Wirtzfeld laat punten liggen!

NijboerHet onverwachte is dan toch gebeurd: Wirtzfeld is in ronde 8 van de nationale interclubs niet verder geraakt dan een puntendeling. Een verzwakte ploeg (met Friso Nijboer op bord 1, foto) raakte niet verder dan een 16-16 gelijkspel in Gent. Omdat Eynatten zijn match wel won, lijken zij op weg om de nieuwe kampioen te worden.

Onderaan het klassement heeft Eynatten 2 het levensbelangrijke duel tegen Jean Jaures gewonnen. Eynatten 2 stevent daardoor af op het behoud …

Wirtzfeld krijgt tik

Twee waterkanonnen, een honderdtal politieagenten, pantserwagens, honden, combi’s … Dat Schaakfabriek niet overal even geliefd is, wisten we wel, maar de ontvangst die ons in Anderlecht te wachten stond, was wel héél warm! Uiteraard had dit alles niets te maken met onze schaaksport, maar wel met de invoering van de zogenaamde ‘nultolerantie’ in de zone rond Anderlecht en diens pretpark Kuregem. Nooit hebben wij ons als schakers zo beschermd gevoeld!

Bescherming die de ploeg van Wirtzfeld niet nodig leek te hebben om de titel te kunnen bemachtigen. Dankzij enkele mooie bordpunten liep de voorsprong op grote concurrent Eynatten uit. Maar gisteren trok Wirtzfeld met een lichtjes verzwakte ploeg naar KGSRL Gent. Op de eerste borden had Wirtzfeld zijn traditionele triumviraat grootmeesters geposteerd, maar deze scoorden ‘slechts’ 2.5/4. Daardoor lag de strijd op de lagere, elogelijke, borden helemaal open. En bijna alles wat kon misgaan voor de titelverdedigers liep mis. Ze raakten niet verder dan een 16-16 gelijkspel. In het nieuwe systeem van matchpunten een rampzalige uitschuiver die wel eens dé beslissing in de titelstrijd zou kunnen teweegbrengen.

Hans Renette won voor de tweede keer op rij van een duidelijk hogere elo. Nu was Robin Swinkels het slachtoffer!

Want concurrent Eynatten domineerde over degradatiekandidaat CRELEL. Ondanks een knappe stunt van Hans Renette (hij versloeg Robin Swinkels) was de 13-19 zege nooit in gevaar. Eynatten heeft alles nu in eigen handen: als het zijn resterende wedstrijden wint, wordt het kampioen.

Voor de degradatiestrijd was vooral Jean Jaures-Eynatten heel belangrijk. De Eynattenaars (of hoe zeg je dat?) hadden enkele extra krachten op de topborden gezet, maar haalden de punten vooral binnen op de lagere borden. Eynatten 2 lijkt gered, maar is natuurlijk nog niet zeker. Voor Jean Jaures, Aalter en CRELEL blijven het bange rondes.

De andere degradatiekandidaat, Aalter, verloor ook. Zij gingen onderuit in Borgerhout ondanks twee knappe zeges van Konghaloos en Van Hoeve. Helaas voor hen was dat enkel schadebeperking. Het onderlinge duel tussen Jean Jaures en Aalter belooft nu al cruciaal te worden.

  1. Jef
    Jef08-02-2010

    Hoe kan een triumviraat 2.5/4 scoren?
    Sinds de oudheid bestaat een triumviraat uit drie personen.

  2. Valery
    Valery08-02-2010

    Lichtjes verzwakt? Enkel tegen Luik kwam er een zwakkere gemiddelde elo aan bod. Was er geen Bundesliga geweest dan had het gemiddelde gisteren zeker 100 elo hoger geweest, dus meer dan 2500. De sterkste opstelling
    kreeg Rochade tegen, namelijk 2577.
    Gisteren was een mooie dag voor het systeem
    op matchpunten, ongewoon spannend was het daar in Gent.( borden 5,6,8 waren als laatste bezig en eindigden ook in die volgorde )

  3. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye08-02-2010

    ja Valery dat is het nadeel van spelen met betaalde krachten. Als elders meer valt te verdienen heb je pech… .

  4. Valery
    Valery08-02-2010

    Tom, er wordt zeker rekening gehouden met de internationale kalender maar als er late afzeggingen komen is er soms een groot probleem op dagen als gisteren.

  5. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye08-02-2010

    Valery, het is geen veroordeling hoor enkel een vaststelling. En late afzeggingen zijn een probleem voor iedere club. Ik vind Bundesliga gewoon geen excuus voor een ploeg zoals Wirtzveld.

  6. Valery
    Valery08-02-2010

    Geen excuus zeker niet, wou eigenlijk alleen maar aanstippen dat het niet lichtjes verzwakt was, niet meer dan dat.
    Mher Hovhanisian speelt geen Bundesliga maar zegde plots af. Gelukkig kon Stef Soors invallen die ondanks zijn inactiviteit vrij soepel draaide.

