Wirtzfeld sprokkelt opnieuw puntjes

LarmuseauDe Nationale Interclubs blijven een strijd om de bordpunten. Zowel Wirtzfeld als Eynatten domineren hun ontmoetingen, maar de vraag is hoeveel individuele puntjes ze laten liggen. Wirtzfeld gaf er zondag slechts 1 weg (een remise), Eynatten moest er 3 toestaan. Daardoor loopt de titelverdediger opnieuw een klein beetje uit. Het heeft nu al 6 bordpunten meer dan zijn buur.

Onderaan heeft Eynatten 2 een uitstekende zaak gedaan. Het haalde enigszins onverwacht een gelijkspel tegen Brugge, waardoor Aalter, CRELEL en Jean Jaures nu ook in matchpunten achter de Duitstalige Belgen aan moeten hollen…

Maarten Larmuseau stunt, maar Aalter verliest zwaar

Rapid Aalter blijft volop kiezen voor zijn jeugd én zijn basisploeg. Het versterkt de ploeg niet en laat zo ook ploegen die wat lager spelen intact. Deze ronde was Aalter zelfs wat verzwakt in vergelijking met de vorige rondes, waarschijnlijk een gevolg van de examenperiode.

Met een gemiddelde van 1982 was het duidelijk dat optornen tegen de landskampioen en leider (gemiddelde 2433) een nagenoeg onmogelijke klus was. Helaas voor de Oostvlamingen bleek dat ook in de praktijk. Wirtzfeld verpletterde Aalter met 8-23. Toch was er één lichtpunt: Maarten Larmuseau slaagde erin een half puntje uit de brand te slepen tegen GM Luc Winants. Een knappe prestatie!

Alienkin liet een belangrijk puntje liggen tegen Matthieu Vandersmissen

Voor Wirtzfeld was de opstelling van Aalter uiteraard een klein geschenkje, omdat hun kampioenenstrijd met Eynatten volledig draait om de bordpunten. En Eynatten zelf liet tegen de andere degradatiekandidaat, Jean Jaures Gent, wél steekjes vallen. Mathieu Vandersmissen zorgde voor een stunt door Alienkin te kloppen. Henk de Ridder hield Litwak op remise. Voor Eynatten een slechte zaak, want het ziet Wirtzfeld opnieuw 3 punten uitlopen. Voor Jean Jaures brengt het weinig zoden aan de dijk. De bordpunten hebben ze al (al 12 meer dan Aalter), maar de matchpunten moeten ze nog binnenhalen. Het onderlinge duel in een van de volgende rondes zal doorslaggevend zijn.

CRELEL blijft ook in de degradatiezone na een nederlaag tegen Rochade Eupen, die stilaan begonnen zijn om uit hun dalletje te kruipen.

In de “achtergrond” blijft KGSRL het uitstekend doen. Het klopte het op papier sterkere CREC Charleroi en wipt zo naar plaats 3 in de stand.

In tweede nationale zijn er, net als in eerste, in beide reeksen 2 koplopers. In 2A wordt het uitkijken naar de clash tussen leider Ans en coleider Namen. Namen liet immers enkele punten liggen tegen een verzwakte nummer 3 in de stand, NLS. Behalve de jeugdzege van Yordi Schaeken tegen Pieter Claesen, viel daar vooral het laatste bord op. Wessel Van Kessel versloeg met zijn 1200 elopuntjes Bertrand Lanneu (2200). Zulke stunts zie je toch zelden tot nooit op dergelijk niveau.

In 2B is Fontaine de topfavoriet, maar voorlopig klampt Hoboken knap aan. Ook in die reeks moeten de nummers 1 en 2 elkaar nog bekampen.

Links:
De uitslagen
De stand
De partijen

 1. brabo
  brabo26-01-2010

  Misschien was het Betrands GSM die voor de waanzinnige stunt zorgde?

 2. Martin
  Martin26-01-2010

  Neen hoor, het was een reguliere overwinning. Geen opening vinden in de verdediging van de tegenstander,in tijdnood komen, beginnen te forceren en uiteindelijk een volle toren verloren en opgave!

 3. Rein
  Rein26-01-2010

  Proficiat Maarten!
  Prachtig resultaat!

  Zo’n prestatie zat eraan te komen na Bethune en het wycc…

 4. Gonzo
  Gonzo27-01-2010

  1200 wint van 2200 ? Ik kan dat alleen begrijpen, als die Wessel een jong aanstormend talent is. Die zijn vaak veel sterker dan hun rating aangeeft.Anders is het echt een enorme blamage.

