Carlsen vecht terug, Giri wint opnieuw

CarlsenHet toptoernooi in Wijk Aan Zee stevent af op een razendspannende apotheose: Magnus Carlsen ramde vandaag Leinier Dominguez van het bord en reageert zo met verve op zijn nederlaag tegen Kramnik twee rondes geleden: 2/2 tegen Karjakin én Dominguez. Daardoor staat Carlsen nu opnieuw mee aan kop. Kramnik en Carlsen gaan hand in hand de laatste rechte lijn in.

In de B-groep zette Anish Giri vandaag de puntjes op de i door rechtstreekse concurrent Wesley So te verslaan, weliswaar met een gelukje. Tijd voor een interview …

Carlsen returns

De schaakpers schrijft tegenwoordig boeken vol over Magnus Carlsen en zijn samenwerking met Garry Kasparov, een van de beste schakers aller tijden. Zijn openingsrepertoire en aandacht voor scherpte zijn daarbij altijd onderwerp van discussie.

Een onderdeel dat echter niet zoveel aan bod komt, is de mentale weerbaarheid die essentieel kan zijn bij topschakers. En ook daarin lijkt Carlsen nu grote vooruitgang te hebben gemaakt. Na de pandoering die hij van grote concurrent Kramnik kreeg, was het interessant om te zien hoe Carlsen zou reageren.

Magnus Carlsen staat opnieuw aan kop na een knappe 2/2

En kijk: in navolging van zijn coach volgt op een nederlaag een furieus antwoord: eerst werd Karjakin zonder pardon van het bord geveegd en gisteren was het de beurt aan Leinier Dominguez. In een ingewikkelde partij domineerde Carlsen van begin tot einde. “Ik was moe en denk dat ik mijn stelling wat overschatte, maar natuurlijk ben ik blij dat ik kon winnen”, reageerde Carlsen. “Mijn toernooi kon beter zijn, maar ook slechter. Ik kan nog steeds winnen en dat is voor mij nu het belangrijkste.”

Door zijn zege klimt Carlsen opnieuw naast Vladimir Kramnik. Kramnik werd met zwart stevig op de proef gesteld door Alexei Shirov, maar overleefde. “Hij stond duidelijk beter en ik heb enkele only-moves gevonden, maar ik denk niet dat hij ergens kon winnen.”

Het slotweekend belooft razendspannend te worden, met drie kandidaten voor de eindzege.

Anish Giri: “Soms speel ik ook goed”

Wie had op voorhand durven denken dat Anish Giri na 11 rondes helemaal alleen aan kop zou staan in de B-groep in Wijk Aan Zee? Letterlijk niemand, zelfs Giri zelf niet. “Dit had ik uiteraard nooit verwacht, maar ik wist wel dat ik me kon bewijzen in deze groep”, vertelt de jonge Rus, die in Nederland woont en leeft. De verklaring? “Mijn tegenstanders hebben al veel fouten gemaakt, vooral in de openingen. En ik heb daarvan geprofiteerd. En soms speel ik ook wel goed, ja”, lacht Giri.

Anish Giri staat een punt los in de B-groep

Tegen Wesley So klopt die verklaring alvast. Giri ramde erop los, maar offerde ergens een stuk te veel. Tot Wesley So zich pardoes mat liet zetten. Een gouden moment voor de jonge Giri.

Anish Giri is 15 jaar oud en gaat, zoals iedereen in Nederland op die leeftijd, gewoon naar school. “Dat is ok. Ik heb er geen problemen mee, maar het is natuurlijk niet ideaal om te combineren met het schaken, maar voorlopig lukt dat goed. Ik maak altijd eerst mijn huiswerk en daarna probeer ik nog wat te oefenen voor het schaken.” Toch heeft hij zich op dit toernooi wel specifiek voorbereid. “Ik heb enkele dingen bekeken, zoals de variant waar ik zondag mee won tegen Howell en ik ben sinds kort aan het trainen met Chuchelov. Ook met Van Wely heb ik enkele sessies gedaan, maar dat was niet speciaal voor dit toernooi, want het IS het sterkste toernooi dat ik in mijn leven tot nu toe kan spelen. Bovendien is het een van de eerste gesloten toernooien die ik speel, dus dat moest ik ook meetellen.”

Anish Giri klopte ondermeer Pentala Harikrishna. "Ik heb nu de kans om me te bewijzen tegen dergelijke spelers!"

Hoe komt het dat Giri, tot voor kort toch iemand die vooral de meer “bescheiden” GM’s aanpakte, nu plots kleppers als Nisipeanu, So en Harikrishna over de knie legt? “Ik denk eigenlijk dat dat vooral komt omdat ik het nu kan bewijzen. Ik heb nooit eerder de kans gehad tegen dergelijke spelers te spelen, dus kon ik ook niet weten of ik er van kon winnen. Dat kan ik nu wel en het lukt goed, voorlopig toch.”

Giri is goed op weg om de A-groep te halen. “Ik hoop het, maar het is nog lang niet binnen. Ik kan altijd verliezen, maar mijn tactiek ligt wel vast. Ik speel om te winnen, want als je op remise speelt, kan je ook verliezen en dat is niet de bedoeling. Natuurlijk probeer ik wel, zeker met zwart, om een beetje veiligheid in te bouwen, maar dat is dan ook alles.” Dit kan het toernooi zijn dat Giri’s leven verandert, maar zelf blijft hij daar liever rustig over. “Ik ga naar school en daarna wil ik naar de universiteit, zoals Jan Smeets het doet. Profschaker zijn is een mogelijkheid, maar dat bekijk ik over drie jaar, als ik mijn school heb afgewerkt. Dan zien we wel.”

 1. Geert Bonhomme
  Geert Bonhomme30-01-2010

  Go Magnus Go !!

 2. Theo
  Theo31-01-2010

  Carlsen is de nieuwe Kasparov!
  Nee, niet qua speelstijl. Wel qua schoudershoog bovenuit de rest uitsteken!

 3. Gonzo
  Gonzo31-01-2010

  Giri is een Nepalees, volgens mij.

 4. Jan Lagrain
  Jan Lagrain31-01-2010

  Een foutje, maar het is een Rus (met een Nepalese vader idd).

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.