David Roos wint op een drafje

David RoosIn Waregem heeft David Roos eergisteren het jaarlijkse jeugdtoernooi van “Het Schaakpaardje” gewonnen. Opvallender dan Roos´overwinning was het optreden van Roger Missiaen, met zijn 85 jaar de jongste van geest van de hele hoop en een man met een opmerkelijke geschiedenis. Missiaen eindigde immers samen met Roos op plaats 1, met 6/7, maar de scheidingspunten beslisten in het voordeel in de lichamelijk jongere.

De -16 werd na een spannend toernooi gewonnen door Ian Vandelacluze. De winnaar vertelt zijn verhaal …

Roos in de sporen van O´Kelly

Behalve Zulte-Waregem en Waregem Koerse is het schaaktoernooi van het Schaakpaardje in Waregem de happening van het jaar. Het toernooi is een jeugdtoernooi, maar in navolging van de criteriumtoernooien is er ook een open reeks (+16). Die stelde kwantitatief enigszins teleur met maar 9 deelnemers. Jan Windels was met 2046 de favoriet, ikzelf was tweede elo. De strategie was dus eenvoudig: geen punten verliezen in de topduels en alle partijen tegen de lager geklasseerden winnen.

Toen ik remiseerde tegen Windels en diezelfde Windels verrassend verloor van ene Roger Missiaen, zag het er prima uit voor mij. “Verrassend” is trouwens niet meteen het juiste woord. Missiaen is nu een niet-geklasseerde speler, maar had van vroeger nog 2014 staan.

Alberic O´Kelly De Galway was in de jaren ´50 de beste Belgische speler en wat de internationale resultaten betreft een van de beste Belgische spelers ooit

Vroeger? Ja, vroeger, want Missiaen bleek al 85 jaar te zijn! De locals in de club daar wisten te vertellen dat de man zelfs nog een score van 3/6 heeft tegen niemand minder dan de befaamde Alberic O´Kelly. Voor wie die man niet kent: O´Kelly was in de jaren ´50 een sterke Grootmeester, die ook wereldkampioen correspondentieschaak is geweest. Hij was 13 keer Belgisch kampioen en was de scheidsrechter in de bekende WK-match Petrosian-Spassky en later ook in een match tussen Karpov en Korchnoi!

Gene zever dus en toen ikzelf een remise moest toestaan kwam Missiaen naast mij aan kop. De scheidingspunten zouden beslissen wie het Schaakpaardje mee naar huis kreeg en ik ben natuurlijk blij dat ik dat was. Toch mijn jeugdige pet af voor de prestatie van Missiaen!

De top 3:
1. Roos, Missiaen 6/7
2. Windels 5,5/7

Van Den Heede beslist, Vandelacluze profiteert

In de -16 was het spannend tot de laatste seconde. Daar haalde Ian Vandelacluze het van Thomas Desmyter, Ruben De Vleeschauwer en Dorian Van Den Heede. Thomas hield Ian heel het toernooi een half punt achter zich, tot het moment waarop Dorian Van Den Heede roet in het eten van Thomas kwam gooien. Van Den Heede won tegen Desmyter en besliste zo over de toernooiwinst.

1. Ian Vandelacluze
2. Thomas Desmyter
3. Dorian Van Den Heede

Verder werden Lisa Lagaert, Lowie Tomme en Matthias De Pauw winnaar in hun leeftijdscategorie.

De volledige resultaten vind je op de site van het Schaakpaardje.

 1. Capablanca
  Capablanca19-02-2010

  Mooie reeks foto’s.
  Blijkbaar waren er heel wat deelnemers.

 2. walterDR
  walterDR19-02-2010

  in de CREB in Brussel speelt er ook zo’n fenomeen: DEMOULIN Paul 91jaar!+- 1900 elo! nooit gestopt! speelt interclub en elke week clubkampioenschap!zie site van zijn club!…daar lopen nog fantastische ouw peekes rond in deze wereld!! 🙂

 3. Jan Lagrain
  Jan Lagrain19-02-2010

  Walter:

  Die Dumoulin heef mij vorig jaar erg knap van het bord gespeeld. In het begin was ik geshoqueerd: een 90-jarige met 1900 elo die mij als jonge 2090er van het bord ramde. Maar de eerlijkheid: hij speelde echt, echt goed! Ik kan alleen maar hopen dat ik dat op die leeftijd ook nog zal kunnen.

 4. Jeroen Debrouwere
  Jeroen Debrouwere19-02-2010

  Eerst en vooral bedankt aan David voor het verslag voor ons toernooi.
  Om te vermijden dat er onwaarheden zouden verschijnen op schaakfabriek heb ik nog eens een navraag gedaan bij Roger. Uit zes partijen heeft hij drie punten behaald. Dit wil zeggen geen plusscore. Mijn excuses voor het misverstand
  Bedankt aan iedereen die op ons toernooi aanwezig was en hopelijk tot volgend jaar.

  Jeroen Debrouwere, Waregem

 5. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye20-02-2010

  ela mannekes; bronvermelding foto van O’Kelly?

 6. Dieter
  Dieter20-02-2010

  Uit een of andere oude krant zeker?

 7. Wim Casier
  Wim Casier21-02-2010

  ‘O’Kelly waarschijnlijk de beste Belgische speler ooit…’ (cfr inzet foto)
  Met de nadruk op ‘waarschijnlijk’ dan, want er heeft ook nog ene Edgar Colle geleefd die ondanks ziekte enkele schitterende tornooioverwinningen heeft geboekt in de jaren ’20 en niet tegen Janneke en Mieke maar tegen de wereldtop.

 8. Marcel
  Marcel21-02-2010

  De correcte spelling van de naam van de co-winnaar is Roger Missiaen.
  Hij is vooral wereldberoemd als componist van eindspelstudies.
  In zijn boek “Endgame Challenge” schrijft John Nunn als commentaar bij een van Rogers meesterwerken : “Many years ago, when I first saw this study, I was reluctant to believe that this could be the only way to win. Only after considerable analysis did I convince myself that the study was correct.”

 9. Penninck Willem
  Penninck Willem21-02-2010

  Foto 0806, op de fotoreportage van het jeugdtornooi, staat links Roger Missiaen, in gesprek met Herman Bossuyt.
  Bij de foto staat vermeld dat Roger studiecomponist is.
  Hieronder de link rechtstreeks naar foto 0806.
  http://fotoalbum.seniorennet.be/Stellw/7de_krokus_jeugdschaaktornooi/foto=1287784

 10. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye21-02-2010

  Ach ja het oude O’Kelly vs Colle debat…

 11. Theo
  Theo21-02-2010

  Colle was toch nog wel net iets straffer dan O’Kelly. Ik snap niet echt waarom dat een debat zou kunnen zijn? 😉

 12. Wessel
  Wessel21-02-2010

  Ik stem toch wel voor Edgar 🙂
  was zijn gezondheid maar zo goed als zijn schaken 🙁

 13. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye21-02-2010

  Colle was straffer dan O’Kelly. Maar O’Kelly heeft nu eenmaal langer op deze aardbol rondgelopen. Zijn correspondentieprestraties zijn wel ronduit indrukwekkend te noemen.

 14. Capablanca
  Capablanca23-02-2010

  Proficiat David! Ook veel succes met uw club Zottegem toegewenst!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.