mijn toernooi gered.”

Het wil voorlopig niet vlotten voor wereldkampioen Viswanathan Anand. Hij speelde tot nog toe enkel remises en vandaag tegen Caruana kwam daar weinig verandering in.

“In feite ben ik zelfs tevreden met remise, want ik speelde gewoon een slechte partij”, vertelde Anand na zijn partij. “Ik heb ervoor gezorgd dat ik nog in het toernooi zit. Nuja, dat is relatief natuurlijk als je ziet hoeveel ik al achter sta … ”

“Op een bepaald moment verloor ik mijn concentratie en ik flipte gewoon. Ik miste enkele belangrijke zetten en had gewoon geluk dat er nog iets uitkwam.” Een verklaring voor zijn aarzelende optreden heeft Anand niet. “Als ik het zou weten, zou ik er iets aan doen, natuurlijk. Tja, we zien wel voor de rest van het toernooi. Ik ga alvast proberen er nog iets van te maken. Het is nog te vroeg om te evalueren.”

Ivanchuk koos vandaag voor een opvallende das

Ivanchuk koos vandaag voor een opvallende das

Het is nog maar de vraag of het effectief veel te vroeg is. De achterstand die Anand heeft op zijn concurrenten is vandaag immers weer wat groter geworden. Magnus Carlsen ramde in een van de toppers van de dag Vassily Ivanchuk van het bord. Chucky viel vooral op door zijn kleurrijke das, die volgens modekenners in de perszaal niet echt paste bij de rest van zijn kostuum (foto). Die das bracht de Chuck niet meteen geluk, want de Oekraïner blunderde al snel en werd volledig kansloos gelaten. Ivanchuk verdween meteen na de partij, net als Carlsen overigens, die nog steeds weinig zin heeft in interviews hier in Wijk Aan Zee.

Nakamura: “Shirov koos de verkeerde opening”

De andere topper van de dag was die tussen Nakamura en Shirov en dat werd zonder twijfel dé partij van de dag. “Ik vond dat ik moest winnen vandaag als ik nog kans wilde maken om het toernooi te winnen”, opende Nakamura zijn persconferentie. “Ik had verwacht dat hij mijn e4 gewoon met e5 zou beantwoorden, maar hij koos voor de Sveshnikov en ik denk dat dat een verkeerde beslissing was. We kwamen al snel op onbekend terrein en voor iemand die moet winnen, is dat ideaal.”

Nakamura domineerde in de topper tegen Shirov

Nakamura domineerde in de topper tegen Shirov

Nakamura ging voluit voor de winst en drukte zijn tegenstander weg. “Ik denk dat ik praktisch gezien altijd wel wat beter stond, maar hij heeft toch enkele fouten gemaakt en in tijdnood kraakte hij helemaal.” De Amerikaan gaf een heldere en bij momenten indrukwekkende analyse van zijn partij. “Ik ben moe nu en ga wat rusten, maar ik ben uiteraard erg tevreden”, besloot hij.

De spectaculairste partij van de dag kwam van de handen van Jan Smeets en Leinier Dominguez. Smeets vond een nieuw openingsidee in een Siciliaan en offerde enkele stukken, uiteindelijk zelfs zijn twee torens. Tot grote verbazing van iedereen gaf Smeets aan dat hij het enkele maanden geleden allemaal al eens geanalyseerd had, maar het zich niet meer precies kon herinneren. “Hij gaf al dat materiaal, maar hij kreeg er zoveel aanval voor terug. Ik ben werkelijk blij dat ik niet mat gegaan ben”, zuchtte een blije Dominguez achteraf. “Ik denk echt dat ik enkele only-moves gespeeld heb. Dit resultaat is goed voor mij.” Uiteindelijk eindigde de partij op een eeuwig schaak. Zeker eens naspelen!

“Nigel Short stunt tegen Kramnik” was onze oorspronkelijke titel, maar Short gaf een gladgewonnen stelling compleet uit handen. Kramnik blijft daardoor ook in de buurt van de leiders. Jammer voor Short, een gelukje voor Kramnik.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.