Underdog Zherebukh verrast vriend en vijand in Cappelle

ZerebukhYaroslav Zherebukh heeft dit jaar verrassend de 26e editie van Cappelle-La-Grande op zijn naam geschreven door als enige te eindigen met 7,5/9. De onverwachte zege volgde na een knappe winstpartij tegen een van de grote favorieten, Mikhail Gurevich. Zerebukh (foto JM Delfosse) is 17 en werd met zijn 2521 zelfs niet tot de favorieten gerekend. Zij die wel duidelijk favoriet waren, gingen soms schaamteloos ten onder, zoals de calvarietocht van first seed Ivan Sokolov bewees.

De Belgen, die met een recordopkomst naar het toernooi waren afgezakt, herpakken zich enigszins de laatste rondes waarbij de jeugd mooie eloprestaties laat optekenen …

Duel met Gurevich beslist over winst

De winst van de 17-jarige Zherebukh kunnen we gerust rekenen onder de categorie van opzienbarend gezien de piepjonge Oekraïnse grootmeester met ‘slechts’ 2521 elo-puntjes niet tot de favorieten werd gerekend. Hij won het toernooi nadat hij het onderlinge duel met de held van ons vorig verslag, Michael Gurevich, won. Door deze winst in de voorlaatste ronde nam hij de leiding over waarna een remise voldoende was om het toernooi alleen te winnen.

Op dat moment waren alle andere +2600 spelers al lang door het ijs gezakt. Zo zal topseed Sokolov ongetwijfeld slechte herinneringen overhouden aan zijn verblijf te Cappelle. Tot mijn verbazing dook hij in de zesde ronde naast mijn zijde op aan bord 107! Laag vallen kunnen we in dit geval behoorlijk letterlijk nemen vooral toen hij tot jolijt van vele omstaanders ook nog de grootste moeite had om deze partij te winnen. (In feite miste zijn tegenstandster een eenvoudige remise in een pionneneindspel en ongetwijfeld de winst in het middenspel ervoor). Een nederlaag in de laatste ronde maakte de calvarietocht compleet.

Record aantal Belgen

De volle speelzaal omarmde dit jaar 81 Belgen, een recordaantal!

Terwijl de voorspelde recordopkomst naar Cappelle niet verbroken werd met 652 deelnemers kon er toch een recordaantal van 81 Belgen genoteerd worden. Daarmee waren we na de Fransen zelfs de meest voorkomende nationaliteit.

Het hoge aantal Belgen maakt het zowat onmogelijk om een goed beeld te krijgen van wie goed bezig is of niet. De beste indicatiefactor is gewoon de eerste rijen overlopen en nazien via de nationaliteitsvlagjes waar de Belgen terug te vinden zijn. Dit had in de zevende ronde tot gevolg dat we over een Belgisch podium konden spreken gezien een grote concentratie van sterke Belgen op het zijpodium terecht kwam.

Verslaggever zorgt voor stunt

Waar ik in mijn vorige verslag nog de weinige verrassingen betreurde maakte ik hoogst persoonlijk dat daar in de voorlaatste ronde verandering in kwam… door te verliezen van Thibault Real. Weliswaar door een zet te spelen die de evaluatie wijzigde van +7 naar -5.

Enkele andere verrassingen waren nog:

Fabrice Wantiez die GM Fargere (2490) klopte in ronde 8, Nils Nijs die eindigde met 2 remises tg IMs, Maarten Larmuseau die won in ronde 8 van Kanarek (2393)…
En voorts nog enkele mooie eloprestaties van vooral jeugdspelers:

Houben Tom (+400), Arno Sterck (+300), Beukema Jasper (+300), Kwinten Van Hauwermeiren (+280), De Block Fabio (+270), Eva Baecklant (+200 elo), Maarten Devleeschauwer (+170), Nicola Capone (+180), Yordi De Block (+160), Thibault Real (+140)

Neem gerust zelf een kijkje op de website met de einduitslagen op www.cappelle-chess.fr

 1. Hugo VS
  Hugo VS22-02-2010

  Naast de schitterende TPR die behaald werden waren er ook bekerswinnaars:
  Jasper Beukema (Schoten – Beste -10 jarige)
  Kwinten Van Hauwermeiren (Humbeek – Beste -1500 ELO)
  Stefan Beukema (Schoten – Beste -14 jarige)
  Het leek wel een podium van een jeugdtornooi.
  De FIDE performance spreekt bij de jongeren ook boekdelen:
  http://www.cappelle-chess.fr/fr2/default.php?page=3871&PHPSESSID=b3ecae51456349255ca350b67f493391

 2. Oscar
  Oscar23-02-2010

  Het Mag ik u vragen wel te willen vermelden van wie die foto van de winnaar komt (Jean-Michel Delfosse http://zenman-zenman.blogspot.com/ )

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.