  7. Goendi
    Goendi08-02-2010

    Ik vind het commentaarstuk op de interclubpagina wel interessant. Heeft de Wirtzfeld speler geen waarschuwing gekregen daarvoor? Het maakt namelijk een wereld van verschil. Als die match remise wordt (en de eindstelling lijkt daar toch sterk op) doordat de witspeler 2 minuten bijkrijgt, dan wint KGSRL de match, en komen zij op 14 punten ipv Wirtzfeld. Aangezien KGSRL nog tegen Eynatten moet, kunnen zij dan voor de titel spelen. Er wordt op zich best weinig over gezegd, maar KGSRL1 is een een steengoed seizoen bezig.

  8. Randy Van Houtte
    Randy Van Houtte08-02-2010

    In Afdeling 3C speelde zich een drama af. Wetteren 1 speelde tegen Borgerhout 2 en had aan een gelijkspel genoeg om voor 95% zeker de titel binnen te hebben.

    Het zesde bord van Wetteren en Borgerhout zaten beiden in tijdnood voor het halen van zet 40. Op zet 39 sloeg de speler van Borgerhout de dame van de speler van Wetteren, maar tegelijk ging de speler van Borgerhout door zijn vlag!! Onze Wetterse speler zag dit echter niet en gaf op.

    De scheidsrechter stond er met zijn neus op en gaf uiteindelijk de speler van Borgerhout in het gelijk. Daardoor verloor Wetteren tegen het zwaar versterkte Borgerhout met 4-2.

    Nu is mijn vraag: is dit een correcte beslissing????

  9. Jan Van Leeuwen
    Jan Van Leeuwen08-02-2010

    Ik ben tevreden met de score van mijn ploeg, tegen Eynatten 1 & 2. Mijn spelers krijgen steeds de sterkst mogelijke ploeg voor hen, slagen erin om regelmatig beter te komen staan, doch de afwerking is niet altijd OK.
    ik dank de tegenstanders voor de duurbetaalde traininglessen.

  10. Yen
    Yen09-02-2010

    Eindstelling remise Goendi? De stelling is simpel gewonnen voor zwart. 30 seconden is genoeg om te promoveren en mat te zetten met de dame. Ook straf dat Valery die mat in één mist én nog verliest, schaken is toch een raar spelletje 😉

  11. Goendi
    Goendi09-02-2010

    @Yen: ik ga er vanuit dat de zwartspeler alsnog door zijn vlag gaat, en dat wit geen matmateriaal heeft uiteraard 😉 Winst claimen in een schaakspel gaat enkel door mat op bord of opgave bvb, om remise te claimen heb je voldoende als je tegenstander geen matmateriaal heeft eh 🙂

    @Randy: Dat is absoluut zonde, maar opgave beëindigt de partij. Het is wel zo dat de wedstrijdleider het vallen van de vlag vaststelt, maar als de opgave gebeurd voor hij dit doet, of voor de speler in kwestie zelf het vallen van de vlag claimed, dan verliest hij inderdaad de partij.

  12. Geert Bailleul
    Geert Bailleul09-02-2010

    Aan Randy
    De opgave is gebeurd net voordat de scheidsrechter het vallen van de vlag opmerkte. Opgave beëindigt de partij onmiddellijk. Wat daarna gebeurt speelt geen enkele rol meer. De beslissing van de scheidsrechter was dus correct.

  13. Randy Van Houtte
    Randy Van Houtte09-02-2010

    Nja oke. Maar geef toe, het is wel een beetje heel veel klote…

  14. Gunter Deleyn
    Gunter Deleyn10-02-2010

    Voor alle duidelijkheid, Vandenbussche heeft de partij niet opgegeven maar onder protest verder gespeeld tot hij door de vlag werd gedramd. Het gaat hem om verlies van een partij door tijdsoverschrijding terwijl de tegenstander de reglementen heeft geschonden door met meer dan een uur op de klok niet meer te noteren. Dat gebeurde herhaalde malen. Een wedstrijdleider moet dat dan sanctioneren met een tijdsbonus. Dus een sanctie is wel degelijk op zijn plaats.

  15. Samuel De Roo
    Samuel De Roo10-02-2010

    @ Randy, 13
    Het valt voor de ploeg natuurlijk wel tegen, maar zo’n situaties komen nu ooit wel eens voor.

    Persoonlijk vind ik het ook wel boeiend wat de uitspraak zal zijn in het geval KGSRL/Wirtzfeld. Het moet inderdaad gezegd dat de KGS aan een zeer sterk seizoen bezig is! Zeker als sommige individuele resultaten op ’n rijtje worden gezet 🙂

  16. Geert Bailleul
    Geert Bailleul12-02-2010

    Aan Gunther (14)
    Het geval waarvan sprake (commentaar 8 en 12) gaat over datgene wat gebeurd is op het zesde bord van Wetteren 1 – Borgerhout 2, en niet over hetgeen in KGSRL gebeurd is.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.