Kramnik: “Dit voelt aan als de beste partij die ik ooit gespeeld heb”

KramnikVladimir Kramnik heeft vandaag zijn blakende vorm van de afgelopen maanden bevestigd. De Rus klopte in dé topper van misschien wel het hele toernooi Magnus Carlsen. De Noor verliest zo voor het eerst in lange tijd nog eens een partij. Kramnik vliegt mee aan de leiding, nadat Shirov remise speelde tegen Ivanchuk.

Hikaru Nakamura leed zijn tweede nederlaag op rij, nu met wit tegen Karjakin. In de B-groep was er zo mogelijk nog meer suspens, want de autoritaire Anish Giri verloor zijn eerste partij van het toernooi tegen Muzychuk. Hij krijgt nu concurrentie van een stevig spelende Erwin L´Ami, die samen met Ni Hua nadert tot een half puntje. Vandaag presenteren we u enkele portretten …

“Ik dacht dat ik hem wakker moest maken”

Voor wie toch nog enkele twijfels had: Vladimir Kramnik is back, en misschien wel beter dan ooit! Vandaag diende Kramnik niemand minder dan Magnus Carlsen zijn eerste nederlaag in maanden toe.

“Toen de partij begon, sloot hij twee minuten zijn ogen. Ik dacht dat ik hem moest wakker maken”, opende Kramnik meteen met een van zijn intussen bekend geworden oneliners. “Misschien wou Garry dat hij 1. e4 speelde.” Wat daarna volgde, was een ordinair pak slaag. In een boeiend middenspel, offerde Kramnik een kwaliteit voor een sterk pionnencentrum. Zijn zwarte beest, want dat was Carlsen een klein beetje geworden na eerdere duels in Wijk en Londen, kon na 38 zetjes opgeven. “Het voelt aan als een van mijn beste partijen ooit”, toonde Kramnik zijn zelfvertrouwen.

Shirov voelde de hete adem van Kramnik en is nu bijgehaald

Voor het toernooi levensbelangrijk, want door de remise van Shirov tegen Ivanchuk, komt Kramnik mee aan kop met Shirov. Beiden hebben 6,5/9. In de “achtergrond” is Karjakin aan een kleine remonte begonnen. Na zijn zege tegen Short, was het nu de beurt aan Nakamura. De Amerikaan is met een 0/2 knockout geslagen voor de toernooizege.

Na de zeven magere jaren, komen zeven vette jaren, zegt een oud bijbels verhaal. Voor de Nederlanders Van Wely en Smeets zijn de zeven magere rondes voorbij, dus was het moment voor de zeven vette rondes gekomen. En behalve het feit dat er nog maar 5 rondes zijn, was de start veelbelovend. Van Wely klopte Leko, terwijl Smeets Caruana versloeg. Een mooie 2/2.

Muzychuk verrast Giri

Ni Hua nadert tot op een half punt van Giri

Het rijk van Anish Giri is nog niet uit, maar vandaag werden de fundamenten wel bestookt. Anna Muzychuk was een van de laatste “makkelijke” tegenstanders voor een loodzwaar programma volgt. Giri verklaarde eerder nog dat hij niet speelt op remise. Een mooie houding, maar wel een die hem vandaag duur te staan kwam.

Door zijn nederlaag naderen Ni Hua en Erwin L´Ami tot op een half puntje van Giri. Een spannend einde komt er zeker!

In de C-groep is de leiding in handen van Li Chao. De Chinees heeft een half punt meer dan Robson, Swinkels en Vocaturo. Nils Grandelius is echter de man van het moment na een spectaculaire 4/4 na enkele heuse spektakelstukjes. Hij is genaderd tot op 1 punt.

De stand in de A-groep:

1. A. Shirov
V. Kramnik 6½
3. S. Karjakin
M. Carlsen 5½
5. L. Dominguez
H. Nakamura
V. Ivanchuk 5
8. P. Leko
V. Anand 4½
10. F. Caruana 3½
11. S. Tiviakov
L. van Wely
N. Short 3
14. J. Smeets 2½

En nog enkele foto´s met opvallende spelers:

Nils Grandelius pakte na een zwakke start uit met een 4/4

Erwin L´Ami doet het uitstekend in de B-groep

De "nieuwe Bobby Fischer": Ray Robson

Nakamura valt weg uit de top na een 0/2

Laatste in de B-groep: Varushan Akobian

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.