Kramnik: “Ik ben gemotiveerd door de nieuwe generatie”

KramnikVladimir Kramnik lag gisteren nog met zijn kop op een blok hout, klaar om afgemaakt te worden. Maar Short verloor zijn bijl en Kramnik leefde nog. En kijk, nu doet de Rus weer volop mee voor de toernooizege. Kramnik verpletterde vandaag Hikaru Nakamura na een boeiend schouwspel. Daardoor komt Kramnik naast Carlsen op de tweede plaats te staan. De Noor speelde een scherpe remise tegen leider Shirov.

Kramnik maakte een bijzonder ontspannen indruk en plezierde het publiek met enkele grapjes. Tijd voor een interview …

Kramnik: “Nakamura kan wereldkampioen worden, tenminste als de rest stopt met schaken”

Vorige week vertelde Hikaru Nakamura aan Schaakfabriek dat hij Kramnik niet als een echte favoriet zag. Want, zo redeneerde Nakamura, hij is erg degelijk maar wint meestal niet genoeg partijen. Kramnik moet het gehoord hebben, want vandaag presenteerde hij zijn rekening.

“Ik heb een goede voorbereiding achter de rug. Ik voelde dat hij Hollands zou spelen en wat er op het bord verscheen, heb ik dus gisteren nog bekeken”, doet Kramnik zijn verhaal. “Al was dat niet zo evident. Ik besefte plots dat ik eigenlijk niet echt iets had tegen het Hollands, dus scharrelde ik wat oude nota’s op, maar uiteindelijk had ik om 3 uur ´s nachts nog niet echt iets. Een boek heb ik nu niet kunnen kopen gisteren, want alle winkels waren al dicht”, grapte de man die eerder in het toernooi verklaarde dat hij de Pirc bovenhaalde tegen Jan Smeets omdat hij de dag ervoor een boekje over die opening had gekocht. “Onder de douche besefte ik hoe ik het zou spelen en zo is het ook gebeurd. Ik koos in ieder geval het juiste concept tegen zijn opening en toen hij een serieuze fout maakte, won ik twee pionnen. Ik vond niet echt een directe winstkans, dus besloot ik maar om traag te winnen. Waarom zou ik het moeilijk maken als ik een eenvoudig eindspel kan winnen?”

Een ontspannen Kramnik maakte grapjes met de pers

Zo gezegd, zo gedaan en met een leuk tactiekje klaarde Kramnik de klus. De Rus klimt zo naast Magnus Carlsen en doet weer volop mee voor de eindzege. Zeker omdat zijn duels met Shirov, Carlsen en Anand eraan komen. “Gisteren had ik een zware dag tegen Nigel, die goed speelde. Ik had wat geluk, maar dat motiveerde me om vandaag beter te doen. En kijk, ik ben er terug helemaal bij.”

Sommigen spreken over een “nieuwe” Kramnik nadat hij zijn wereldtitel verloor aan Anand. De Rus speelt fris en agressief én lijkt nu ook in staat om meer te winnen dan vroeger. Maar wat is de reden van die opgang? Is het die titel, het vaderschap of iets anders? “Het zal een combinatie zijn, denk ik. Maar wat vast staat is dat ik er echt terug zin in heb. Ik heb een nieuwe uitdaging: ik was gewend altijd tegen dezelfde spelers te moeten schaken en nu is er een nieuwe generatie. Vroeger had je Shirov, Topalov, Anand, ik en wij namen het over van de oudere rotten. Nu lijkt dat opnieuw te gebeuren. Je hebt Carlsen, Nakamura en er zijn er nog op komst. Anish Giri speelt fantastisch en zal snel over de 2700 gaan, denk ik. In ieder geval, het motiveert me enorm om tegen die nieuwe jongens te spelen én te tonen dat ik nog niet versleten ben.”

Kramnik straalt in ieder geval. Bovendien entertainde hij de pers met enkele grapjes en deelde vlotjes interviews uit. Op de vraag of Nakamura wereldkampioen kan worden, antwoordde hij droogjes: “Zeker, als de rest ermee stopt.”

Karjakin en Caruana winnen eerste partij

Caruana scoorde zijn eerste zege

Carlsen koos met zwart tegen Shirov voor een scherpe Sveshnikov, die beiden eerder al eens hadden gespeeld (in Sofia vorig jaar). Shirov won drie (!) pionnen, maar Carlsen had een pak compensatie. Uiteindelijk volgde een herhaling van zetten. “Met zwart remise halen in zulke stelling is ok”, toonde de Noor zich al bij al tevreden na de partij.

In de andere partijen scoorden Karjakin en Caruana hun eerste volle punt, terwijl Leko zich ook op +1 heeft geschaakt na een zege tegen de onfortuinlijke Jan Smeets.

De stand in groep A ziet er als volgt uit:

1. A. Shirov 6
2. M. Carlsen
V. Kramnik 5½
4. H. Nakamura 5
5. S. Karjakin
L. Dominguez
P. Leko
V. Ivanchuk 4½
9. V. Anand 4
10. F. Caruana 3½
11. S. Tiviakov
N. Short 2½
13. L. van Wely 2
14. J. Smeets 1½

In de B-groep blijft het succesverhaal van Anish Giri duren. Giri vermorzelde David Howell na een secure voorbereiding. Hij blijft uiteraard aan kop staan.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.