Kosteniuk en Skripchenko “simultanen” in Brussel

Kramnik heeft alleen de leiding genomen, Anish Giri houdt voorlopig stand en Benjamin Bok scoorde een IM-norm: het blijft razend spannend in Wijk Aan Zee. Maar intussen is er ook in België aandacht besteed aan de schaaksport. Twee topvrouwen, de Russische Alexandra Kosteniuk en de Franse Almiro Skripchenko, kwamen op bezoek in een van de mooie Hortahuizen in Brussel voor een sprankelende simultaan.

Uiteraard scoorden de dames de meeste punten, maar alles winnen lukte niet. Abelardo Rodriguez en Dirk Demarcke snoepten puntjes af …

25 schakers geven twee topdames partij

Zaterdag hielden Alexandra Kosteniuk (2523, wereldkampioene bij de vrouwen) en Almira Skripchenko (2456, Europees kampioene, ook bij de vrouwen) in één van de Hortahuizen in Brussel een tandemsimultaan tegen een combinatie van 12 jeugdige schakers en 13 spelers uit bedrijven. Het evenement werd georganiseerd door Computer Profile. Aangezien de beide simultaangeefsters vrouwen zijn, was het in eerste instantie de bedoeling om 12 meisjes de kans te geven zich aan hen te meten, maar omdat heel wat meisjes verstek moesten geven, werd het groepje aangevuld door enkele jongens uit de lagere leeftijdscategorieën.

De prachtige Hortahuizen waren het decor voor de simultaan

Vijfentwintig tegenstanders vormt niet echt een uitdaging voor het goed bevriende duo, want vorige week gingen ze in Monaco de strijd aan met 46 spelers. Toch slaagden de dames er niet in al hun partijen succesvol af te ronden: Abelardo Rodriguez (1610) slaagde erin een eeuwig schaak te forceren, en Dirk Demarcke (2205) won zelfs zijn partij. Het is natuurlijk niet evident om niet alleen simultaan te spelen, maar ook nog eens elke keer als je aan het bord komt, een zet verder te zijn dan toen je de stelling achterliet.

Tijdens het hele gebeuren was er drank en taart voorzien. Toen na ruim twee uur uiteindelijk ook Michelle Gijsen de duimen moest leggen, kregen alle spelers nog een gesigneerd schaakboek mee naar huis.

Link: Foto´s

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.