Cappelle La Grande deluxe

MichielsVandaag gaat in Frankijk opnieuw de jaarlijkse schaakhoogmis te Cappelle-La-Grande van start. Met waarschijnlijk een recordopkomst van deelnemers één van de grootste opens van Europa. En zoals altijd zitten daar weer heel wat Belgen tussen.

Een strijd voor het plezier, de eer én zeker ook de normen, want Cappelle is traditioneel een oase voor normenjagers. Wat kunnen we verwachten? Een vooruitblik …

+650 Deelnemers

Op nog geen 10 minuten van de Belgische grens, in het onooglijke Cappelle-La-Grande, gaat vandaag één van de grootste open toernooien van Europa van start. Als we mogen voortgaan op de voorinschrijvingen zullen er tussen de 650-700 deelnemers zijn. Een aantal dat in het toernooi nog nooit gehaald werd, en dat net voor de 25-jarige editie.

100 GMs 100 IMs

Het toernooi heeft een uitstekende reputatie op het gebied van organisatie en vooral van het aantrekken van sponsors. Met BNP Paribas als hoofdsponsor, bij ons ondertussen ook wel bekend, slagen ze er elk jaar opnieuw in aantrekkelijke voorwaarden aan te bieden aan alle getitelde spelers waardoor die in groten getale afkomen. Een blik op de voorinschrijvingen onthult een hele resem grootmeesters gevolgd door een even lange reeks internationaal meesters. Ivan Sokolov is voorlopig de hoogstgeklasseerde met 2647 elo.

Normen

Saibulatov scoorde in 2004 een norm in Cappelle

Traditiegetrouw worden in het toernooi enkele normen gescoord, meer zelfs: in de 25 jarige geschiedenis werden in totaal maar liefst 186 normen gehaald, weliswaar in elke vorm, naast GM en IM normen ook WGM en WIM normen. In 2007 werd een record van 18 normen behaald waaronder 9 GM normen. Het is helemaal niet evident om normen te scoren in Cappelle. Door de sterkte en de grootte van het deelnemersveld is het gebruikelijk om elke ronde te spelen tegen een tegenstander van ofwel 200 elopunten meer of minder. Vanaf dat je goed begint te spelen mag je dus elke ronde een klepper voor je verwachten. De enige ‘belg’ die tot nu toe een norm op zijn naam heeft staan is Saiboulatov die er eentje scoorde in 2004.

Belgen

Hoewel het toernooi op een boogscheut van de Belgische grens wordt gehouden zijn er traditioneel niet zoveel Belgen aanwezig in Cappelle-La-Grande. Traditioneel een veertigtal waarvan een heel stuk Walen. Redenen hiervoor zijn divers, te weinig naambekendheid in België en daarnaast valt het toernooi meestal een week vóór de krokusvakantie wat al evenmin helpt. Dit is niet zo dit jaar en bij een blik op de inschrijvingen zien we al heel wat Belgen staan, ook op dit vlak zou het wel eens een record jaar kunnen worden. We houden alvast de prestaties van Bart Michiels en kersvers IM Tanguy Ringoir in het oog!
Update: Bart Michiels heeft ziek afgemeld!

Verslaggeving

We hopen af en toe een verslagje over het reilen en zeilen in Cappelle-La-Grande te kunnen plaatsen maar veel hangt uiteraard af van onze internetverbinding ter plaatse.

 1. Randy Van Houtte
  Randy Van Houtte13-02-2010

  Daar ik Bart niet in de paringen van ronde 1 zie staan, denk ik dat hij wegens ziekte toch heeft afgehaakt. Hij was deze week ziek en heeft dat nog niet voldoende verwerkt om mee te doen aan Cappelle La Grande.

 2. Geert Bailleul
  Geert Bailleul13-02-2010

  Kan er mij iemand het juiste adres van de speelzaal doorgeven? Waarvoor dank.

 3. Stephan
  Stephan13-02-2010

  Palais des Arts et des Loisirs
  Place Bernard Gouvart
  59180 Cappelle la Grande

 4. erik van den doel
  erik van den doel14-02-2010

  Op een boogscheut, wij zeggen op een steenworp:)
  Erg leuk toernooi, aantal keer aan meegedaan.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.