 5. brabo
  brabo27-01-2010

  Ik zie op de elowebsite dat Wessel nog geen officiele rating heeft. Wellicht zal Betrand daarom zelfs geen elo verliezen. Ik vraag mij af of de 1200 geen puur arbitraire waarde is. Verder geeft de website aan dat de speler 15 jaar is en in de vorige periode slechts 4 geregistreerde partijen heeft gespeeld waaronder verliespartijen tegen een 1500 en NC. Het blijft dus erg vreemd deze nederlaag want ik kan moeilijk geloven dat iemand een paar maanden eerder nog verloor van een 1500 en nu al in een normale partij een 2200 kan verslaan.

 6. Wessel
  Wessel27-01-2010

  Wat een interesse van brabo… Ik ben 15 en schaak sinds een jaartje weer. In de LIC ben ik gewend geraakt aan de officiële wedstrijdtijden. Zondag speelde ik mijn eerste NIC voor Lommel. Zonder verwachtingen begon ik aan de partij, waarin ik vlug een geïsoleerde a-pion kreeg. Betrand gooide al het zwaar geschut daarop, toen ik plots de koningsvleugel openbrak. Een offer op d5 dat hem zeer veel tijd kostte om uiteindelijk te weigeren bracht hem verder in tijdsnood. Hij kreeg zijn verdediging opgesteld maar zwart had nog steeds een kleine plus volgens Rybka. Toen mistelde hij zich terwijl hij een aanval zocht waar er niet echt een was, verloor een toren en gaf op. We hebben beide minder goede zetten gedaan (redelijk logisch lijkt me dat), maar er kwamen geen blunders aan te pas (behalve zijn laatste mistelling natuurlijk). Ik vond het een erg toffe en leerrijke partij.
  Je eerste commentaar van die gsm vind ik erg disrespectvol t.o.v. Jan, wees gerust, hij checkt zijn bronnen.
  Gonzo, aanstormend talent valt best wel mee, ik had gewoon een goeie dag…
  Om af te sluiten; elo wint de partij niet
  Vriendelijke groetjes,
  Wessel

 7. Jan Lagrain
  Jan Lagrain28-01-2010

  Ja, ik heb dat natuurlijk gecheckt toen ik het zag en erg moeilijk was dat niet, want hij speelt in de ploeg waar ik zelf NIC voor speel 🙂 De partij heeft niets irreguliers en is volledig normaal gespeeld. Wessel is zeker meer waard dan 1200, maar de uitslag is zonder meer een gigantische stunt…

 8. Ruben
  Ruben28-01-2010

  Volgens professor Elo geeft het verschil in rating aan hoe groot de kans is dat je wint. Bij een verschil groter dan 735, staat in de tabellen dat de winstkans 0 is voor de zwakste speler. Dit is echter een afronding, de kans is kleiner dan 1% maar niet 0. Het is dus statistisch normaal dat eens om de zoveel tijd de zwakste speler wint.
  Ik kan een ander geval waar het verschil rond de 700 punten is. In begin van de jaren 90 won Gilbert Voeten (elo ongeveer 1480) met zwart tegen Michel Masschaele (elo ongeveer 2180). Alleen al om Michel Masschaele te plezieren haal ik dit voorval nog eens aan. Gilbert Voeten is helaas reeds overleden

 9. FiFi
  FiFi29-01-2010

  Uit bovenstaande blijkt weer dat men steeds weer op de kleinste elo neerkijkt, ten onrechte onderschat en minimaliseert.
  Zo uitzonderlijk is het ook allemaal weer niet.
  In de 7-de ronde leed Chesspirant 5 weliswaar een nipte nederlaag tegen tegen Bredene 2, 3 remises en slechts 1 verliespartij.
  Toch kan ik met trots op de prestatie van dit team terugkijken.
  Hun gemiddelde elo was 1276 tegenover 1911.
  Op het 1-ste bord kon de Chesspirant-speler in een paard tegen loper-eindspel net geen vrijpion verzilveren en het 2-de bord verzuimde op het einde ook nog de winst.
  Zo had Bredene bijna in het Chesspizand gebeten. 🙂

 10. brabo
  brabo29-01-2010

  Ik ben altijd erg kritisch t.o.v. wat de pers brengt. Een duidelijke verklaring voor de stunt stond er niet bij dus vroeg ik mij af of de meest logische verklaring “gsm” misschien de juiste was. Meer hoef je er niet achter te zoeken.

  Elo is inderdaad niet alles. Ik heb zelf enkele jaren (1993 – 1996) als NC gespeeld waarbij ik verscheidene 2000, 2100 en 2200 geklopt heb.

  Om te besluiten: dikke proficiat Wessel !!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.