´t Amusement – het plezante van schaken

HajeniusWillem Hajenius is een van de weinigen die in ons landje spelen, die met trots kan zeggen dat hij enkele schaakboeken geschreven heeft die vlotjes over de toonbank gaan. Zijn “veldjes tellen” (the final countdown) was zonder meer noodzakelijk instructiemateriaal voor de geïnteresseerde eindspelspeler.

Nu presenteert Hajenius zijn nieuwste telg: ´t Amusement-het plezante van schaken. En plezant is het zeker! Hajenius verkent bekendere en minder bekende stellingen, maar duikt ook onder in de historie van menig Belgische schaker. Uniek materiaal dat nergens anders te vinden is, doorspekt met anekdotes en interviews. Bestel het boek hier en lees alvast enkele fragmentjes…

Alle info

Schaakomnibus van 400 blz. met meer dan 180 foto’s, waarvan ruim 80% in kleur. Vlotte leesartikelen met de nodige humor, inclusief een tiental interviews. Schaken in Mechelen, België, Europa, Amerika, Brazilië… Verhalen en partijen van beroemde schakers zoals o.a. Koltanowki, Tal, Bronstein, Nezhmetdinov, maar ook van Napoleon en Ray Charles.Schaakinstructie: creativiteit, taktiek, vestingen, magneetcombinaties, toren-eindspelen, spelen tegen de computer, …Met 120 opgaven van problemen, eindspelstudies en combinaties.
Te bestellen via: tamusement.hajenius@gmail.com voor € 23,50 (inclusief verzendkosten)

op rekening 230-0014101-56 van W.Hajenius te Hever.

Fragmenten: Sabine en Het verkeerde boek

Sabine

Muisstil zit ze in haar hoekje., meestal met een boek op schoot. Je ziet haar bijna niet en toch is ze er. Alle Interclubs heeft ze meegemaakt, ze is de meest trouwe supporter van onze schaakclub.

Ze probeert te lezen, doet dat inderdaad met onregelmatige tussenpozen. Het boek gaat dicht wanneer ze zich niet meer kan inhouden en wil weten hoe we er voor staan. In stilte schuifelt ze achter de borden en trekt haar conclusies. Ze hoeft niemand iets te vragen, ze kan het zelf wel zien: Sabine schaakt, en niet zo’n klein beetje ook! Enkelen onder ons weten dat het zelfs een hele opoffering voor haar is, dat supporten: ze speelt n.l. zelf graag Interclub en hier moet ze de hele middag maar toezien.

Niet alles ziet Sabine: elke zondag opnieuw, als het buiten al begint te schemeren, mist ze het spektakelstuk van ons treffen. Dan maakt ze zich nóg kleiner of gaat ze nóg harder werken aan die vertaling uit het Duits over het gambietspel. Nee, dát kan ze niet aanzien: de tijdnood van hare Jo. Bij elke slag op de klok krimpt ze ineen. Wij zijn de eerste die het haar komen vertellen: “Jo heeft het wéér geflikt, hij staat nu gewonnen!” Spontaan krijg ik een chocolaatje van haar terwijl ze op haar jonge god toesnelt, die even stoïcijns als tijdens de blitz de gelukwensen van zijn tegenstander in ontvangst neemt.

Nu is het buiten echt donker geworden. Gearmd verdwijnen ze richting Gent na de “thuiswedstrijd”. Wat is het leven toch mooi.

Het Verkeerde Boek

In 1971 werd de Russische grootmeester Mark Taimanov genadeloos door Bobby Fischer afgestraft met 6 – 0. Een harde klap voor de autoriteiten van het z.g. ‘superieure’ sovjet-schaak. Het werd Taimanov dan ook knap lastig gemaakt. Zo werd na zijn aankomst uit Canada op het Sheremetyevo vliegveld zijn bagage uitgebreid doorzocht, en het boek “The First Circle” van dissident Alexander Solzhenitsyn gevonden. De spreekwoordelijke stok om de hond te slaan… Zijn goede vriend de beroemde musicus Rostropovich kon er om lachen: “Weet je dat Solzhenitsyn nu zwaar in de problemen zit? (De schrijver woonde n.l. in Rostropovich’s “dascha”.) Ze hebben tussen zijn bezittingen Taimanovs boek over het NimzoIndisch gevonden!”

 1. Adrian
  Adrian04-02-2010

  Enorm knap van de schrijver!

 2. Valery
  Valery04-02-2010

  Hoe de auteur zijn wedervaren beschrijft
  in Amerika, Brazilië en nog veel meer landen
  is weergaloos goed. Zeer verrassend en humoristisch.

 3. xiaan
  xiaan05-02-2010

  Ben onlangs op zoek geweest waar ik zijn boek “veldjes tellen” nog kon kopen? Niet direct met resultaat. Is dat nog ergens verkrijgbaar ?

 4. Willem Hajenius
  Willem Hajenius05-02-2010

  Xiaan: ik heb nog twee exemplaren liggen van “Veldjes Tellen” en als je me je adres geeft zal ik je er eentje opsturen. In 1997 verscheen “The Final Countdown” en in 2008 “Peões Mágicos” (portugees), elke keer een uitgebreidere versie; van deze heb ik ook nog een aantal ter beschikking. Mvg Willem

 5. xiaan
  xiaan05-02-2010

  Ik heb mijn gegevens doorgestuurd op tamusement.hajenius@gmail.
  Alvast bedankt.

 6. Gonzo
  Gonzo05-02-2010

  Door het boek ‘Veldjes tellen’ heb ik eindelijk iets begrepen van pionnen- eindspelen.

 7. joão paulo aché de freitas
  joão paulo aché de freitas07-02-2010

  Mooi boek met al die foto’s! Objectief en toch gevoelig met goede humor; leest makkelijk.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.